Nevetgélve szakad háromba a svéd játékkiadó

Vágólapra másolva!
Középfölde Művek és Barátai néven folytatja a bajba került Embracer.
Vágólapra másolva!

Borzasztó helyzetbe került a fejlesztőcégek és szellemi tulajdonok vásárlására az elmúlt években milliárd dollárokat elégetett svéd Embracer Group, elsőként rajta kívülálló okokból gyengélkedni kezdett a játékipar, ennek tetejébe pedig tavaly tavasszal váratlanul meghiúsult egy kétmilliárd dolláros tőkebevonása. Főként az utóbbi miatt több hullámban dolgozók százainak menesztésére, stúdiók bezárására vagy eladására, továbbá projektek törlésére kényszerült. A legutóbb a Gearbox fejlesztőcég és a hozzá tartozó szellemi tulajdonok eladását jelentette be, a vételi árhoz képest töredék összegért.

shadow of the tomb raider crystal dynamics lara croft
A Tomb Raiderért felelős Crystal Dynamics marad az átnevezett Embracernél
Fotó: Eidos Montreal / Crystal Dynamics

Most eljutott odáig a vállalat, hogy a tűzoltást követően megkezdi a történetének következő fejezetét. Ennek keretében három teljesen különálló cégre fog szakadni, amelyek mindegyikét külön kívánja jegyeztetni a tőzsdén. A lépéssel mindegyik cég ráfókuszálhat a maga alapvető tevékenységére, és a befektetők is eldönthetik, hogy mibe kívánnak pénzt tenni.

Az Embracer Groupból létrejövő három cég:

  • Middle-earth Enterprises & Friends – ez lesz az Embracer Group új neve, AAA-kategóriás játékok fejlesztése és kiadása lesz a profilja, többek közt a Dead Island, a Killing Floor, a Kingdom Come Deliverance, a Tomb Raider, továbbá a Gyűrűk ura szellemi tulajdonok lesznek nála;
  • Asmodee Group – klasszikus társasjátékok kiadásával foglalkozik majd, többek közt a Ticket to Ride, a 7 Wonders, az Azul, a CATAN, a Dobble, és az Exploding Kittens tulajdonok landolnak nála, plusz hozzáférése lesz a Gyűrűk ura, a Marvel, a Trónok harca, továbbá a Star Wars licencekhez, a következő 12 hónapban léphet tőzsdére;
  • Coffee Stain & Friends – indie fejlesztésű, középkategóriás, továbbá free-to-play játékokra fókuszál majd, a Deep Rock Galactic, a Goat Simulator, a Satisfactory, a Wreckfest, a Teardown, és a Valheim szellemi tulajdonok kerülnek hozzá, valamikor 2025-ben várható a tőzsdére lépése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!