Valami kilyuggatta a Marsot

Mars and Phobos, illustration
Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
2,3 millió évvel ezelőtt egy ismeretlen égitest csapódott a Marsba. Az ütközés több mint 2 milliárd kisebb krátert hozott létre a Corinto-kráternél, a bolygó egyenlítője közelében.
Vágólapra másolva!

A Corinto egy hatalmas becsapódási kráter, amelynek átmérője mintegy 14 kilométer, és az Elysium Planitia nevű síkságon található a Mars egyenlítőjénél. A becsapódáskor keletkező nyomok nagy száma alapján ilyen nagyságú aszteroida nagyjából 3 millió évente ütközik a Mars felszínének, vagyis a kutatók szerint a Corinto a legfiatalabb óriáskráter az égitesten - írja a Live Science.

A Corinto egy friss becsapódási kráter az Elysium Panitiában, amely a Mars egyik legkiterjedtebb... másodlagos kráterrendszerét hozta létre

 - írták a kutatók az 55. éves Hold- és Bolygótudományi Konferencián ismertetett tanulmányukban.

A Corinto-kráter
A Corinto-kráter
Fotó: NASA

A kutatócsoport a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) nagy felbontású képalkotó műszere (HiRISE) és a Context Camera (CTX) által gyűjtött adatokat használta fel Corinto és környékének vizsgálatához.

A Corintót létrehozó objektum számos kisebb krátert is kialakított a környéken, mivel a kirepülő törmelékdarabok sugárszerűen kilövelltek, és szabályosan kilyuggatták a közeli felszínt. Ezek az ún. másodlagos kráterek a Corintótól délre és délnyugatra találhatók, a legtávolabbi mintegy 1850 kilométerre fekszik a fő krátertől.