Ettől a hozzávalótól lesz tökéletes a créme brûlée

créme  brûlée
A crème brûlée egy igazán különleges desszert, sokak nagy kedvence
Vágólapra másolva!
A crème brûlée egy igazán különleges desszert, sokak nagy kedvence, de elkészítése azért igényel némi jártasságot a konyhában, ám szerintünk azért a frissen szerzett tudásunk birtokában érdemes a napokban kipróbálni. Mutatjuk, hogyan.
Vágólapra másolva!

Ropogós karamellréteg alatt selymes vaníliakrém – ez a crème brûlée, ami az elmúlt évtizedekben szinte minden hazai étterem desszertkínálatában megjelent. Azt, hogy ki készített először crème brûlée-t, homály fedi. A desszertet emlegetik Trinity Cream vagy Cambridge-i égetett krém néven, de a katalánok is maguknak érzik ezt az édességet. No és persze a franciák, ahol az első írásos recept egy 1691-es szakácskönyvben található…

Azt azonban szinte biztosra vehetjük, hogy világhódító útjára az 1980-as években indult el a Le Cirque nevű New York-i-i étteremből – amiért örökké hálás lesz az utókor.

A crème brûlée elkészítéséhez nincs szükség sok hozzávalóra. 
Íme, az alaprecept 4 (vagy 6 kisebb) adaghoz!

Créme brûlée

Hozzávalók:

  • 2 csésze nehéz vagy könnyű tejszín (vagy fele-fele)
  • 1 db hosszában kettévágott vaníliarúd vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1/8 teáskanál só
  • 5 db tojássárgája
  • 1/2 csésze kristálycukor, plusz a tetejére 4 (vagy 6) teáskanál

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 250 fokra.
  2. Egy serpenyőben összekeverjük a tejszínt, a vaníliát és a sót és lassú tűzön addig főzzük, amíg forró lesz.
  3. Egy tálban habosra keverjük a tojások sárgáját és a cukrot. Ehhez a keverékhez adjuk a vaníliakrém kb. negyedét, majd ezt a cukros-tojásos, enyhén vaníliás keveréket hozzáöntjük a tejszínes-vaníliás keverék maradékához.
  4. 4 nagyobb, vagy 6 kisebb formába öntjük a krémet, a tálkákat tepsibe tesszük és a tepsit félig felöntjük forrásban lévő vízzel.
  5. 30-40 perc alatt megsütjük, majd teljesen kihűtjük. Hűtőbe tesszük több órára (akár 24 órára is!).
  6. Tálalás előtt a krémeket megszórjuk egy-egy kanál cukorral és zsebsárkánnyal megpörköljük.

Ettől pedig még finomabb lesz…

A titok nem más, mint egy plusz tojásfehérje a krémhez. A tojásfehérje sokoldalú sütési alapanyag, és recepttől függően egyedi módon javíthatja a végterméket. A krémkészítés során a tojásfehérjét is felmelegítjük a sárgákkal együtt, ami keményítőszerré alakul, és feszesebbé, teltebbé teszi a krémet.

Amikor legközelebb kipróbáljuk ezt a trükköt, használjunk négy tojássárgáját és 1 egész tojást, és minden másban kövessük az elkészítési módot. A végeredmény önmagáért beszél majd.

créme  brûlée
A crème brûlée egy igazán különleges desszert, sokak nagy kedvence
Fotó: Shutterstock

Ha további konyhai praktikákra is kíváncsi, látogasson el a Mindmegette oldalára!