Így tudjuk óvni a szemünket mobilhasználat közben

Vágólapra másolva!
A jó idővel jön a napsütés is, amitől gyakran nehezebb látni a kijelzőnket. Ilyenkor hajlamosak vagyunk felhúzni a fényerőt, ami azonban hosszútávon káros lehet szemünknek. A HONOR összeszedett pár általános tippet arról, hogy - az időjárástól függetlenül - miként óvjuk érzékszervünket, főleg úgy, hogy egyre többet használunk kijelzőket, képernyőket.
Vágólapra másolva!

Válasszunk megfelelő kijelzőt – Akár dolgozunk, akár kikapcsolódunk, akár csak információt keresünk, elkerülhetetlen, hogy ne egy képernyőn tegyünk ezt. Pont ezért érdemes jó monitort, illetve megfelelő kijelzőjű okostelefont választani, hogy csökkentsük az ártalmas hatásokat. 

Szünet és fókusz – A folyamatos képernyőhasználat kiszáríthatja a szemünket, megfájdulhat tőle a fejünk és akár szédülést is tapasztalhatunk. A terhek enyhítésére érdemes a 20-20-as szabályt használni, miszerint 20 percenként tartsunk 20 másodperc szünetet – és lehetőleg fókuszáljuk szemeinket 6 méter távolságban lévő tárgyakra. Ez segíthet abban, hogy pihenjünk. Persze ha tudunk, tartsunk hosszabb szüneteket!

Éljünk a beállításokkal – A legtöbb okostelefon személyre szabható, a különféle beállítások pedig a kijelző sajátosságaira is kiterjednek. Érdemes itt úgy elvégezni a kalibrációkat, hogy a legkényelmesebb opciókat választjuk ki. 

Pislogjunk, pislogjunk, pislogjunk – A képernyőhasználat egyik tipikus velejárója, hogy elfelejtünk automatikusan pislogni. Érdemes ezt tudatosítani magunkban, hogy ne száradjon ki és fáradjon jobban a szemünk. Próbáljuk rögzíteni magunkban ennek szükségességét, és nyugodtan használjunk műkönnyet is, ha nagyon száradnának látószerveink.

Korlátozzuk a használatot – A monitorok és kijelzők káros hatásainak csökkentését a legkönnyebben úgy érhetjük el, ha korlátozzuk a használatukat, vagy tudatosabban használjuk őket. Filmeket, sorozatokat lehetőleg nagyobb kijelzőn nézzünk, és ne telefonon, míg célszerű étkezés közben vagy közösségben nem elővenni eszközeinket. Igyekezzünk ne elveszni a közösségi média végtelenített folyamában. Ezek az egyszerű, de hatékony irányelvek hosszútávon pozitív hatással lehetnek.

Nem véletlen, hogy a Honor ad tanácsokat a témában, a kínai gyártó több készüléke is kapott TÜV Rheinland elismerést – például az alacsony kékfény-kibocsátás kapcsán. Emellett számos készülékük rendelkezik cirkádián éjjeli kijelzővel, ami a napszak változásával párhuzamosan állítja be a fényerőt és kontrasztot, kímélve szemeinket.