Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elefántnál súlyosabb kódex lett egy ország adójogszabályaiból

OFFBEAT ILLUSTRATION ELEPHANT ROAD ROAD TRAFFIC A Sri Lankan elephant walks along a street in Colombo on February 16, 2014. The Sri Lankan elephant is listed as endangered by the International Union for Conservation of Nature (IUCN) as the population has
Egy elefánt sétál Colombo utcáján, Sri Lankában
Vágólapra másolva!
Bizarr megoldást választott egy brazil adószakértő arra, hogy látványosan demonstrálja, mennyire abszurd országa adóügyi szabályozása: egyetlen gigantikus könyvbe gyűjtötte össze valamennyi vonatkozó jogszabályt. Az állandó törvénynyálazás kimutathatóan visszaveti a vállalatok termelését, de a kormányzat szerint már közel a változás.
Vágólapra másolva!

Vinicios Leoncio adószakértő nem volt rest és fukar sem, nem mindennapi célját illetően: több mint 1 millió brazil realt (közel 74 millió forintot) áldozott arra, hogy egyetlen hatalmas nyomtatott kódexbe rendezze össze Brazília adóügyi szabályait. Az eredmény valóban rendkívüli: 41.266 oldal, 2,14 méter magassággal, 85-ször hosszabb tartalommal, mint Franz Kafka összegyűjtött művei.

A 7,5 tonnás adó-szuperkódex nehezebb, mint egy elefánt.

Leoncio azt mondja, mindezt azért valósította meg, hogy szó szerint láthatóvá tegye országa adóügyi szabályozásának ellentmondásait. Művének megtekintésére már egy ideje invitálta a brazil törvényhozá tagjait, de csak alig néhányan vették maguknak a fáradtságot, hogy személyesen is megtekintsék azt.

Throwing the Book, Several Tons of It, at Brazil's Tax Code

The Saturday Profile RIO DE JANEIRO - SOME tax lawyers in Brazil prefer to toil in obscurity, navigating a devilishly complex system that is added to nearly every day and then amended again, often in ways that contradict one another.

A szakértő elmondásából kiderül: a brazil adórendszer összetettsége és fésületlensége okán, igencsak megnehezíti az állampolgárok és a vállalatok életét. Leoncio szerint 104 féle adófajtát kell ilyen vagy olyan módon teljesíteni az országban, ami roppantul és indokolatlanul bonyolulttá teszi a kötelezettségeknek való megfelelést. Az adórendszer átláthatatlanságának pedig makroszinten is komoly következményei vannak, derül ki a Bloomberg beszámolójából.

Brazíliában ugyanis az adóterhek GDP-hez viszonyított aránya igen magas, eléri annak 33 százalékát. Ez csaknem 10 ponttal magasabb a latin-amerikai átlagnál.

Egy átfogó egyszerűsítés az adójogszabályokban 15 év alatt akár 10 százalékot is emelhet a brazil GDP-n

- jelezte egy São Paulo-i székhelyű pénzügyi kutatóintézet.

A legtöbb nehézséget a hozzáadott értékhez kapcsolódó adószabályozás jelenti, mind szövetségi, mind központi szabályozási szinten. Bár vannak ezen a részterületen is egységes rendelkezések mind a 27 szövetségi államra, számos részletkérdésben hiányoznak a gördülékeny üzletmenetet elősegítő regulák, valamint sokszor az egységes adókulcsok is.

Egy szakértő megjegyzi: a brazil adórendszer történetileg is fragmentált, különböző iparágak és különböző termékek vonatkozásában számtalan kivételt és egyedi részszabályt tartalmaz. Ha azt egységesíteni próbálják, akkor rendszerint valamely iparágnak a szereplői érzik magukat sértettnek vagy hátrányos helyzetbe kényszerítettnek.

S mivel egyes részszabályokat alkotmányi szinten kodifikáltak, ezért mind az alsóházban, mind a szenátusban a megfelelő többséggel kell átvinni a változtatásokat, ami majdnem lehetetlen feladatot jelent.

Ez ugyanakkor azt is eredményezi, hogy a brazil gazdaságban vég nélküli adóviták zajlanak vállalatok és az állam között az egyes szabályok értelmezéséről és következményeiről.

Illusztráció Forrás: AFP//Ishara S.Kodikara

Például a Vale SA,

a világ legnagyobb rézérc kitermelő vállalata, 2013 óta vívja adóügyi csatáját az illetékes hatóságokkal, melyben a tét elképesztő nagyságú adóteher, 9,6 milliárd dollár sorsa.

A brazil gazdaságban sincs egyetértés arról, milyen irányba kellene elindítani az adóügyi szabályozás reformját. A vállalatok nagy része üdvözölné az egyszerűsítést, ugyanakkor sok cégnek érdeke, hogy megmaradjanak a számukra kedvező egyedi könnyítések.

Bárhogy is, a Világbank számítása szerint

a brazil vállalatok évente átlagosan 1958 órát fordítanak arra, hogy kiszámolják és befizessék adóikat.

Ez nyolcszor több, mint a Mexikóban és Argentínában ehhez szükséges idő. A beszámolók példaként említik az egyik brazil gyorsétteremláncot, amelynek országszerte 400 étterme van. A cégnek hallatlan terhet jelent a régiónként és államonként eltérő szabályozások szerint kiszámolni az egyes adófajták befizetéseit. A Giraffas ügyvezetője azt mondja: az egész egy "pénzügyi bolondokháza", és a cégnek hetekbe telik minden évben kiszámolni a befizetendő összegeket, profitjuk egy részét pedig az ügyben illetékes szakértőkre és ügyvédekre kell hogy költsék.

Úgy tűnik azonban, a brazíliai adódzsungelben hamarosan változás jöhet.

A brazil kabinet és Jair Bolsonaro elnök korábban ígéretet tett arra, hogy - ellentétben a korábbi kormányokkal - belevág az adószabályozás reformjába.

Az első konkrét lépések és fejlemények bejelentését, sőt, konkrét változtatások hatályát, jövőre ígérte a brazíl vezetés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről