Különleges helyen készül a méz, amelynek több mint 50 millió forint is lehet kilogrammja

méz
Vágólapra másolva!
Egy 2500 méter magasan fekvő törökországi barlangban készül a Centauri Honey, a világ legdrágább méze, amelynek kilogrammjáért 7500 és 150.000 euró (azaz mintegy 54 millió forint) közötti összeget kér az előállítója. De emellett még számos furcsaság kiderül róla.
Vágólapra másolva!

Egy 44 éves török kutató-vállalkozó mézéért Isztambulba utaznak a világ minden részéről, hogy személyesen vegyék át a világ legdrágább mézét, természetesen kézzel készült egyedi üvegekben.

Ahmet Eren Cakir mindössze három éve alapította vállalkozását, de japán zen papok, királyok, olajsejkek, celebek, és a világ leggazdagabb emberei állnak sorba termékéért

- írja a Magyar Mezőgazdaság a luxurylifestylemag.co.uk cikke alapján.

Cakir Törökország Fekete-tengeri régiójában, 2500-3000 méter magasban lévő barlangban állítja elő a mézet a kaukázusi mézelő méhek segítségével. A legtöbb méhésztől eltérően, akik évente kétszer-háromszor gyűjtik be a mézet, ez a Centauri méz esetében egy évben csak egyszer történik meg. Ennek célja, hogy maguk a méhek is elegendő saját mézzel rendelkezzenek, cukorral nem eteti őket.

Aki vásárolni szeretne a mézből, az egy nem túl bőbeszédű honlapon keresztül tud kapcsolatot teremteni a vállalkozóval, aki közlése szerint a világ legértékesebb, egyedi gyártású mézét állítja elő, négyféle változatban.

  • Közülük a Centauri Honey Classicból évente 40 kilogramm készül, egy kilogramm pedig 7500 euróért lehet a miénk.
  • A Centauri Barlang Nimfa méz összetevőinek köszönheti lenyűgöző tulajdonságait: gazdag antioxidánsokban, polifenolokban, flavonoidokban és ásványi anyagokban. De csak 15 kiló készül belőle minden évben, ezért mélyebben a pénztárcába kell nyúlni, az ára 15 ezer euró.
  • A Centauri Proxima egyedi készítésű méz, előállítása során egy titkos rendszert használ a kutató a méz tulajdonságainak növelésére. Sajnos ebből évente csak 1 kilogrammot állít elő, aminek megkéri az árát, pontosan 75 ezer eurót.
  • A Centauri Barlang Antik elnevezésű mézről egyszerűen ennyi olvasható: igazi világkincs. A kincsek nem fordulnak elő tömegesen, ebből is csak 800 gramm az éves mennyiség, amit 150 ezer euróért lehet megszerezni.
Illusztráció Forrás: Pixabay / Készítette: Thomas Schiewer

Aki vásárolni szeretne, annak gyorsan kell cselekednie, mert először nyolc hónapos várólistára kerül, majd személyesen kell elutaznia az eladóhoz Isztambulba, ahol átveheti a különlegességet a használati utasítással egyetemben.

Egy kilogrammnál többet senki nem rendelhet, viszont a minőségében biztos lehet, mert a Török Tudományos Akadémia elemzi és ellenőrzi a mézek összetételét, amelyről igazolást is adnak, derül ki a honlapról.

De mit tudhatnak ezek a mézek, amiért ilyen drágák? Az egészséggel kapcsolatos főbb előnyökről a török méhész a Luxury Lifestyle Magazinnak annyit árult el, hogy mivel ezek a mézek magas fenol-, flavonoid-, antioxidáns-szinttel rendelkeznek, leküzdik a betegségeket, és mivel speciális gyógynövényeket használ, kedvező hatással vannak az általános egészségre és az öregedés lassítására, valamint jelentős a betegségeket megelőző tulajdonságuk.