Mutatjuk, hogyan lehet a legegyszerűbben tojást pucolni

The,Girl,Is,Cleaning,The,Egg,With,Her,Hands
Így főzd a tojást, és könnyen lejön majd a héja!
Fotó: schankz
Vágólapra másolva!
Ha fontos, hogy a főtt tojás szép és formás legyen, mert egészben tálalja - esetleg kaszinótojást készít - akkor nem túl szerencsés a darabos, töredezett fehérje. Mutatjuk, hogyan főzze meg a tojást, hogy a héja egyben lejöjjön és ne ragadjon a fehérjére!
Vágólapra másolva!

A tojás az egészséges, kiegyensúlyozott étrend egyik alappillére, hiszen változatos formában fogyaszthatjuk, kiváló reggeli és vacsora készíthető belőle, és persze nem hiányozhat számtalan főétel, valamint sütemény hozzávalólistájából sem. Húsvétkor különösen népszerűek a tojásos fogások, illetve a főtt tojás, amely a hidegtálak elmaradhatatlan alkotóeleme - írta a Mindmegette.

Ez a legjobb trükk, amellyel szép lesz a főtt tojás és a héj sem ragad rá a fehérjére!

Close-up,Of,A,Man,Hands,Holding,A,Boiled,Egg.,Peeling
Ezzel a trükkel könnyű lesz megpucolni a főtt tojást
Fotó: VITALII BORKOVSKYI / Shutterstock/Copyright (c) 2023

1. TEGYE A TOJÁSOKAT FORRÓ VÍZBE
Sokan hideg vízben kezdik megfőzni a tojást, ám ez a biztos módja annak, hogy a tojás megrepedjen és a fehérje rátapadjon a héjra. Mivel a víz lassan melegszik fel, így a hideg vízben feltett tojás fehérjéje lassan csapódik ki, nagyobb eséllyel tapadva meg a héj belső oldalán. Érdemes megvárni, amíg a víz gőzölögni kezd, és ekkor tegyük a vízbe a tojásokat. Fontos az is, hogy a víz teljesen ellepje a tojásokat.

2. NE HAGYJA KI A SÓT SEM
Egyes források szerint a főtt tojásokat könnyebb lesz megpucolni, ha a főzővízbe sót is tesz.

3. SOKKOLJA HIDEG VÍZZEL A FŐTT TOJÁSOKAT
Ha letelt a főzési idő (ez attól függően változik, milyen keménységű tojást szeretne), akkor tegye azonnal jéghideg vízbe a tojásokat. 

A sokkolás hatására megáll a főzési folyamat, a nagy hőmérséklet-különbség miatt a tojás térfogata a héjon belül kicsit csökken, a héj és a fehérje között kisebb űr keletkezik, ezáltal könnyebben lejön róla a héj hámozáskor.

Thai,Woman,Peeling,Boiled,Egg,For,Cooking,Pork,Stewed,In
A főtt tojást pucolja víz alatt, így könnyebben lejön majd a héja
Fotó: Anirut Thailand / Shutterstock/Copyright (c) 2016

4. TÖRJE MEG ÉS PUCOLJA A TOJÁSOKAT VÍZ ALATT
A tojások pucolása során használjon hűtővizet. Ha kissé megtöri a főtt tojások héját, és hagyja állni a hideg vízben, akkor a víz beszivárog a héj alá, ezzel is megkönnyítve a pucolást. Másik működő módszer lehet, ha folyó víz alatt próbálja leszedni a héját, sőt akár azzal is megpróbálkozhat, hogy a héj eltávolítását a tojás vastagabb, szélesebb oldalán kezdi.

Ha érdekli, hány percig kell főzni a tökéletes főtt tojást, itt elolvashatja!