Őrült meccsen született meg az újabb csoda: kijutott az Európa-bajnokságra a magyar fociválogatott!

ÁDÁM Martin
Szófia, 2023. november 16. A gólszerző Ádám Martin (k) és csapattársai ünnepelnek a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők kilencedik fordulójában, a G csoportban játszott Bulgária - Magyarország mérkőzésen a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban 2023. november 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjében 2-2-es döntetlent játszott Bulgária együttese ellen a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban, ezzel bebiztosította a helyét a jövő nyári, németországi kontinenstornán! Vasárnap, Montenegró ellen, a telt házas Puskás Arénában pedig a magyar válogatott a csoportelsőséget is megszerezheti! A szófiai meccs óriási drámát hozott, katartikus befejezéssel.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Szófiából.

A kaotikus előzmények

Úgy látszik, a magyar válogatott nem tud anélkül kijutni egy Európa-bajnokságra, hogy a szurkolóinak ne emelkedjen az egekbe a vérnyomása több alkalommal is – no, ez persze nem feltétlenül baj, ha végül megvan a kijutás. 2015-ben egy utolsó másodpercekben szerzett török gólnak köszönhette, hogy nem jutott ki (legjobb csoportharmadikként) automatikusan Franciaországba, ezért a pótselejtezőn Norvégia ellen kellett megtörnie a 44 éves kijutásmentességnek. 2020-ban a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött kellett előbb Bulgáriában, majd a Puskás Arénában győzni a pótselejtezőkön, utóbbi esetben az Izland elleni meccs 87. percében még a vendégek vezettek.

Litvániában még nem sikerült kiharcolni az Eb-kijutást a magyar válogatottnak, Bulgáriában ez volt a cél Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 2024-es Eb-selejtezőkön már 30 nappal ezelőtt eldőlhetett volna a kijutás, de Litvániában a kétgólos félidei hátrányt "csak" döntetlenre tudta menteni a válogatott, így végig kellett idegeskedni az elmúlt hónapot is. Azon belül is főleg az elmúlt másfél hetet, hiszen múlt hétfő óta kérdéses volt, hogy lejátsszák-e a Bulgária elleni meccset, és ha igen, hol, valamint lehetnek-e nézők. Végül kedden kiderült: lesz, Szófiában, de zárt kapuk mögött. Így érkezett el a csütörtök, amikor tudni lehetett: ha a magyar válogatott nem kap ki, a többi mérkőzés eredményétől függetlenül biztosan kijut a jövő évi Európa-bajnokságra.

A meccs előtti órák történései

A repülőjegyeiket lemondani nem tudó magyar szurkolók közül több százan úgy is megérkeztek Szófiába, hogy csak a helyi kocsmákban vagy a stadion előtt próbálhatták meg kiszurkolni a kijutást az Eb-re. Az aréna elé nem volt célszerű jóval a meccs előtt megérkezni, ugyanis mintegy 1600 rendőr és a szövetségük ellen tüntető bolgár drukkerek néztek egymással farkasszemet pár órával a kezdő sípszó előtt, de végül békésen zajlott le ez az esemény.

A meccset legutóbb napra pontosan egy évvel ezelőtt, Eb-selejtezőt pedig legutóbb egy nap híján négy évvel ezelőtt nyerő bolgár válogatott új szövetségi kapitánnyal vágott neki a találkozónak: Ilian Iliev azok után vette át a csapat irányítását, hogy az a legutóbbi négy mérkőzését egyaránt elvesztette. A túloldalon Marco Rossinak a csapat összeállításában volt nehéz feladata, hiszen a magyar válogatottból többek között Sallai Roland, Gulácsi Péter, Willi Orbán, Varga Barnabás és Fiola Attila is hiányzott sérülés miatt. Így aztán jelentősen átalakult a kezdőcsapat a korábban látottakhoz képest, Csoboth Kevin először volt például kezdő:

Dibusz – Botka, Lang, Szalai – Nego, Nagy, Styles, Kerkez – Csoboth, Szoboszlai – Ádám volt a felállás.

Az időjárásra nem lehetett panasz, hiszen csütörtökön felhőtlen volt az ég Szófiában, a nagyjából 10 fokos hőmérséklet pedig november közepén elviselhetőnek mondható. A zárt kapus rendezés ellenére néhány "Ria, ria, Hungária!" már a bemelegítésnél is szólt a féltucatnyi VIP-vendég torkából, hasonlót a pár perccel később a pályára érkező bolgár válogatott sem kapott. A himnuszok és a sorsolás után aztán jöhetett a várva várt összecsapás!

Az első félidő eseményei

A magyar válogatott rögtön letámadta a bolgárokat, az első két percben Szoboszlai Dominik és Callum Styles is veszélyeztetett. A magyar kapunál Dibusz Dénesre Szpasz Delev becsúszása jelentette a legnagyobb veszélyt: a Ludogorec támadója sárga lap, a meccsen rengeteget kiáltozó Fradi-kapus pedig sérülés nélkül megúszta az esetet. A 7. percben újabb magyar lehetőséget lehetett látni: Styles bal oldali beadása után Ádám Martin fejelt 6 méterről a kapu fölé.

A 10. percben aztán góllá érett a magyar fölény: Szoboszlai lőtt középre egy szabadrúgást jobbról, a tizenhatos sarkától nem messze, Ádám pedig ezúttal nem hibázott és a kapuba fejelt. 1-0 volt ide!

Ádám Martin a 17. válogatott meccsén a harmadik gólját szerezte Forrás: MTI/Illyés Tibor

A vezető gól után ha ekkora nyomás nem is maradt a bolgár kapun, a mezőnyben továbbra is inkább a magyar válogatott birtokolta a labdát. Ha pedig esetleg mégsem, akkor sem igazán tudták kihozni a labdát a hazaiak, remekül sikerült Marco Rossi taktikája. Az első ijesztő pillanat a magyar tizenhatoson belül a 20. percben jött, amikor az első védelmi hibát kihasználva Kiril Deszpodov indulhatott meg Dibuszra, de Szalai Attila úgy ki tudta őt szorítani, hogy végül lőni sem tudott, csak levezette a labdát az alapvonalig. Így aztán nem lehet mondani, hogy a semmiből, de lényegében mégiscsak onnan jött az egyenlítés négy perccel később:

egy szép támadás végén Deszpodov adott középre jobbról, Delev átvette, majd 13 méterről eltekerte, a Lang Ádámon megpattanó labda ellen Dibusz tehetetlen volt.

A bolgárok egyenlíteni tudtak a 24. percben Forrás: MTI/Illyés Tibor

A félidő hajrájához közeledve egyik csapat előtt sem adódtak helyzetek, a Vargát remekül pótló Ádámnak és Csobothnak ugyan egy-egy megindulása ígéretes volt, de veszély nem lett belőle. Az első 45 perc vége aztán nem várt fordulatot vett!

A 37. percben Valentin Antov a félpályán elkövetett szabálytalanságért megkapta a második sárga lapját,

két perccel később pedig Botka Endre kiugrása után Ilija Gruev rúgta fel őt a tizenhatos vonala előtt, amiért egyből piros lapot kapott. Legalábbis így ítélt elsőre a lengyel játékvezető, a videózás után ugyanis Botkának adott sárga lapot műesésért – ezáltal "csak" eggyel kevesebben folytatták a meccset a bolgárok.

Bulgária a történtek után cserélt még a szünet előtt egyet, a hatperces hosszabbításnak pedig a végén volt még egy helyzet magyar oldalon, de Nagy Ádám bal oldali beadása után Nego Loic kapásból, 3 méterről, éles szögből az oldalhálóba lőtt. Az első játékrész tehát 1-1-es döntetlennel zárult.

A második félidő eseményei

A szünet után a magyar válogatott ismét hamarabb érkezett a pályára az egyre hűvösebb időben, méghozzá változatlan felállásban, akárcsak a bolgárok. Ennek a félidőnek az elejét is nagyon megnyomta Marco Rossi együttese: Szoboszlai távoli lövésénél Danijel Naumov kapus ért le a jobb alsóba, majd Kerkez és a csapatkapitány beadása is centikkel kerülte el a középen érkező magyar társakat. Az 52. percben Szoboszlai egy szabadrúgást is elvégezhetett 17 méterre a kaputól, a tekerése azonban centiméterekkel elkerülte a kapu bal oldalát. A Liverpool középpályása ezután sem állt meg, és a tizenhatoson belül újabb lövését kellett blokkolnia a bolgár védőknek, majd Szalai beadása után Styles pörgetett el kevéssel a hosszú sarok mellett.

Szoboszlai előtt folyamatosan megvolt az esély a második félidő elején Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az 57. percben jött egy hidegzuhany: a félidőben addig szinte a térfelüket el sem hagyó bolgárok már nem voltak emberhátrányban.

Kerkez ugyanis miután szép cselekkel bement a tizenhatoson belülre, a labdáért csúszott, ám így eltalálta a védőt. Mindketten kissé belesérültek az esetbe, a lengyel játékvezető viszont a Bournemouth játékosát látta szabálytalannak, aki így megkapta a második sárga lapját. Rossi gyorsan változtatott: Nagy Zsolt érkezett Csoboth helyére.

Egyenlő létszám mellett is inkább a bolgár kapu előtt zajlott a játék, Ádám lövésénél Naumov kezeibe, Nego és Szoboszlai próbálkozásánál pedig fölé ment a labda. A félidő első hazai lehetőségecskéje a gólszerző Delev nevéhez fűződött a 69. percben, az ollózási kísérlet azonban messze elkerülte Dibusz kapuját. A 74. percben Rossi másodjára is cserélt, ezúttal Németh András váltotta Ádám Martint.

Négy percre rá aztán jött egy újabb sokk: Szalai állítólagos(!) szabálytalansága után Deszpodov esett el a tizenhatoson belül, a meg sem vizsgált büntetőt pedig a sértett magabiztosan a bal felsőbe lőtte. Bulgária átvette a vezetést, 2-1 oda.

Daniel Stefanski (k) játékvezető a meccs egyik főszereplője volt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nagyjából negyedóra maradt az egyenlítésre, amiért a Gazdag Dániellel és Kalmár Zsolttal frissülő magyar válogatott mindent megtett: Szoboszlai kétszer is szabadrúgásból veszélyeztetett, a csapat pedig folyamatosan nyomás alatt tartotta a betömörülő bolgárokat. A hazaiak húzták az időt, ahogy lehetett, de a 94. percben így is meg lehetett volna az egyenlítés: Szoboszlai 10 méterről, középről leadott lövését azonban Naumov védeni tudta.

A 97. percben aztán jött a csoda: Szoboszlai szabadrúgása után Aleksz Petkov fejéről a saját kapujába hullott a labda! Nem volt folytatás, ez lett a vége!

A döntetlennel a magyar labdarúgó-válogatott bebiztosította, hogy sorozatban a harmadik Európa-bajnokságon is szerepelhet. Vasárnap, zárásként, Montenegró ellen pedig így már csak egy tét van: a csoport első helye – amire legutóbb 52 éve volt példa –, hogy a németországi kontinenstornára legrosszabb esetben is a második kalapból húzzák ki a sorsoláskor Marco Rossi csapatát. Aztán jöhet egy felszabadult örömünnep a telt házas Puskás Arénában!

2024-es Európa-bajnokság, selejtezők, G csoport, 9. forduló:
Bulgária-Magyarország 2-2 (1-1)
gól: Delev (24.), Deszpodov (79. - tizenegyesből), ill. Ádám (10.), Petkov (97. - öngól)
piros lap: Antov (37.), ill. Kerkez (57.)

A G csoport állása:
1. (és kijutott az Eb-re) MAGYARORSZÁG 15 pont (7 mérkőzés), 2. Szerbia 13 (7), 3. Montenegró 11 (7), 4. Litvánia 6 (8), 5. Bulgária 3 (7)

A G csoport további mérkőzései:
Montenegró-Litvánia 2-0 (1-0)
A november 19-ei zárófordulóban:
15:00 Magyarország-Montenegró
15:00 Szerbia-Bulgária

1. félidő
44Milos Kerkez
44Milos Kerkez
43Ivailo Chochev
43Loic Nego
43Endre Botka
42Endre Botka
36Valentin Antov
36
24Kiril Despodov
24Spas Delev
24
10Martin Adam
10Szoboszlai Dominik
10
8Valentin Antov
8Valentin Antov
0
2. félidő
98
97Alex Petkov
97Alex Petkov
86Aleksandar Kolev
86Aleksandar Kolev
84Kiril Despodov
83Kiril Despodov
83Spas Delev
81Loic Nego
81Endre Botka
81Zhivko Atanasov
81Loic Nego
78Kiril Despodov
78Kiril Despodov
74Martin Adam
74Martin Adam
72Martin Minchev
59Kevin Csoboth
57Milos Kerkez
57Milos Kerkez
51
46
Összeállítások
Bulgária4-1-4-1
Magyarország3-4-2-1
Football Pálya
22
Ilian
Iliev
1
Daniel
Naumov
6
Viktor
Popov
5
Alex
Petkov
23
Valentin
Antov
14
Anton
Nedyalkov
4
Ilia
Gruev
11
Kiril
Despodov
18
Ivailo
Chochev
20
Filip
Krastev
9
Spas
Delev

Bulgária

Kezdők
22Ilian Iliev
1Daniel Naumov
6Viktor Popov
5Alex Petkov
97
97
23Valentin Antov
36
8
8
14Anton Nedyalkov
4Ilia Gruev
11Kiril Despodov
84
83
78
78
24
18Ivailo Chochev
43
20Filip Krastev
9Spas Delev
83
24
19Martin Minchev
72
12Dimitar Mitov
12Ivan Dyulgerov
3Simeon Petrov
7Georgi Rusev
8Stanislav Ivanov
7Dominik Yankov
7Hristo Ivanov
15Zhivko Atanasov
81
16Angel Lyaskov
17Aleksandar Kolev
86
86
2Ivan Turitsov
Cserék

Magyarország

Kezdők
1Dénes Dibusz
21Endre Botka
81
43
42
2Lang Ádám
4Szalai Attila
7Loic Nego
81
81
43
8Nagy Ádám
17Callum Styles
11Milos Kerkez
57
57
44
44
10Szoboszlai Dominik
10
17Kevin Csoboth
59
9Martin Adam
74
74
10
12Patrik Demjén
22Péter Szappanos
24Attila Mocsi
5Botond Balogh
5Gábor Szalai
13Zsolt Kalmár
14Bendegúz Bolla
16Mihály Kata
16Gazdag Dániel
18Zsolt Nagy
21Krisztofer Horváth
19Andras Nemeth
Cserék