Beszorult a kormány az Alaska Airlines járatán, a gép az óceánba zuhant

Vágólapra másolva!
2000. január 31-én a Csendes-óceán fölött irányíthatatlanná vált az Alaska Airlines egyik repülőgépe. A pilóták azt rádiózták az irányításnak, hogy beszorult a magassági kormány, és a gép váratlan zuhanni kezdett. Az első zuhanást még sikerült megállítaniuk, de a végzetesen sérült gép másodszorra már az óceánba csapódott. A 88 utas nem élte túl a balesetet. A vizsgálat a légitársaság elképesztő felelőtlenségére és profitéhségére mutatott rá. A cég tudatosan megszegte a gyártók által előírt karbantartási utasításokat, hogy nagyobb legyen a bevétele. A katasztrófát az okozta, hogy nem akartak kicserélni egy elöregedett alkatrészt.
Vágólapra másolva!

Agresszív növekedés

Az Alaska légitársaság egyik gépe Burbankben az 1980-as évek festésével
Fotó: Airliners.net

Az Alaska Airlines története talán a legkacskaringósabb a nagy amerikai légitársaságok közül. A cég helyi vállalatként működött a távoli Északon, és az 1970-es években mindössze egyetlen olyan város akadt a célállomásai között, amely nem Alaszkában volt. A következő 20 évben azonban agresszíven terjeszkedett a légitársaság, és egyike lett a nyugati partvidéket kiszolgáló vállalatoknak, sőt, az egyik legnagyobb légi fuvarozóvá nőtte ki magát az Egyesült Államokban. Az Alaska olcsóbban adta a jegyeket, mint a nagy légitársaságok, de az útvonalhálózata és a szolgáltatási politikája alapján hagyományos, nem fapados cégként működött. A következő reklámfilm az 1980-as évek növekedésének idején készült:

Amikor az 1990-es évek elején megjelentek az első low cost légitársaságok Amerikában – Alaszkában a MarkAir, délnyugaton pedig a Southwest -, megrendült az Alaska helyzete. 

1991-ben már 121 millió dolláros veszteséget termelt a cég, mire a könyvelők parancsba adták: minden áron csökkenteni kell az üzemi kiadásokat.

A fűnyíróelven végrehajtott költségcsökkentési program eredményesnek bizonyult, a vállalat túlélte a XX. század utolsó évtizedét, és mire elérkezett az ezredforduló, a cég vezetői boldogan nézegették az üzleti kimutatásokat. Az utasszám sosem volt még ilyen nagy, a flotta bővült, a profit növekedett, és nőttek a vezetők bónuszai is. A jövő nem is tűnhetett volna derűsebbnek.

A végzetes napon

2000. január 31-én 83 utas csekkolt be az Alaska 261-as járatára a mexikói Puerto Vallartában. Az utasokat ötfős személyzet fogadta a fedélzeten. Az aznapi útvonal szerint először San Franciscóban landolnak, majd továbbrepülnek Seattle-be. Az idő jónak ígérkezett, nem kellett kellemetlenségekre számítania az összesen 88 embernek.

A katasztrófát szenvedett MD-83 típusú repülőgép
Fotó: Mario Plate

A 8 éves repülőgép nem számított sem öregnek, sem elhasználtnak. Műszaki hibát nem produkált előzőleg, a dokumentációja hiánytalan volt, ezért a pilóták, Ted Thompson kapitány, akit Ted kapitányként szólított mindenki a cégnél, és Bill Tansky elsőtiszt joggal gondolhatták, hogy rutinrepüléssel telik majd a következő néhány óra.

A felszállás és az emelkedés rendben ment. A pilóták beállították a robotpilótát a 310-es repülési szint, vagyis a 31 ezer láb magasság elérésére, és az automatika tette a dolgát. 

Ahogy azonban a gép elhagyta a 23,400 lábat, felvillant egy figyelmeztető jelzés a műszerfalon: robotpilóta trimm (autopilot trim).

A stabilizátor

Az MD-83-as típuson T-alakú vezérsíkot alakítottak ki, amelynél felülre szerelték a vízszintes stabilizátort. Ez egy olyan szárnyfelület, amelyet lefelé és felfelé, egyben lehet mozgatni, hogy a gép stabilan emelkedjen vagy ereszkedjen. A repülés különböző sebességein és fázisaiban más-más leszorító erőre van szükség, és ez a mozgathatóság segíti a pilótákat abban, hogy ne folyamatosan kelljen hasra húzniuk, vagy előre tolniuk a kormányt a megfelelő repülési helyzet elérésére.

A stabilizátor működése és szerkezete viszonylag egyszerű. Ezt a felületet tulajdonképpen egy menetes emelőrúd mozgatja, amelyet két elektromotor vezérel. Az emelőrúd egy anyán fut keresztül, ez rögzíti azt a gép testéhez. A rendszer tulajdonképpen úgy működik, mint az a kézi emelő, amellyel defekt esetén megemeljük az autónkat a kerékcseréhez.

Az MD-80 sorozat stabilizátorának rajza. A kék függőleges rúd az emelőrúd, az alatta levő, négyzet alakú alkatrész az anya. A piros nyíl a légáramlás irányát jelöli
Fotó: Medium

Az emelőrúd a kevés alkatrész közé tartozik, amelyet nem kettőztek meg az MD-80 sorozat gépein, így ennek a megfelelő állapota kulcskérdés volt. A keményebb rúd egy idő után elkezdi koptatni a puhább fémből készült anya menetét, pusztán a normál használatból fakadóan. 

Ha előírásszerűen zsírozzák a szerkezetet, 30 ezer repült óra után kell csak kicserélni. 

Ez azt jelenti, hogy egy gépnek a teljes élettartama alatt egyszer, esetleg kétszer kell cserélni ezt az alkatrészét.

Agresszív költségcsökkentés, csaló karbantartási felelősök

Az Alaska légitársaság mérnökei az 1970-es években még 500 óránként zsírozták meg az emelőrudat, de ez a költségcsökkentési program nyomán jelentősen megnőtt. A cég ugyanis úgy gondolkodott, hogy amíg egy gép a hangárban áll a karbantartás miatt, addig nem termel bevételt. 

Ezért 1987 és 1999 között 2,250 óra lett a gyakorlat, ami még épp megfelelt a gyártó előírásainak, de csak akkor, ha a zsírozás megfelelő kenőanyaggal és megfelelő módon történt.

Csakhogy ebben az időben zuhant a vállalat műszaki munkájának színvonala, romlott a minőség-ellenőrzés, a mérnökök és technikusok képzése tervezetlen és szervezetlen lett. A technikusok gyakran meghatározott terv és tananyag nélkül, munka közben tanulták meg, hogyan kell elvégezni a javításokat a gépeken, de nem értették, miért kell ezeket végrehajtani, és annak milyen következményei lehetnek a repüléskor. A javítások dokumentációja hiányossá vált, és egyes karbantartási papírokat egyszerűen meghamisítottak, hogy minél hamarabb újra forgalomba lehessen állítani egy-egy repülőgépet. Ez azt jelenti, hogy számos esetben azt írták be a karbantartási naplóba, elvégezték az előírt cserét, holott hozzá sem nyúltak az alkatrészhez. 

Olvasóink joggal kapnak a fejükhöz: ilyen vállalat gépeire senki nem venne jegyet, ha tudna ezekről a pénzhajhász csalásokról.

Mint kiderült, az Alaska technikusai egy óra alatt zsírozták meg az emelőrudat, pedig ha szabályosan jártak volna el, a munka négy óra hosszú ideig tartott volna. Jóval kevesebb kenőanyagot juttattak a szerkezetbe, nem egyenletesen oszlatták el az emelőrúdon, és mindezt csak 2,250 óránként tették a kezdeti 500 helyett. Ezért a normálisnál tízszer hamarabb kezdett elkopni a menet az emelőrúd anyacsavarján.

Egy megfelelően karbantartott, kellően bezsírozott emelőrúd egy MD-83-as gép vezérsíkjában
Fotó: NSTB

De még ez sem okozott volna önmagában katasztrófát, mert a gyártó McDonnell-Douglas előírta, hogy rendszeresen ellenőrizni kell a menet kopását. Ezt az Alaska is megtette, igaz, a gyári előírt 7,200 óra helyett 9,550 repült óránként. Ilyenkor az anya holtjátékát vizsgálták, és ha 1 milliméteresnél nagyobb kopást tapasztaltak, kicserélték az anyát.

A katasztrófát szenvedett, N963AS jelű gépen 1997 szeptemberében végezték el ezt az ellenőrzést Oaklandban. A szerelők csapatát John Liotine vezette, aki megállapította, hogy a kopás éppen 1 milliméter. Ezért beírta a naplóba, hogy az anya elérte az élettartama végét, tehát ki kell cserélni.

Az éjszakai műszak vezetője azonban nem fogadta el ezt a véleményt, hanem újra megmérte a kopást, amelyet 0,84 milliméteresnek értékelt. Így kitörölte a cserére vonatkozó bejegyzést, és a forgalomba engedte a gépet. Ez volt a baleset előtti utolsó ellenőrzés az emelőrúd szerkezetén. Innentől fogva senki nem vizsgálta a rúd és az anya állapotát.

Liotine 1998-ban feljelentette a légitársaságot a szabályok sorozatos megszegése miatt a Szövetségi Légügyi Hatóságnál (FAA). A csalásokról készített hangfelvételeket átadta az FAA szakértőinek. A feljelentés nyomán bűnügyi eljárás indult a cég ellen. Az Alaska légitársaság erre bosszúhadjáratot indított Liotine ellen: fizetés nélküli szabadságra küldték és hamis információkat terjesztettek róla. Azt állították, azért haragszik a munkáltatójára, mert nem léptették elő.

Az Alaska Airlines légiutas-kísérői egy 1990-as évekbeli fotón
Fotó: NAP / Vintage Airliners

Az N963AS jelű gép közben folyamatosan repült, és nyolchavonta megtörtént rajta az emelőrúd szerkezetének zsírozása. Két vagy három alkalommal azonban nem megfelelően végezték el ezt a munkát a karbantartók. Az egyik ilyen műveletért 1999-ben az a technikus volt a felelős San Franciscóban, akiről utóbb kiderült, hogy ennél a munkafolyamatnál gyakorlatilag semennyi kenőanyagot nem vitt fel az emelőrúdra és az anyára.

Így az anya menete elvesztette az anyagának 90 százalékát, holott az 1 milliméteres kopásnál ez még csak 22 százalék lett volna. Ha akkor kicserélik a szerkezetet, nem történik meg a katasztrófa. De nem cserélték ki, és utána nem megfelelően végezték el a kenést. 

Így érkezünk el 2000. január 31-ig.

A tragikus repülés

Ahogy az Alaska 261-es járata emelkedett, 13:49-kor levált a durván elkopott menet az anyáról. 

A leszakadt fémcsíkok az emelőrúd köré tekeredtek és megakasztották annak a működését. Ezért beszorult a stabilizátor, és ezt jelezte a pilótafülkében felvillant jelzés. 

A pilóták lekapcsolták a robotpilótát, hogy kiderítsék, mi okozza a hibajelzést, és ekkor észrevették, hogy nem tudják mozgatni a stabilizátort, vagyis a magassági kormányt. A kormány kissé lefelé állásban szorult meg, ezért a két pilótának minden erejével húznia kellett azt, hogy a gép ne menjen át ereszkedésbe, hanem folytathassa az emelkedést.

Repülés közben elővették az ellenőrzőlistát, hogy végrehajtsák a szükséges lépéseket a működésképtelenné vélt stabilizátor hibájának elhárítására. A lista alapján minden gyári előírást kipróbáltak, ki-bekapcsolták az elektromos motorokat, kihúzták és visszadugták a rendszer megszakítóit az elektromos panelben, és manuálisan is megpróbálták állítani a stabilizátort a megfelelő fogantyúkkal – de egyik sem járt sikerrel. Ezen a ponton a gyári kézikönyvben az szerepel:

Tekintse beszorultnak a stabilizátort, és ne kapcsolja be a robotpilótát.

Mire a pilóták befejezték az ellenőrzőlista lépéseit, a gép 31 ezer lábra emelkedett. Ezen a magasságon alig kellett húzniuk a kormányt, és úgy tűnt, a hiba megszűnt. Mivel semmilyen más kézikönyv és előírás nem utalt arra, hogy milyen veszélyben vannak, nem fordultak vissza Puerto Vallartába, holott a mai tudásunkkal már biztosak lehetünk abban, hogy ez megmentette volna a gépen utazó 88 embert. A két pilóta azonban joggal gondolhatta, hogy csak az elektromos motorok romlottak el, és azért olyan nehéz trimmelni a gépet.

Az üzleti szempontok fontosabbak voltak a biztonságnál

15:49-kor, két órányi repülés utána személyzet kapcsolatba lépett a vállalat seattle-i műszaki bázisával, hogy segítséget kérjen a mérnököktől. A földi szakemberek megerősítették, hogy nem tudnak a stabilizátor rejtett hibájáról. Ezután arról beszélgettek, hogyan kezeljék a helyzetet. Thompson kapitány meg akarta szakítani az utat Los Angelesben, a legközelebbi repülőtéren, ahol minden adott volt a kényszerleszálláshoz. Amikor azonban jelentkezett a vállalat diszpécsere, ez a párbeszéd zajlott le közöttük:

- A menetrendet mindenképpen tartani kell. A mai napon már túl sok járatunk késik.

- Nem szeretném, ha a menetrenddel kapcsolatban hívnának, miközben engem az foglalkoztat, hogy olyan repülőterek felett repülünk el, amelyek alkalmasak lennének a fogadásunkra.

- Ööö, természetesen mi is a biztonságos megoldásra törekszünk. Ha úgy gondolja, hogy a leszállás a legbiztonságosabb, oké. Csak azt akartam, hogy minden információ a rendelkezésükre álljon…

Az Alaska Airlines egy MD-83-as gépe leszálláskor Las Vegasban, 1998-ban

A kapitány még nem döntött a Los Angeles-i leszállás mellett, és bekérte a San Franciscói időjárási adatokat is. Amíg a válaszra várt, ezt mondta az elsőtisztnek.

Megőrjít ez a szemlélet. Azt hiszik, hogy leszállunk, gyorsan kijavítják a hibát, és a gép a menetrend szerint mehet is tovább. Fogalmuk sincs, hogy ez a repülő jó darabig nem repül sehova.

Mivel a Los Angeles-i időjárás jobb volt, a személyzet végül az LAX repülőtér mellett döntött San Francisco helyett. Ted kapitány ezt mondta a diszpécsernek:

Fenn maradunk még egy kicsit, fogyasztjuk az üzemanyagot, és ellenőrizzük a vezethetőséget. Utána majd megkezdjük a megközelítést.

A pilóták azért akarták időben tesztelni, hogy reagál a gép a lassításra, nehogy a repülőtér közelében érje őket esetleg meglepetés. 16:07-kor jelentkezett a Los Angeles-i karbantartó központ egy embere, és megkérdezte, hogy minden lehetőséget megpróbáltak-e. A pilóták jelezték, hogy igen. A mérnök nem tudott tanáccsal szolgálni, csak annyit mondott, hogy a rámpánál várja majd a gépet. A beszélgetés arra ösztönözte Thompsont, hogy újra megpróbálja megmozdítani a stabilizátort.

16:09-kor ezt mondta az elsőtisztnek:

Kezdem. Készen állsz?

Tansky azt felelte, igen.

Erre a kapitány újra bekapcsolta az elektromos motorokat, illetve a kézi vezérlést is, hátha megszűnik a megszorult állapot. A próbálkozás azonnali és katasztrofális következménnyel járt.

A zuhanás

A kapitány mozdulatai nyomán a maradék menet is levált az anyáról. Az emelőrúd mozgása az ellentartó menetek nélkül szabaddá vált, a légáramlás pedig ütközésig tolta felfelé, azaz hátra, a stabilizátort. A vízszintes vezérsík így felcsapódott, a gyári tervezésnél jóval nagyobb mértékben, ami meredek zuhanásba vitte a repülőgépet. A zuhanás sebessége 6 ezer láb volt percenként, ez 1,828 méternek felel meg.

A gép első zuhanása
Fotó: Youtube

A pilótafülkében egy erős durranást és két puffanást lehetett hallani, majd a gép előrebukott.

– Szent sz*r – kiáltotta Thomson, és minden erejét megfeszítve húzta hátra a kormányt. - Segíts!

Ahogy a két pilóta a gép megmentéséért küzdött, a kapitány megnyomta a rádió gombját, és ezt jelentette az irányításnak.

Központ, itt Alaska hat-kettő-egy, zuhanásban vagyunk, nem tudom irányítani a gépet.

A teljes rádiózást, beleértve a gép lezuhanását is, itt hallgathatják végig:

A zuhanás 26 ezer lábon kezdődött, és 80 borzalmas másodpercig tartott, de a személyzetnek sikerült az áramlásrontó lapok, a spoilerek kibocsátásával csökkenteni a sebességet. A zuhanás is ereszkedéssé szelídült, és nemsokára ismét vízszintesen repültek. Ehhez mindkettejüknek teljes erővel, kb. 60 kiló kifejtésével kellett hátrahúzniuk a kormányt maguk felé. Ekkor 23,500 lábon, közel 7,200 méter magasságban jártak.

Thompson a légtér elkülönítését kérte az irányítótól, nehogy egy újabb, váratlan zuhanás más gépet is veszélybe sodorjon. Az elsőtiszt segítségképpen felajánlotta, átveszi a vezetést, hogy a kapitány pihenhessen az iszonyú erőfeszítés után.

- Mennyire nehéz tartani?

- Nem tudom, dübörög bennem az adrenalin.

- Akármit is csináltál az előbb, ne ismételd meg.

- Dehogy! Azonnal zuhanni kezdett a rohadék.

- Rosszabb, mint volt, ugye?

- Szerintem ütközésig kiakadt a stabilizátor. Mi lehet még ennél is rosszabb? Amikor lelassítottunk, az segített. Lassítsunk le 200 csomóra, és nézzük meg, hogyan reagál a gép.

A pilóták azon tanakodtak tehát, mi fog történni, ha majd kinyitják a fékszárnyakat és a futóművelet. Utána Thompson a repülőtéri karbantartási bázist hívta, ahol elmondta az ügyeletes mérnöknek, mi történt.

- Szóval teljesen kiakadt a trimm lefelé, ugye?

- Igen. Most vízszintesen repülünk, de sokkal rosszabb a helyzet, mint korábban.

- Tehát felfelé nem tudnak trimmelni?

- Nem tudunk. Azonnal zuhanni kezdtünk, amikor megpróbáltam a stabilizátort beállítani. Félek, hogy ha újra megpróbálom, újra zuhanni kezdünk.

- Oké, önre bízom. Ha meg akarja próbálni, tegye, ha nem, rendben van. A kapunál találkozunk, vége.

Miközben azon tanakodtak, merjenek-e hozzányúlni a trimmhez, a kapitány az utasokhoz szólt. Igyekezett megnyugtatni őket.

Kedves utasaink, egy probléma jelentkezett a gép kormányrendszerében, amin most is dolgozunk. Jobbra van tőlünk Los Angeles, oda fogunk leszállni. Nem számítunk semmilyen súlyos gondra, ha sikerül néhány kisebb rendszert munkára bírnunk. Kb. 20 perc múlva érünk földet LAX-ben.

Az irányítás engedélyezte a repülőtér közvetlen megközelítését, de Ted kapitány, aki valószínűleg sejtette, hogy végzetes sérülés érte a gépet, azt kérte, hogy a lehető legtovább az óceán fölött maradhassanak. 

Ha újra elvesztenék az irányítást a gép fölött, ne a városra zuhanjanak.

A repülés e szakaszáról egy részletet láthatnak egy dokumentumfilmből:

A vezető utaskísérőnek ekkor ezt mondta a kapitány:

Minden tárgyat zárjatok el, mindenki kösse be magát. Lelassítunk, és megnézzük, mennyire tudjuk vezetni úgy a gépet.

Az utolsó szalmaszál

A következő percekben a pilóták megvizsgálták, hogyan viselkedik a gép kisebb sebességen. Kiengedték az orrsegédszárnyat, ami rontott a vezethetőségen, a fékszárnyak részleges kiengedése viszont javított a helyzeten. A kapitány ekkor visszahúzta mindkettőt, talán azért, mert egy hétköznapi repülésen a repülőtértől ilyen messzire még nem kell beállítani a leszállási konfigurációt. Ezt később hibás döntésnek nevezték a szakértők, de semmiképp nem ez okozta a katasztrófát.

A járat útvonala és az egyes fontos események repülés közben
Fotó: FAA

Ted kapitány még mindig azon törte a fejét, hogyan tehetné működőképessé a stabilizátort. Le akarta engedni a gép orrát, ahogy ez más típusoknál, pl. a Boeing 737-esnél bevált, hogy eltűnjenek a kormányokra nehezedő erők. A hullámvasút manővernek nevezett módszerrel gyakran sikerült megszüntetni a trimm beragadását.

Tansky elsőtiszt nem értett vele egyet.

Nem tudjuk, hogy mi a probléma. Mechanikai sérülés is lehet a stabilizátorban. Ha lehet vezetni a gépet, szálljunk le így. Ne kockáztassunk.

A kapitány hallgatott az elsőtisztre, az ötletet elvetették. Ez a sokadik bizonyítéka volt annak, milyen professzionálisan és hatékonyan dolgozott együtt a két pilóta. Nem tudhatták azonban, hogy a zuhanás óta eltelt 10 percben már csak egyetlen alkatrész tartotta a több mint 12 méteres vízszintes vezérsíkot: az emelőrúd végére helyezett zár. Ezt nem olyan hatalmas erők elviselésére tervezték, mint az anyát, amely hibátlan menetek esetén megtartotta a vezérsíkot. A zár eddig bírta, ekkor eltört.

16:19-kor egy sorozat halk, dobbanásszerű hangot lehetett hallani a pilótafülke hangrögzítője felvételén, a gép pedig megremegett.

- Érezted?

- Igen… nagyon nehéz tartani!

A gép orra ismét lefelé akart csapódni, mert immár csak egyetlen zsanér tartotta az egész vízszintes vezérsíkot. 

Az emelőrúd ugyanis nem bírta az igénybe vételt és kettétört. 

A stabilizátor így szabadon lifegett, és fel-le csapódott az erős légáramban.

16:19:35-kor hatalmas robbanást lehetett hallani a halálra ítélt repülőgépen, és ezzel egy időben a földi radarok képernyőjén az MD-83-as egyetlen pontnyi radarjele több pontocskára váltott. Ekkor szakadt le a vízszintes vezérsík felső része, maga a stabilizátor pedig durván felfelé billent. Ez borzalmas erővel vitte zuhanásba a gépet.

A kapitány az utolsó pillanatig vezetni próbálta a gépet

A végzetesen sérült gép függőlegesen zuhant az óceán felé. Ted kapitány egy idő után már nem húzta a kormányt maga felé, hanem előretolta, és ezt kiabálta az elsőtisztnek:

Nyomd te is, gyerünk!

Ezzel a manőverrel a kapitány a hátára fordította a gépet, ami első pillanatban őrültségnek tűnik, de nem volt az. Az addigi zuhanást kiváltó, lefelé ható erők ugyanis így megfordultak, és bár a gép a hátára fordulva zuhant tovább, a zuhanás mértéke elkezdett csökkenni, sőt, szinte reményt keltő pozíciót kezdett felvenni a repülőgép. Mintha a vízszintes felé kezdett volna közelíteni a pályája.

A gép a hátára fordulva zuhant
Fotó: Youtube

A közelben repülő járatok személyzete döbbenten nézte a rettenetes pillanatokat. Az egyikük azt jelentette az irányításnak, az Alaska 261-es járata hatalmas zuhanásban van. Egy másik gép, a Skywest 5154-es pilótája megerősítette.

Az a gép irányíthatatlan. Fejjel lefelé repül és a tenger felé tart.

Ted kapitány közben az utasok és a saját életéért küzdött. Ezt mondta Tanskynak:

Oké, fordítsuk vissza. Balra az oldalkormányt!

Tansky azonban nem érte el a baloldali pedált. Erre a kapitány azt kiáltotta:

Akkor jobbra, jobb oldalkormányt!

A manőver nem sikerült, nem tudták visszaforgatni a repülőgépet. A felvételen hallani a kapitány hangját:

De legalább repülünk! Csak valahogy vissza kell fordítanunk.

Ekkor azonban leállt a jobboldali hajtómű, és ez végleg megpecsételte a gépen utazók sorsát. Ted kapitány utolsó szavai ezek voltak:

Hát akkor most jön…


Egy másodperc múlva becsapódott a gép az óceánba.

A tragédiáról készített egyik ismeretterjesztő filmet itt láthatják:

A vizsgálat

A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Felügyelet szakemberei azonnal munkához láttak. Segítette őket a tény, hogy a gép roncsainak 85 százalékát sikerült kiemelni a tengerből, a feketedobozzal és a hangrögzítővel együtt. A kettétört emelőrudat is megtalálták. Semmi kenőanyag nem volt rajta.

A vizsgálók az események sokkoló láncolatát fedezték fel. Nemcsak a légitársaság súlyos mulasztásaira derült fény, hanem arra is, hogy a Légügyi Hatóság egyetlen ellenvetés nélkül elfogadta a profitéhes légitársaság minden kérelmét a műszaki ellenőrzések könnyítésére.

Az emelőrúdon jól látszanak az anyacsavar leszakadt menetének fémcsíkjai, ezek miatt szorult be a kormány
Fotó: NTSB

John Liotine repülőgép-szerelő a katasztrófa után tudta meg, hogy nem cserélték ki az általa elöregedettnek minősített anyát, és hogy ez okozta végső soron a tragédiát. Liotine ekkor 20 millió dollárra perelte be a légitársaságot a karaktergyilkossági kísérlet miatt, de a bíróság csak 500,000 dollárt ítélt meg neki.

Különös az ügyben az is, hogy a légitársaság megúszta a büntetőügyet is. Olvasóink emlékeznek, hogy bűncselekménynek minősült a sok előírás és szabály megszegése, de 2003-ban végül vádemelés nélkül zárták le az ügyet. A cégnek mindössze 44 ezer dollár szövetségi büntetést kellett fizetnie, amiért 840 bizonyított esetben megfelelő karbantartási dokumentáció – tulajdonképpen műszaki vizsga – nélkül repültek a gépei.