Igazán gyönyörű szigeteket vehet az Atlanti-óceán és az Északi-tenger határán

Vágólapra másolva!
Egy hatalmas ajánlat keretében nemrég piacra dobták a gyönyörű Shetland-szigetek egy jelentős területét, beleértve egy 12 hektáros magánszigetet, amely mindössze 100.000 font feletti ajánlatokért már meg is szerezhető.
Vágólapra másolva!

A "rendkívül ritka" lehetőségként leírtak szerint a távoli szigetcsoport egy jelentős része 1,3 millió font feletti összegért került a piacra. A Strutt & Parker hirdetése szerint összesen mintegy 1.500 hektárnyi földterület eladó, három különálló részre elosztva. 

image

Shetland-szigetek az Orkney-szigetek és Feröer között, Skócia szárazföldjétől északra fekszik. A szigetcsoport az Atlanti-óceán (tőle nyugatra) és az Északi-tenger (tőle keletre) határán fekszik. Teljes területe 1468  négyzetkilométer, partvonalának hossza 2.702 kilométer. A szigetek északi fekvése miatt nyáron szinte örökös a napfény, tiszta téli éjszakákon pedig néha feltűnik az égen a sarki fény. A szigetcsoport több mint száz szigetéből csak tizenöt lakott, a fő szigetnek Mainland a neve. 

Mainland, Shetland
Fotó: Wikipedia

A Shetland-szigetek a populáris kultúrában is megjelentek: 2006-ban megjelent Ann Cleeves brit írónő -- részben magyarra is lefordított -- Shetland regényciklusának első része, amelyet aztán, ciklusokba szervezve több regény követett. A regények alapján született meg a Shetland című televíziós minisorozat 2013-ban, aminek ma már 7 évadja látható.  A televíziós sorozat népszerűsége miatt a szigetek neve és kultúrája szélesebb körben ismertté vált. 

Lerwick Shetland legnagyobb települése
Fotó: Wikipedia

Amint arról a skót Daily Express beszámolt, az egyes szigeteken főleg a mezőgazdaság a jelentős, de gazdag a természeti élővilága is. Jelenleg azonban számos történelmi építmény romjain kívül nem található itt lakóépület. Az első, Graveland nevű telek messze a legnagyobb és egyben a legészakibb is. Körülbelül 1.160 hektárt foglal magában, és a jegyzék szerint ökológiailag változatos. 

A szigetcsoport jellegzetességei közé tartozik több tó, a part menti sziklák, és jelentős mennyiségű tőzeg is. Shetland második legnagyobb szigete, Yell lenyűgöző és vadregényes tájaknak ad otthont. Homokos strandok és mocsárvidékek bőven találhatók itt. A harmadik és egyben utolsó tétel a Holm West Sandwick magánsziget. A mintegy 12 hektáros terület mindössze 100.000 fontért vásárolható meg. A sziget változatos élővilággal rendelkezik, vizein gyakran látni orkákat és delfineket. 

Forrás: Daily Record