Világhírű zenészt ölt meg egy házba csapódó repülőgép

Vágólapra másolva!
A sztárok gyakrabban szenvednek repülőbalesetet, mint egy átlagember és ennek nagyon egyszerű oka van: sokkal többet repülnek és gyakran teszik ezt kisebb magángépeken. Utóbbiak - különösen pár évtizeddel ezelőtt - kevésbé voltak biztonságosak, mint a nagy világcégek utasszállítói. Volt, hogy egy szinte teljes zenekar zuhant le, máskor kifogyott a kerozin, de a világ egyik legjobb metálgitárosa például fölösleges vagánykodás miatt halt meg. Olyan is előfordult, hogy egy feldobott pénzérme döntött arról, hogy vonat vagy repülő legyen a hazaút módja - és halál lett a vége. 
Vágólapra másolva!

Január elején a Cobra 11 sztárja, Christian Oliver színész két lányával együtt halt meg, amikor kisrepülőgépük lezuhant a karibi Bequia-sziget partjainál. Az 51 éves színész, akinek valódi neve Christian Klepser volt, 10 és 12 éves lányaival együtt egy egymotoros gép fedélzetén utazott, amikor a repülő valamilyen probléma miatt az óceánba zuhant - közölte a Saint Vincent és Grenadine-szigeteki Királyi Rendőrség.

Christian Oliver színész a Cobra 11 sztárja volt IMDb

A repülőgép a jelentések szerint felszállt Bequiáról, egy apró szigetről, amely a Saint Vincent és Grenadine-szigetekhez tartozik, és a 65 mérfölddel északabbra fekvő Saint Lucia felé tartott, amikor lezuhant. A jelentések szerint halászok és búvárok siettek a helyszínre, ahol a parti őrség végül négy holttestet talált.

Christian Oliver
Christian Oliver
Christian Oliver
Christian Oliver
Christian Oliver
Christian Oliver
Christian Oliver
Christian Oliver
Christian Oliver
Christian Oliver
Christian Oliver
Christian Oliver
Christian Oliver
Christian Oliver
Christian Oliver
Christian Oliver
Christian Oliver
Christian Oliver
Christian Oliver
Christian Oliver
Christian Oliver

Szemtanúk azonban arról számoltak be, hogy a repülőgép pilótájának a szélviszonyokkal gyűlt meg a baja. A baleset egyik szemtanúja elmondta, hogy a motor és a propellerek hangja keltették fel a figyelmét: "Minden leállt. Azt mondtam a barátomnak: ez a gép le fog zuhanni. Ekkor azonban még újra megpróbálta a pilóta felhúzni a gépet, de úgy tűnt, hogy újra meghibásodott valami, ekkor már nem sikerült korrigálnia a pilótának."

Egy másik szemtanú - a parti őrség nyugalmazott tisztje - is látta a balesetet. "Úgy tűnt, elment az áram, vagy meghibásodott a motor" - mondta. Hozzátette, szerinte a gép meg akart fordulni, hogy visszarepüljön a repülőtérre, de aztán feltámadt a szél: ebben a pillanatban a szél átvette az uralmat a repülőgép felett, és az a vízbe csapódott. Erről itt írtunk hosszabban. Később megszólalt a férjét és a kislányait gyászoló Cobra 11 sztárjának özvegye, képet is mutatott, illetve előkerült egy videó is a drámai balesetről.

Természetesen nem a Cobra 11 sztárja volt az első sztár, aki repülés közben vesztette életét.

A nap, amikor meghalt a zene

1959. február 3-án súlyos csapás érte az amerikai zeneipart, rajongók milliói gyászoltak egyszerre három kiváló zenészt. Buddy Holly egy négyüléses gépre szállt J. R. Richardsonnal (The Big Bopperrel), illetve a szintén már híres Ritchie Valensszel és a pilótával, Roger Petersonnal, hogy Fargóba, a következő, minnesotai fellépésük helyszínéhez repüljenek.

Buddy Holly Wikipédia

Buddy Holly olyan zenekarokra és előadókra volt később hatással, mint a Beatles, a Rolling Stones, Bob Dylan, a Grateful Dead, Bruce Springsteen vagy Elvis Costello. The Big Bopper ismert rádiós, később dalszerző, előadó volt, Ritchie Valenstől pedig elég pár slágercímet mondani: La bamba, Donna, Come On, Let's Go. Utóbbi mindössze 17 éves volt a tragédia napján, fájdalmas belegondolni, milyen karrier várhatott volna még rá - de Jiles Perry "J.P." Richardson is csak 28 éves volt, Buddy Holly pedig 22.

A kisrepülő roncsai Wikipédia

A Clear Lake-i koncert éjfél körül ért véget, Holly, Valens és Richardson pedig a Mason City-i repülőtérre hajtott, bepakolták a csomagjaikat, és felszálltak egy piros-fehér egymotoros Beechcraft Bonanzára. A pilóta 1959. február 3-án éjjel egy óra körül kapott engedélyt az irányítótoronytól. Felszálltak, de a gép csak néhány percig maradt a levegőben, Mason City külterületén zuhant le, a farmvidék közepén. Holly, Valens és Richardson a becsapódáskor kirepültek a repülőgépből, Peterson teste a roncsok közé szorult. Mind a négyen azonnal meghaltak, a pilóta is - aki szintén csak 21 éves volt.

A tragédia később a popkultúra része lett, ez lett „a nap, amikor meghalt a zene” (The Day the Music Died) néven lett ismert, Don McLean az 1971-es American Pie című dalában így utalt rá.

Carole Lombard

A sikeres színésznő élete valójában egy feldobott pénzérmén múlt. Egy pénzgyűjtő út után úgy volt, hogy a társasága vonattal tér vissza Los Angelesbe Indiana államból, de Lombard gyorsabban akart hazaérni, és repülővel akart utazni. Az édesanyja félt a repüléstől, de a színésznő azt javasolta, hogy dobjanak fel egy érmét: beleegyeztek, és Lombard nyert, de tragikus módon ez lett a veszte.

Carole Lombard élete egy feldobott érmén múlt IMDb

1942. január 16-án a kora reggeli órákban felszálltak egy repülőgépre, hogy visszatérjenek Kaliforniába. Las Vegasban megállt a gép üzemanyagért, majd 2530 méter magasan hegynek ütközött. A fedélzeten tartózkodó mind a 22 ember, köztük Lombard, az édesanyja, Winkler és az amerikai hadsereg 15 katonája azonnal életét vesztette. Carole Lombard 33 éves volt.

A cikk folytatódik, lapozzon!