Sokkal több bakelit fogyott, mint zenei CD

lemezjátszó bakelit vinyl hanglemez zene turntable
Fotó: Victrola Record Players / Unsplash
Vágólapra másolva!
Plusz majdnem háromszor akkora bevételt termelt a régi hanglemez.
Vágólapra másolva!

Folytatódott az amerikai zenekedvelők régimódi vinyl hanglemezekkel való nosztalgikus flörtölése, az RIAA zeneipari szervezet szerint 2023-ban 43 millió darab fogyott belőlük. Ezzel 1987 óta másodjára fordult elő, hogy a köznyelvben bakeliteknek hívott korongokból több kelt el az USA-ban, mint a zenei CD-kből. Az utóbbiakból 37 milliót sikerült tavaly értékesíteni, ami éves összehasonlításban 700 ezres mínuszt jelent.

Ráadásul a vinyl jóval drágább mulatság, a 43 millió korong eladásából 1,4 milliárd dollár bevétele keletkezett a zeneiparnak, míg a zenei CD-k csak 537 millió dollárt hoztak a konyhára. A Billboard szerint zenei magnókazettából olyan félmillió darabot sikerült eladni, ami stagnálást jelent, és nem világos, hogy ez körülbelül mekkora bevételt generált.

A számok ellenére az egyesült államokbeli zeneipar bevételének 84 százaléka a streamingből származott, a fizikai eladások csak 11%-ot tettek ki, míg a klasszikus digitális zenevásárlás majdnem teljesen kihalt műfajnak mondható a 3% piaci részesedésével.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!