Gyorsabb rákdiagnózist eredményezhet egy új fejlesztésű eljárás

rák diagnosztika labor
Olyan fontos területeken ígérnek előrehaladást, mint bizonyos rákbetegségek diagnosztizálása
Vágólapra másolva!
AMagyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ kutatócsoportja olyan orvosdiagnosztikai eljárást fejleszt, amely lehetővé teszi a nagyon korai fázisban lévő tumoros elváltozások izolálását vérszérummintából, illetve utat nyit az egyénre szabott leghatékonyabb terápiák alkalmazásának.
Vágólapra másolva!

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine, HCEMM) MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelték: az európai országok közül

Magyarországon a legmagasabb a tumoros megbetegedésekből fakadó halálozási arány.

Hozzátették: mivel a rákos megbetegedések esetében különösen fontos a gyors diagnózis, a HCEMM kutatócsoportja a Szegedi Tudományegyetemmel közösen olyan új eljárást fejleszt, amely a levett vérben lévő 21 ezer génből képes olyan egyedi mintázatot előállítani, amely alapján kimutatható a tumoros elváltozás jelenléte.

Az innovatív eljárásban a levett vérből azonosított egyedi, a daganatos betegekre jellemző genetikai mintázatot rávetítik egy nagyobb számú populáció géntérképére, így az egészséges csoporttól való eltérések azonnal kimutathatók.

A kísérleti fázisban lévő projekt az emlő- és melanóma betegségcsoportok esetében 85 százalékos megbízhatósággal működik, így hatékonyabb a jelenleg elérhető képi diagnosztikai eljárásoknál.

Gyorsabbá válhat nbizonyos rákbetegségek diagnosztizálása Forrás: Phanie/Imm-Garo

– írták. – Az idehaza folyó, de nemzetközi együttműködésen is alapuló projekten 15 kutató dolgozik, köztük francia, görög, amerikai és svéd tudósok.

A HCEMM kutatási projekt fókuszában a transzlációs medicina, vagyis az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazásának elősegítése és a nemzetközi értékelési rendszeren alapuló tudományos kiválóság biztosítása áll.

(MTI)