Az étrend életet menthet

mellrák, daganat
Vágólapra másolva!
A daganattal küzdő betegek életében kiemelkedően fontos a megfelelő étrend követése, hiszen az alultápláltság hatalmas mértékben veszélyezteti őket. A tumoros betegek 10-22%-ának közvetlen haláloka a cachexia, azaz a kóros soványság, amely megfelelő étrend mellett jelentős mértékben csökkenthető, árulta el Beretvás Eszter dietetikus, a Mellünk Egészsége konferenciasorozat egyik előadója, aki több hasznos tanáccsal is készült a speciális étkezésre vonatkozóan.
Vágólapra másolva!

A daganatos cachexia egy olyan multifaktoriális tünetegyüttes, melyet a folyamatos izomtömegvesztés jellemez. Nem lehet szokásos táplálási támogatással visszafordítani, és egyre súlyosbodó funkcióvesztést okoz. A sugárkezelések és a kemoterápia szájszárazságot, szájnyálkahártya-, nyelv- és torokirritációt, valamint hányingert és emésztési zavarokat okozhatnak. Ezek étvágytalansághoz, nyelési nehézségekhez, így nem megfelelő tápanyagbevitelhez vezetnek, holott a sebészeti beavatkozások, a sebgyógyulás és szervezetünk fertőzések elleni természetes védekezése átmenetileg megemelkedett szükségletet eredményez, tehát ebben az időszakban még fontosabbá válik a megfelelő energia -, és tápanyagbevitel.

A daganatos betegek számára készített étrend célja, hogy az érintett elérje a megfelelő tápláltsági állapotot, és ezt hosszú távon meg is tudja tartani. Ennek legmegfelelőbb módja, ha úgy tudjuk növelni az adott ételek energia- és tápanyagtartalmát, hogy a mennyisége/térfogata nem változik.

Mellrák számítógépes illusztrációja Forrás: SKE / Science Photo Library

Fontos, hogy energiában -, fehérjében -, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag és jóízű legyen. A dietetikus szakértő legfontosabb tanácsai a következők:

  • Az étel elsősorban finomítatlan, évszaknak megfelelő természetes alapanyagokból készüljön, lehetőség szerint az otthoni konyhában.
  • Kerüljük a tartósított élelmiszereket, ha pénztárcánk engedi használjunk bio élelmiszereket.
  • Idénynek megfelelő gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszunk, minél nagyobb mennyiségben.
  • A húsok ízét fűszerekkel, mártásokkal, pácolással, öntetekkel vagy szószokkal javítsuk.
  • A készülő étel illata sokszor zavaró lehet a beteg számára, undort kelthet. Főzzünk mindig fedő alatt, szellőztessünk, vagy használjunk szagelszívó berendezést.
  • Az étel legyen mindig vonzó küllemű és illatú.
  • A kemoterápiás kezelés fémes ízérzetet eredményezhet a betegeknél, amely fokozhatja étvágytalanságukat. Használjunk műanyag evőeszközöket ennek mérséklésére.
  • A kezelések okozta fájdalmak és nyelési nehézségek mérséklésére használjunk érzéstelenítő cukorkát vagy spray-t, készítsünk lágy, pépes állagú ételeket.
  • Folyékony állagú ételek fogyasztását egy nagy átmérőjű szívószállal tehetjük könnyebbé
  • A daganatos betegeknél átmenetileg laktóz intolerancia alakulhat ki, így fontos, hogy óvatosan bánjunk a tejcukorral.
  • Kerülendők a fűszeres, csípős, alkoholos és túl forró ételek.
  • Részesítsük előnyben a gyakoribb, kisebb étkezéseket a nagyobb adagokkal szemben.
  • A hányinger -, hányás mérséklésére legyen nálunk mindig egy palack ívóvíz, háztartási keksz vagy puffasztott gabonaszelet.
  • Fokozhatjuk az ételek tápanyagtartalmát speciális -, gyógyászati célra szánt élelmiszerekkel/tápszerekkel.
  • Fokozottan figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra! A gyakori emésztési problémák megemelik folyadékszükségletünket, a kiszáradás pedig fokozza a rosszulléteket.

„A daganatos betegek számára létfontosságú a megfelelő, szakorvosi ajánlás alapján összeállított étrend követése, ezzel jelentősen csökkenthető a cachexia kialakulása, valamint fokozható a kezelések hatékonysága. A betegek számára nem ajánlott szélsőséges divatdiéták, például egy-egy egészségesnek vélt nyersanyagcsoportra épülő étrend követése, hiszen ezek hosszútávon többet árthatnak, mint segítenek" – hangsúlyozza Beretvás Eszter dietetikus, a Mellünk Egészsége konferencián tartott előadásán.

Az AVON a mellrák elleni küzdelem égisze alatt, évek óta dolgozik azért, hogy minél több nő és férfi figyelmét felhívja az egészségügyi szűrések, és a daganatos megbetegedések időbeni diagnosztizálásának fontosságára. Ezért rendezi meg a vállalat az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvánnyal karöltve, immáron ötödik alkalommal a „Mellünk Egészségéért" Programsorozatot, amely idei utolsó állomásán, november 18-án, Székesfehérváron ingyenesen vehetnek részt az érdeklődő egészségügyi dolgozók és egészségnevelők.

A Mellünk Egészségéért Programról és a jelentkezés menetéről további információk az alábbi honlapon érhetők el: www.mellunkegeszsegeert.hu.