A rákos megbetegedéseket összegyűjtő globális adatbázis áttekintése után a kutatók megállapították, hogy az 1990-es évektől kezdve ugrásszerűen megnőtt a rákbetegek aránya az 50 év alatti felnőttek között.
Benjamin Koh, a Szingapúri Nemzeti Egyetem orvoskutatója és kollégái meg akarták ismerni a jelenség hátterét ezért egy új kutatás során az amerikai adatokra koncentráltak. Friss eredményeik megerősítik, hogy tényleg valami aggasztó fejlemény megy végbe a világban.
A kutatások azt mutatják, hogy a fiatal felnőttek rákos megbetegedései különböznek az idősebb felnőttek ugyanezeket a szerveket érintő daganatos megbetegedéseitől. Ezek a különbségek befolyásolják a kezelési lehetőségeket, ezért fontos megérteni, hogy a különböző ráktípusok kit és hogyan érintenek.
A legnagyobb kockázati tényező továbbra is a kor, hiszen az idősek rengeteg káros mutációt gyűjtenek össze, így nő a tumorok megjelenésének kockázata.
Most azonban egyértelmű, hogy a fiatalabb populációval is történik valami, ugyanis körükben drámaian megnőtt a rákos megbetegedések aránya.
A lehetséges okok között szerepel a változó étrend, az életmód és alvási szokások; a növekvő elhízás, az antibiotikumok túlzásba vitt használata és a légszennyezés.
A kutatócsoport az Egyesült Államokban élő, 50 év alatti korosztály megbetegedéseit vizsgálta 2010 és 2019 között. A kutatás során több mint 562 000 fiatal rákos felnőttet azonosítottak a szakértők. Összességében 2019-re az 50 év alatti korcsoportban 100 000 főre vetítve hárommal több új esetet jegyeztek fel, mint 2010-ben.
Leginkább a gyomrot és bélrendszert érintő daganatok gyakorisága emelkedett, a fiataloknál például a bélrák volt 2019-ben a leggyakoribb ráktípus. Hasonló mértékben növekedik a hasnyálmirigyet, a vakbelet, és az epevezetéket érintő rákos megbetegedések száma is.
A gyomor-bélrendszert érintő rákbetegségek ugrásszerű növekedését más nemzetközi tanulmányok is megerősítik.
Több kutató szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek népszerűsége lehet a rákos esetek növekedésének egyik fő oka.
A mostani kutatás teljes terjedelmében a JAMA Network Open című szaklapban olvasható.