Leállt Európában a TikTok függőségkeltési kísérlete

mobilozás tini tinédzser lány böngészés chatelés fotózás
Fotó: Laura Chouette / Unsplash
Vágólapra másolva!
Súlyosan addiktív lehet a csendben elindított jutalomrendszere.
Vágólapra másolva!

Kifejezetten rossz hete van a kínai Bytedance tulajdonában lévő TikToknak, elsőként az amerikai szenátus fogadta el az USA-ban való betiltását lehetővé tevő törvényt, ezzel párhuzamosan pedig kénytelen volt önként kikapcsolni Európában az adatkímélő TikTok Lite mobilappjának új jutalomrendszerét.

A TikTok Lite mobilappban még április elején vált elérhetővé az eddig nem látott jutalomrendszer, elsőként Franciaországban és Spanyolországban vezette be a közösségi szolgáltatás. A nagy ötlet az volt, hogy a videók megtekintéséért cserébe az alkotóknak adható virtuális fizetőeszközt, vagy ajándékkártyákhoz hasonló jutalmakat kérhetnek a felhasználók.

A rendszer indulását követően váratlanul gyors volt az EU részéről a válasz, Thierry Breton uniós biztos napokon belül azonnali magyarázatot követelt a TikToktól a függőséget okozni képes, kizsákmányolónak tűnő funkció miatt. 

Emiatt a vállalat most inkább önként lekapcsolta jutalomrendszert, tájékoztatása szerint konstruktívan együtt kíván működni az EU-val a felmerült kérdések és aggodalmak tisztázásában.

„A gyermekeink nem kísérleti malacok a közösségi média számára. Tudomásul vettem a TikTok döntését, hogy önként felfüggesztette a #TikTokLite jutalomprogramját az EU-ban. Tovább nő a platform függőségi kockázataival kapcsolatos ügyek száma. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály biztosítja az EU online tereinek biztonságát” – reagált a döntésre Breton.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!