Egy gyilkosságban részt vevő sportolóval erősített a fociválogatott

Everton vs Coquimbo Unido, campeonato 2024
Fotó: Photosport via AFP
Vágólapra másolva!
Chilében mindenki megdöbbent, mert egy olyan labdarúgót válogattak be a nyári Copa America tornára készülő nemzeti csapatba, aki felbujtóként részt vett egy gyilkosságban.

Chilében mindenki megdöbbent, miután a nyári Copa America futballtornára készülő válogatott keretében ott van Luciano Cabral. A focistát a közelmúltban egy gyilkosságban való részvételért (felbujtásért) ítélték el. 2018 júniusában Cabralt kilenc és fél évre ítélték a 2017. január elsején elkövetett gyilkossággal való kapcsolata miatt. A gyilkos maga Cabral apja volt, akit 16 év börtönbüntetésre ítéltek az ügyért.

Cabral már junior korában is ígéretes futballista volt, Argentínát és Chilét egyaránt képviselte az ifjúsági válogatottban. Nagyapja őslakos chilei, ezért játszhatott az argentin után a chilei válogatottban is. 

A 29 éves Cabralt 2022 szeptemberében jó magaviselete miatt feltételesen szabadlábra helyezték. Alig néhány hónappal később a chilei élvonalbeli Coquimbo Unido klubhoz szerződött. A támadó középpályás a lejátszott másfél szezonban remekül teljesített. Áprilisban az egész szezon egyik legelképesztőbb gólját szerezte a chilei bajnokságban.

A gyilkosságban való részvétele után tehát úgy került be a keretbe, hogy nem töltötte le a büntetését. A probléma csak az, hogy a Copa Americát idén az Egyesült Államokban rendezik meg, oda pedig Cabral - elvileg - nem utazhat be. ""Kihívás lesz számára, hogy engedélyt kapjon az Egyesült Államokba való belépésre, amikor tíz év börtönbüntetést kapott, amelyből majdnem hatot a rács mögött töltött" - mondta a chilei szövetség egyik asszisztense. "Ennek ellenére nem mondunk le arról, hogy velünk tartson, csak ehhez folyamatosan tárgyalni kell az amerikai hatóságokkal.

Mindez azért is érdekes, mert nemcsak a Copa Americát, hanem a következő labdarúgó-világbajnokságot is (részben) az Egyesült Államokban rendezik meg.