Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Húsvét ünnepe kitüntetetten fontos mind a keresztények, mind a zsidók számára. Az Ó- és Újszövetség húsvétja más eseményről szól ugyan, de közös üzenetet is hordoz. Az előadás azt mutatja be, hogy mit jelent a Húsvét a keresztény ember számára. A Húsvét a keresztények hitében a Feltámadás ünnepe, egyben a legfontosabb ünnep, hiszen a Feltámadás valóságának hite a kereszténység ember- és világképének sarkköve. E hit alapjául az üres sírról és a feltámadott Krisztus megjelenéseiről szóló apostoli tanúságtételek szolgálnak. A Feltámadás hite az egyházi liturgiában és a keresztény szimbolikában is központi szerepet tölt be.

I. Biblikus alapok
Az Újszövetség könyvei szerint Krisztus Feltámadásának hite az első keresztények idején két dologban gyökerezett. Az evangéliumok beszámolnak arról, hogy Jézus keresztre feszítésének harmadnapján a sziklasírt felkereső asszonyok, majd az apostolok üresen találták a sírt. Később értesülünk angyali jelenésekről és Krisztus személyes megjelenéseiről is, melyek a Feltámadást bizonyítják.

II. Az egyház hite
A keresztények Krisztus Feltámadását nem mítosznak vagy metaforának, hanem konkrét történelmi ténynek tekintik. Ez a tény az alapja mindannak, amit a kereszténység az emberről, a világról és a történelemről mond. A Feltámadás sokrétű jelentését az Ó- és az Újszövetség összefüggéseiben érthetjük meg. Krisztus Feltámadásának hite a keresztények számára minden ember - a Krisztus előttiek és a később születettek - feltámadásának hitét is jelenti. Bár a feltámadt test milyenségéről nem tudhatunk biztosat, a test feltámadása azt jelenti, hogy a személyiség önmagával azonos marad halála után is.

III. Az egyház ünneplése
A Feltámadás hitét a keresztény egyházi liturgia többféleképpen fejezi ki. Az Eucharisztia ünnepe, amit ma szentmisének nevezünk, Krisztus utolsó vacsoráját ismétli és újítja meg. A vasárnap az Úr Napja: Krisztus vasárnap támadt föl, az új hét első napján, Isten ezzel belenyúlt a világ régi rendjébe, és új reményt helyezett el benne. Ilyen értelemben minden vasárnap Húsvét van, keresztény ember számára az imádság és a pihenés napja. A legfontosabb ünnep az egyházi évben maga a Húsvét, amely külön hangsúllyal emlékeztet Krisztus Feltámadására.

elkezdem olvasni

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!