Bezár egy Ford-gyár a briteknél, 1700 munkahely szűnik meg

BELGAEBF AUTO TESTBAAN FORD LPG BELGAILLUSTRATION
Illustration picture shows the Ford logo after a press conference of 'Ford Lommel Proving Ground' (Ford LPG), the testing track of vehicle manufacturer Ford in Lommel, Wednesday 21 September 2016. BELGA PHOTO YORICK JANSENS
Vágólapra másolva!
Egyeztetésre hívta a Ford a szakszervezetek képviselőit a vállalat dél-walesi, bridgendi gyárából. A megbeszélés előzetes témájáról a vezetőség előzetesen nem árult el részleteket, ám - írja a BBC - beigazolódott a munkavállalók vélelme: a Ford 2020 őszén bezárja az üzemet.
Vágólapra másolva!

Régi, mintegy 40 éve termelő motorgyártó üzemét zárja be az amerikai autógyártó óriás Walesben. Az 1980-ban megnyílt, közel 60 hektáros területen működő gyár - egyes források szerint - már régóta az amerikai vállalatvezetés fókuszában állt, mivel a csökkenő termelési adatok mellett működtetése egyre költségesebb. A Ford pedig - sok más autógyártóhoz hasonlóan - kénytelen takarékoskodni. Ahogy az Origo akkor megírta, februárban már gyárbezárást jelentettek be, és globális létszámcsökkentést irányoztak elő, 7000, főként úgynevezett fehérgalléros munkakörök betöltőire (humánerőforrás, belső számvitel, marketing osztályokon dolgozó munkatársak stb.). Az amerikai vezetés már akkor jelezte, hogy ez a briteknél 550 munkavállalót biztosan érinteni fog.

A Ford korábban a globális dolgozói létszám 10, a menedzsment pozíciókban dolgozók létszámának 20 százalékos csökkentését jelentette be.

A brit autógyártás pedig különösen rossz bőrben van, a friss jelentések szerint áprilisban rekordmélységbe zuhant a termelés. 71 ezerrel kevesebb jármű gördült ki a gyárakból, mint márciusban, ami ritkán látott, 44,5 százalékos visszaesés. A termelés beszakadása miatt sokan a brexit körüli bizonytalanságot okolják.

Illusztráció Forrás: BELGA/AFP/Yorick Jansens

A Fordnál korábban spekulációnak minősítették a munkavállalói találgatásokat a gyárbezárásról, ám az Essex-i központban lezajlott találkozón a vállalat európai vezetősége még a leállási dátumot is megjelölte.

A gyár 2020. szeptember 25-én fejezi be termelését.

Stuart Rowley, a Ford európai elnöke azt közölte, nehéz döntést hoztak meg ezzel, de a csökkenő kereslet miatt úgy látják, az üzemet csak vállalhatatlnul nagy költséggel tudnák tovább működtetni. A vezető szerint a bezárást pusztán ez és a vállalati takarékoskodás indokolja, és nincs köze a brexit körüli bizonytalanságokhoz. Egyúttal azt is közölte, a cég visszafizeti a korábban a walesi kormánytól a munkhelyek megtartása miatt kapott 11 millió fontos ösztönzőcsomagot.

A gyár bezárása az ott dolgozók mellett - a Ford a város egyik jelentős munkáltatója - érinti a környéken működő vállalkozásokat is, melyek közül számos cég a Ford beszállítója.