Az édesburgonya egészségesebb, mint a hagyományos?

édesburgonya
Vágólapra másolva!
Az édesburgonya hirtelen lépett be az életünkbe, ám azóta sem távozott. Sőt, egyre nagyobb népszerűségnek örvend! Még az a hír is járja, hogy egészségesebb, mint a hagyományos burgonya. De vajon igaz ez?
Vágólapra másolva!

Az édesburgonya-fogyasztás egészségügyi előnyei

Az édesburgonya egy szuperélelmiszer, amely tele van ásványi anyagokkal, rosttal, vitaminokkal és fitotápanyagokkal. Egy közepes méretű édesburgonya 112 kalóriát, 0 g zsírt, 26 g szénhidrátot, 4 g élelmi rostot, 5 g cukrot és 2 g fehérjét tartalmaz.

A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Emellett a következő tápanyagok vannak még egy közepes méretű édesburgonyában:

  • 438 mg kálium
  • 32 mg magnézium
  • 39 mg kalcium
  • 0,8 mg vas
  • 3 mg C-vitamin
  • 0,3 mg B6-vitamin

Az egészséges rostok miatt hozzájárul a rossz koleszterinszint csökkentéséhez, valamint a benne lévő káliumnak és magnéziumnak köszönhetően a vérnyomás szabályozásához is. Az édesburgonya továbbá gazdag A-vitaminban, amely a látásra van pozitív hatással.

Az A-vitamin természetes forrásai még:

  • sötét gyümölcsök
  • tojás
  • hal és halolajak
  • zöld leveles zöldségek
  • máj
  • narancssárga és sárga zöldségek

Az édesburgonya egészségesebb, mint a hagyományos?

Ami a burgonyát illeti, az édes és a hagyományos is jó választás, mindössze a tápanyagprofiljuk különbözik. A hagyományos burgonyának magasabb a káliumtartalma,

ám az édesburgonyában több az A-vitamin és az élelmi rost.

Az édesburgonya továbbá több természetes cukrot tartalmaz, amelyet érdemes figyelembe venni – különösen akkor, ha diétázunk. Illetve ennél az alapanyagnál is igaz, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását, törekedjünk a változatosságra.

Édesburgonya-krémleves

Hozzávalók:

  • 2 nagy édesburgonya
  • 2 hagyma
  • 1 kaliforniai paprika
  • 2 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1 teáskanál gyömbérpor
  • ½ lime leve
  • 3 bögre zöldségleves-alaplé
  • ½ bögre paradicsompüré
  • ¼ bögre friss koriander
  • 2 evőkanál juharszirupot
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál mogyoróvaj
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál ecet (vagy citromlé)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál Cayenne-bors
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

Aprítsuk fel az alapanyagokat, majd kezdjük el megpirítani a hagymát olajon.
Adjuk hozzá az apróra vágott paprikát, a fokhagymát és az édesburgonyát is.
Pároljuk tovább.
Szórjuk meg fahéjjal, gyömbérrel, korianderrel és borssal.
Pirítsuk még néhány percig, majd adjuk hozzá a mogyoróvajat, a szójaszószt, az ecetet és a paradicsomot.
Végül öntsük fel az alaplével.
Főzzük addig, amíg az édesburgonya megpuhul, sózzuk, borsozzuk, mehet bele a lime leve és a juharszirup.
Botmixerrel pürésítsük és tálaljuk földimogyoróval.

Forrás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!