Bajban lesznek a legnagyobb pornóoldalak, ha nem változtatnak azonnal

pornhub pornó laptop notebook erotika pornográfia
Fotó: Franco Alva / Unsplash
Vágólapra másolva!
Lejárt a határidő! Óriási bírságok érkezhetnek az Európai Unióból a legnagyobb pornóoldalak felé.
Vágólapra másolva!

Nem csak a nagy techcégek kénytelenek új szabályoknak megfelelni az Európai Unióban, mellettük a Pornhub és az xVideos pornóoldalakat, továbbá a Stripchat erotikus webkamerás szolgáltatást is nagyon nagy online platformnak minősítették tavaly decemberben a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) keretében a döntéshozók.

laptop pornóoldalak bajban
Akár komoly bajba is kerülhetnek a legnagyobb pornóoldalak

Emiatt a vállalatoknak többek közt egyszerűvé kell tenniük az illegális tartalmak bejelentését, prioritást kell adniuk a megbízhatónak jelölt bejelentők panaszainak, továbbá lehetőséget kell adniuk a moderáció során a felhasználói fellebbezésnek.

Ezeken túl éves átláthatósági jelentést is kénytelenek lesznek nyilvánosságra hozni, amelyben ismertetniük kell a moderációs folyamataikat, továbbá olyan változtatások bevezetését is meg kell ejteniük, amelyek magas szintű magánszféra-védelmet és biztonságot adnak a felhasználóknak, védik a fiatalkorúakat a káros tartalmaktól.

Most lejárt vagy lejáróban van a türelmi idő, a Pornhubnak és Stripchatnek április 21-től kell megfelelniük a szabályoknak, míg az xVideos esetében április 23-án ér véget a felkészülésre adott idő. A felek nem kommentálták a helyzetet, egyelőre nem világos, hogy milyen lépéseket tettek a törvénynek való megfelelőség érdekében.

Ha megszegik a szabályokat, akkor a globális éves bevételük hat százalékára rúgó pénzbüntetést is kaphatnak.

Ez pedig olyan óriási összeg, hogy egyrészt kiszámolni sem lesz egyszerű, de megfizetni még nehezebb, hiszen a bevétel ugye nem a haszon, így a globális bevétel hat százaléka a haszon egy komoly részét felemésztheti még akkor is, ha a pornóoldalak üzemeltetése szinte aranybányának tűnik. Nem szabad elfelejtenünk ugyanis, hogy a nagy pornóoldalak elképesztő szerverkapacitást igényelnek az óriási forgalom miatt és ha nem akarják, hogy a rajtuk nézett tartalom akadozzon és így a látogatóik nagy részét elveszítsék, folyamatosan fejleszteniük kell a szerverparkjaikat, ami nemcsak a vásárláskor emészt fel hatalmas összegeket, de a fenntartása is komoly pénzbe kerülhet a szerverkarbantartástól a havi energiaszámlákig.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!