Az éhség miatt nem alszanak téli álmot a medvék

medve
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A medvetámadásokban megsérült vagy meghalt emberek száma Japánban idén előszörhaladta meg a kétszázat. A szakértők arra figyelmeztettek, hogy a tél folyamán – amikor az állatoknak elvileg téli álmot kellene aludniuk – még több kellemetlen találkozásra kell számítani.
Vágólapra másolva!

Több mint kétszáz embert támadott meg medve

A Környezetvédelmi Minisztérium közlése szerint összesen 212 embert támadtak meg az áprilistól számított nyolc hónap alatt, köztük harmincat csak novemberben.

Hat ember meghalt, köztük egy horgász a legészakibb Hokkaidó prefektúrában, akinek részleges maradványait egy másfél méter magas medve közelében találták meg.

Az állatot lelőtték és a DNS-vizsgálat később megerősítette, hogy a maradványok az eltűnt férfié voltak. A március óta eltelt időszak összesített sérülésszáma is jóval meghaladja a korábbi rekordot, amely a 2020 áprilisától kezdődő tizenkettő hónap alatt százötvennyolc sérülést jelentett.

A japán hatóságok most azért küzdenek, hogy kezeljék valahogyan az emberek és a természetes élőhelyüket élelem után kutatva elhagyó medvék közötti találkozások növekvő számát.

Illusztráció Forrás: Pinterest

A szakértők közben arra szólítottak fel, hogy a leghidegebb hónapokban is maradjunk éberek. Míg a medvék általában november végétől tavaszig hibernált állapotban alusszák a téli álmukat, a táplálék szűkössége idén azt jelenti, hogy az éhes állatok továbbra is táplálékot keresnek. A medvék november végi megjelenése egykor ritkaságnak számított.

– mondta Teruki Oka erdészeti szakértő a The Guardian online portálnak.

Hiromi Taguchi professzor, a Tohoku Egyetem medveszakértője szerint azok a medvék, amelyek előszeretettel fogyasztanak a húst (köztük a hírhedt OSO18: ez a fedőneve annak a barnamedvének, amely több mint hatvan tehenet támadott meg októberben 2019-től kezdve) különösen fenyegetőek. Ahogy rámutatott, „télen éhesek és izgatottak a zsákmányállatok hiánya miatt."

Elmosódtak a találkozások határai

Az országos találkozások mintegy harmada Akita prefektúrában történt, ahol a gyerekek továbbra is az állatok elijesztésére tervezett csengőkkel járnak iskolába, miközben a boltokban elfogyott a medveelriasztó szer.

A terület idén két nagy visszhangot kiváltó incidens helyszíne volt: az egyikben egy férfi elvesztette a füle egy részét, miután Kita-Akita város központjában egy medvét talált a garázsában; a másikban pedig a macik több embert támadtak meg egy buszmegállóban.

Verekedő barna medvék Forrás: AFP/Lino Mirgeler

A medvékkel való találkozások a múltban gyakran leginkább a hegyekben történtek. A bükkösök és más táplálékok gyenge termése most azonban arra kényszerítette az állatokat, hogy elhagyják erdei élőhelyüket, így elkerülhetetlenül gyakrabban érintkeznek a lakott területeken élő emberekkel.

– mutatott rá Kazuhiko Hoshizaki, az Akita Prefektúra Egyetem professzora a Nikkei üzleti lapnak. – A szántóföldeket pedig elhagyják az elnéptelenedés és más fejlesztések következtében.

A Környezetvédelmi Minisztérium a támadások számának növekedését „rendkívüli" jelenségnek nevezte, és felszólította az embereket, hogy figyeljenek a háztartási élelmiszerhulladék megfelelő kidobására, amely vonzhatja az állatokat, és tartsák zárva az ajtókat.