Lefolyhat a csúcs videókártyáról az áramcsatlakozó

nvidia geforce rtx 4090 videókártya
Gigabyte GeForce RTX 4090 GAMING OC 24G
Fotó: Gigabyte
Vágólapra másolva!
Még mindig elképesztő számú esettel találkozik a közismert javítóműhely.
Vágólapra másolva!

A mondás szerint minden kezdet nehéz, de arra senki sem számított, hogy az 1600 dolláros NVIDIA GeForce RTX 4090 grafikus kártyán debütált 12VHPWR külső áramcsatlakozó folyamatosan problémát fog jelenteni, a beledugott tápkábellel való rossz elektromos kapcsolata miatt túlhevül és megolvad.

A grafikus vezérlő fogyasztása játékok futtatásakor jellemzően 400W alatt marad, de szintetikus mérésekkel és egyéb a GPU lelkét kihajtó feladatok végzése esetén 500W felé is kacsintgathat az áramfelvétele. Több hibajavítási próbálkozás után végül új dizájn készült az áramcsatlakozóból, egy ideje már a 12V-2x6 nevű utódjával jönnek ki a gyárakból a termékek, a jelek szerint ez sokkal jobb megbízhatóságot kínál, a bevezetése óta mintha csökkent volna az olvadásos panaszok száma.

Ettől függetlenül az elektronikai termékek javításával foglalkozó NorthridgeFix javítóműhely továbbra is őrült mennyiségű kártyán kénytelen csatlakozót cserélni, a Los Angeles-i cégnél jelenleg havonta olyan 200 darab GeForce RTX 4090 landol az olvadási hibával. Az eddigi tapasztalatok alapján a túlmelegedés eredendő oka megfejthetetlen: nem tudni, hogy az áramcsatlakozás apa vagy anya részén volt-e a baj, esetleg nem lett tökéletesen bedugva az áramkábel.

Csak annyi biztos, hogy külön iparággá vált a GeForce RTX 4090 lefolyt csatlakozóinak javítása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!