Elkészítési idő:
Alapanyagok:
A tejet felforralom a vaníliával, a vaníliamagokat maradéktalanul a tejbe kaparom. A madártej alapja az angolkrém, amihez gőzfürdő kell, különben lekap, kicsapódik. A legnagyobb fazekamba félig vizet töltök, abba állítom a tejes lábost. A legmagasabb lángon, állandó kevergetés mellett készítem.
A tojássárgájákat habosra keverem 3 evőkanál cukorral, akkor jó, amikor már nem ropog. Fokozatosan felengedem a szobahőmérsékletűre hűtött tejjel, beleöntöm a nagy lábosba.
Nem szabad 82 fok fölé mennie, ezt maghőmérővel lehet ellenőrizni, vagy a jó vakszerencsére bízni magunkat.
Keverni kell megállás nélkül, akkor lesz szép, selymes.
Fél óra után mintha nehezebb lenne, kezd besűrűsödni. Kész, be vele a hűtőszekrénybe.
A fehérjéket kemény habbá verem. Előmelegítem a sütőt 150 fokra, és a maradék cukorral verem tovább a habot.
A habot beleöntöm egy jénaiba, vagy őzgerincbe, ami akad, 15-20 perc alatt megsül.
A habból nagy galuskákat szaggatok a madártejre, hagyom lehűlni, majd alaposan, lehetőleg légmentesen befedem és behűtöm.