Megvannak a 2024-es Év Magyar Autója díjak nyertesei

Vágólapra másolva!
Sok izgalmas autót, rengeteg tesztet és szoros küzdelmet hozott az Év Magyar Autója ötödik, jubileumi felvonása. Az Autós Nagykoalíció (ANK), a Zöldjárműipar.hu és a Járműipar.hu által szervezett versenyre 21 márka 39 autót jelölt. A Magyar Év Autója 2024 díjakért 22 modell indult, az Év Zöldautója 2024 díjakért pedig 16 modell küzdött.
Vágólapra másolva!
BMW M2
BMW M2
Fotó: BMW

Magyar Év Autója 2024

Hét kategóriában hirdetett győztest a zsűri. A városi autók kategóriát a Toyota C-HR nyerte, a Nissan X-Trail a családi autók között győzött, az Opel Astra Sports Tourer az üzleti autók között, a Mazda CX-60 a szabadidő-autók között, a Volkswagen Touareg a prémium autók mezőnyében lett első, míg a Volkswagen Amarok a kishaszonjárművek között győzedelmeskedett. A BMW ezúttal is uralta a sportautó kategóriát, ahol a BMW M2 Coupé kapta a koronát.

MG 4
MG 4
Fotó: MG

Év Zöldautója 2024

Hat kategóriában nevezték az importőrök és az autógyártók a plug-in hibrid és teljesen elektromos autóikat. A hibrideknél előírás, hogy kevesebb mint 50 gramm/kilométer lehet a szén-dioxid-kibocsátásuk. A legtöbb jelölt a zöld szabadidő-autók kategóriában indult, ahol az elektromos Hyundai Kona vitte el a pálmát. Két díjat gyűjtött be az MG, az MG4 Electric a zöld városi autók, az MG5 Electric pedig a zöld családi autók mezőnyében lett az első. A zöld prémium autók kategóriáját a Lexus RZ nyerte, a zöld üzleti autók között a BMW i5, a zöld kishaszonjárművek autók között pedig a Nissan Townstar EV Van győzött.

Audi RS Q3
Audi RS Q3
Fotó: Audi

Év Magyar Autója 2024

A verseny ötödik évében a három hazai autógyártóból csak egy nevezett autót, így a verseny történetében másodjára vihette el az Audi Hungaria a fődíjat. A győri autógyártó, amely egyben a világ legnagyobb motorgyára az öthengeres győri szívvel szerelt Audi RS Q3 Sportback izmos szabadidő-autót jelölte a díjra. Az Audi korábban 2022-ben nyert, akkor az Audi Q3 Sportback phev modell lett a hazai gyártású autók kategóriájában az első.

Opel Astra Sport Tourer
Opel Astra Sports Tourer
Fotó: Opel

Közönségdíj 2024

A díjra mind a 39 nevezett autó esélyes volt. A kezdeti szoros versengést követően magabiztos szavazat előnnyel nyert az Opel Astra Sports Tourer a Nissan X-Trail és a Toyota C-HR előtt. A februárban zajlott online szavazáson több mint kétezren vettek részt.

A teljes lista a www.evmagyarautoja.hu honlapon tekinthető meg, ahol az egyes autókra leadott pontszámok is nyilvánosak.

Év Beszállítója 2024 díj

A Zöldjárműipar.hu és a Járműipar.hu autóipari szakmai magazinok, valamint az Autószektor autós portál az Autós Nagykoalíció közreműködésével idén is kiosztotta az Év Beszállítója díjat. Azok a Magyarországon termelő, fejlesztő vagy szolgáltató, járműiparban érdekelt vállalatok nyerhetik el ezt a kitüntetést, amelyek az elmúlt években komoly beruházást, létszámbővítést és fejlesztést hajtottak végre Magyarországon. A szerkesztőségek a megkérdezett autógyárak, illetve autógyártók ajánlásaival a KION ITS Hungary-nek ítélték az Év Beszállítója 2024 díjat.

Varga Zsombor és az új Toyota C-HR
Fotó: Toyota

Év Autós PR-szakembere 2024 díj

Minden évben a zsűri kiválasztja azt a PR-szakembert, aki egész éves szakmai tevékenységével kimagaslik a mezőnyből, illetve a versenyben nevező importőr, márka képviseletében a leginkább segíti a zsűri munkáját. Idén egyhangúan Varga Zsombornak (Toyota Central Europe-Hungary) ítélte oda a díjat a zsűri.

A versenyről

Minden évben nagy példányszámú online és print lapok elismert autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri (tagjai: Biró Csongor, Csordás Gábor, Gulyás Péter, László Ferenc, Miklós-Illés Kálmán) dönti el, hogy több kategóriában melyik lesz a magyar autópiacon a „legmagyarabb”, a „legjobb” és a „legzöldebb” autó. Idén a közönségdíjjal együtt tizenöt díjat kaptak a hazai forgalmazók és gyártók. Az egyedi porcelán alkotások Frick-Törzsök Rebeka pécsi formatervező munkáját dicsérik.

Az ünnepélyes díjátadót április 11-én a Budapest Automotive Summit rendezvényen tartják a szervezők (Mol Campus, 16 óra).