Mikor jár legjobban a pincér a borravalóval?

mi a GDP, feleség lesz a bejárónőből, Interaktív vacsoraszínház a Magdalena Merlo étterem, felszolgáló, pincér
Vágólapra másolva!
Több féle módon is kaphat borravalót egy felszolgáló a vendéglátó-ipari egységekben. De nagyon nem mindegy, hogyan kapja, egyes esetekben ugyanis kell adózni, máskor nem.
Vágólapra másolva!

A vendéglátó cégek felszámolhatnak felszolgálási díjat. A díj alkalmazását fel kell tüntetni az üzlet árlapján, valamint elkülönítve a vendég számára kiadott nyugtán vagy számlán. A felszámított felszolgálási díjat a vendéglátásban közvetlenül közreműködőknek havonta kell kifizetni utalással vagy számviteli bizonylat alapján készpénzben. A felszolgálási díj a magánszemélynél adómentes, ugyanakkor utána a foglalkoztatónak – a foglalkoztatott helyett – 15 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetnie. A felszolgálási díj beletartozik az áfa alapjába - figyelmeztet az adózóna.hu szakértője.

Vagyis amit a felszolgáló kap, az a számlán feltüntetett díj mínusz áfa mínusz nyugdíjjárulék, mondjuk 2200 forint felszolgálási díjból 1506 forint.

Ha nincs a számlán felszolgálási díj, és a pincér közvetlenül kap jattot, a kapott borravaló adómentes és nem terheli nyugdíjjárulék, valamint egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék. Azonban a vendéglátó üzlet felszolgálója a fogyasztótól közvetlenül kapott adómentes borravaló után önként fizethet 15 százalék nyugdíjjárulékot. A nyugdíj megállapításánál az így bevallott, nyugdíjjárulékkal terhelt borravaló 81 százalékát kell keresetként figyelembe venni.

Illusztráció Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ha ezt nem teszi meg, akkor a 2200 forint jatt 2200 forint marad.

Ha közös kasszába dobják a borravalót a vendégek, akkor az a cég olyan bevételének minősül, amely nem épül bele a fogyasztás ellenértékébe és nem képezi az áfa alapját. A közös kasszába befizetett borravaló szétosztásáról nincs külön rendelkezés, a cég döntheti el, milyen mértékben és elvek szerint osztja szét. A kifizetés történhet utalással vagy készpénzben. Ez a kiegészítés a munkaviszonyban állóknál bérjövedelmeként, a megbízási szerződéssel foglalkoztatottaknál önálló tevékenységből, a társaság személyes közreműködésre kötelezett tagja esetében személyes közreműködésből származó bevételként adó- és járulékköteles.

A 2200 forint jattból 1465 forint jár.

Vagyis a pincér akkor jár a legjobban, ha a számlában nincs felszolgálási díj, és a vendég a fizetésen felül ad jattot.