Hatvan percre elsötétülhet ma este a Föld

föld órája, WWF, környezetvédelem, olaszország, pisai ferdetorony
Vágólapra másolva!
A Föld óráját 2021-ben március 27-én tartjuk, 20:30 és 21:30 között. A kezdeményezés a tavalyihoz hasonlóan, idén is új irányt vesz: mindenkit arra buzdít, hogy példát mutasson tetteivel, és ne csak ebben az egy órában, hanem mindennap tegyen a természet megóvásáért, a fenntartható életmódért.  Nem véletlenül: a változtatás egyre sürgetőbb, hiszen az utóbbi évtized volt az eddigi legmelegebb a mérések kezdete, azaz 140 év óta.
Vágólapra másolva!

Kapcsolj le, de tartsd nyitva a szemed!

"Kapcsolj le, de tartsd nyitva a szemed!" – így szól az idei Föld órája jelmondata arra utalva, hogy a szimbolikus 60 perces sötétség mellett a világ legnagyobb önkéntes akciója egyre inkább a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt. A WWF Magyarország tájékoztatása szerint azonban ez nem meglepő, hiszen

emberi tevékenységünk elválaszthatatlan a természettől, és hosszú távon is nyomot hagy rajta.

A pisai ferdetorony is elsötétül minden évben a Föld órája akció keretében Forrás: AFP

Éppen ezért arra szólítanak, hogy a lekapcsoláson túl is legyünk aktívak. A Föld óráján minden év márciusának utolsó szombatjának estéjén világszerte lekapcsolják egy órára a nélkülözhető világítást, és áramtalanítják az elektromos készülékeket.

A Földnek szentelt 60 perc célja nemcsak az, hogy otthonainkban és városainkban szimbolikusan kialudjanak a fények,

hanem hogy az emberiség tudatára ébredjen, hogy a fenntartható jövő megteremtése és bolygónk állapotának megóvása mindannyiunk felelőssége.

A www.foldoraja.hu linken regisztrálva bárki követheti a példát: március 27-én 20:30-tól egy órára leoltva a világítást, és kikapcsolva minden elektronikus berendezést kifejezheti támogatását természeti értékeink megóvásáért.

Egyénileg és településenként is lehet regisztrálni

Mi sem lehetünk egészségesek, ha a minket körülvevő ökoszisztéma beteg – itt az utolsó utáni pillanat a szemléletváltásra. Ez az üzenete a WWF Magyarország idei kampányának. Az akció ugyanis nem csupán a 60 perces lekapcsolásról szól. Sokkal inkább arra próbálja meg felhívni a figyelmet, hogy

az emberi tevékenység következtében természeti kincseink súlyos mértékben és gyorsuló ütemben pusztulnak,

de minden szereplő - kormányok, vállalatok és egyének - tehet azért, hogy megállítsuk ezt a tendenciát. Hiszen csak akkor lehetünk egészségesek, ha hagyjuk élni a természetet.

A világ legnagyobb önkéntes akciója egyre inkább a természeti értékek megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt Forrás: DravaLife

A Föld órája akció még 2006-ban, az ausztrál WWF kezdeményezésére indult, de már a következő évben nemzetközi eseménnyé vált.

Akkor Sydney-ben kapcsolták le a fényeket egy órára, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a klímaváltozásra. Egy év múlva, 2007-ben pedig egy óra alatt már 10,2 százalékkal csökkent a fogyasztás csak ebben a városban.