Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

A római szenátus előtt Cicero Catalina ellen szólal fel
Fotó: Cesare Maccari/Wikimedia Commons
Vágólapra másolva!
Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.
Vágólapra másolva!

Látványos formában éled fel az ókori Róma történelme

 

Az ünneplés központi helyszíne, szokás szerint, a Circus Maximus egykori versenypálya mezeje. Felidézik a legendás alapításnak azt a pillanatát, amikor Romulus és Remus felszántotta a határvonalat a leendő város körül. Felelevenedik Róma történetének egy másik ismert jelenete is, amikor a gladiátor Spartacus római katonákkal harcol. 

Romulus és Remus szobra az anyafarkassal
Fotó: Marie-Lan Nguyen /  Wikimedia Commons 

A hagyományőrző egyesületek tagjai egy napra életre keltik a császárokat, köztük Julius Caesart, a szenátorokat, a matrónákat, a Vesta-szűzeket és a legionárius katonákat. Díszes felvonulásuk a Circus Maximustól indul, érinti a Capitolium-dombot, és végigvonul a Forum Romanum és a Colosseum előtt. 

 

A jubileum alkalmából ingyenes a belépés Róma összes múzeumába

 

A minden évben megrendezett menet olaszok és külföldiek tömegeit vonzza. Az eseményt szervező Római Történelmi Csoport idén ünnepli alapításának harmincadik évfordulóját. Az évforduló másik kiemelt helyszíne a Pantheon, mivel április 21-én délben az ókori műemlék tetején levő, kör alakú nyíláson keresztül a napsugarak pontosan az épület bejárati bronzkapuját világítják meg. 

Róma egyik leghíresebb műemléke, a Clossuem, ami az i.sz. u. 1. században épült
Fotó: Paris Orlando /  Wikimedia Commons 

A Pantheont szándékosan építették így, hiszen ezzel a fényjátékkal a kapun belépő császárt világították meg.A Krisztus előtt 753-ban alapított Róma ünnepnapján ingyenes a belépés a városi múzeumokba.