Sokan azt feltételezik, hogy a tojássárgájának színe leginkább a tyúk származási helyétől függ. Ha jobban belegondolunk, ebben is lehet némi igazság, de a lokális része a dolognak inkább a tojás héjának a színére van hatással, a sárgájának árnyalata pedig a baromfi táplálékától függ.
Azok a csirkék, amelyek narancssárga pigmenteket tartalmazó takarmányt esznek, sötétebb árnyalatú tojássárgáját hoznak létre, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy ha fakóbb a tojássárgája, akkor tyúkot búzával etették, ha pedig kukoricát kap, akkor gyönyörű narancsos sárga színű lesz.
Fontos leszögezni, hogy a színbeli eltérés nem a tojás frissességére utal, így a világosabb sárgájú tojás is nyugodtan fogyasztható. Mindkét változatban ugyanannyi zsír és fehérje található.
Egyes szakértők úgy gondolják, hogy a narancsosabb színűben talán valamivel több vitamin lehet.
A tyúkok etetésénél egyébként tilos mesterséges ételszínezéket keverni a takarmányhoz, ám vannak olyan helyek, ahol piros paprikát kevernek a baromfi táplálékához. Ettől ugyanis narancsosabb árnyalatú lesz a tojássárgája.