Csak idő kérdése volt a DVTK-edző hatalmas bukása

Öt forduló és öt hónap után rúgták ki a DVTK-tól Dragan Vukmirt
Vágólapra másolva!
Alig öt hónap és tizenkét lejátszott meccs után bukott meg a Szegedről "elrabolt" Dragan Vukmir a magyar labdarúgás jelenlegi második legnépszerűbb csapatánál, az NB II-es Diósgyőrnél. Vukmirt a hétfőn este Pécsett elvesztett bajnoki meccs után rúgták ki, de ez a lépés tényleg csak idő kérdése volt.

Még a sokat látott öreg szakik is hüledeztek, mert a magyar labdarúgásban sok minden előfordult már, de olyan nem, hogy a legnagyobb rivális edzőjét ültessék arra a padra, amelyen egy olyan edző ült, aki a magyar trénerek közül máig az egyik legsikeresebb.

Vajon mi járhat most Kondás Elemér fejében? Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kondás Elemér az a futballedző, aki bajnokságot tudott nyerni a Debrecennel az NB I-ben, mégpedig a 2013-14-es szezonban. Azóta magyar edző a legmagasabb osztályban nem nyert bajnoki aranyérmet.

A Diósgyőrhöz azzal a szándékkal érkezett, hogy a patinás csapatot visszavezesse az NB I-be.

Érdemes felidézni, mi minden történt 2022 tavaszán, az NB II-es bajnokság hajrájában.

Szavazzon!

Segít-e az edzőváltás a DVTK-n és feljut-e a csapat az NB I-be?

A 30. fordulóig minden simának tűnt, mert a Vasas mögött a DVTK stabilan tartotta a második helyet, amely feljutónak számított. A 30. fordulóban, 2022. április 6-án a DVTK hazai pályán fogadta a Szegedet, amelyet akkor Dragan Vukmir irányított.

A csongrádi csapat idegenben 5-0-ra nyert Miskolcon

és a tabellán 2 pontra közelítette meg a DVTK-t. A 31. fordulóra április 6-án, szerdán került sor. Ekkor a Szeged (még mindig Vukmirral a padon) hazai pályán 1-0-ra nyert a Csákvár ellen, míg a DVTK egy utolsó utáni pillanatban szerzett góllal idegenben verte 1-0-ra a Dorogot. A táblázaton ekkor semmi sem változott, a Diósgyőr ugyanúgy két ponttal előzte meg a Szegedet és tartotta a második, azaz feljutó helyét.

Az ország egyik legjobb szurkolótábora Diósgyőrben van Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ekkor azonban váratlan dolog történt, mert Kondás Elemért kirúgták, s a helyére a szegedi kispadról elcsábított Dragan Vukmirt ültették le. Mindezt tehát akkor tették meg, amikor a szegedi csapatnak is reális esélye volt még a feljutásra. Dragan Vukmir a 32. fordulóban vette át az akkor második helyen álló DVTK-t, tehát hét mérkőzése volt arra, hogy ezt a helyet megőrizze.

Ma már tudjuk, hogy ez nem sikerült, mert az utolsó fordulókban az addig surranópályán focizgató Kecskemét hirtelen megtáltosodott és a 7 meccs alatt megszerezhető 21 pontból 21-et gyűjtött.

Ezzel a Vasas mögött a Kecskemét jutott fel az NB I-be, a DVTK pedig hoppon maradt.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Vukmirral szemben az egész NB II-es mezőnyben egy kimondatlan, de érezhető ellenszenv alakult ki azzal, hogy elvállalta a diósgyőri munkát.

Szavazzon!

Ön is kirúgta volna a pécsi vereség után Dragan Vukmirt?

A miskolci kihívásnak nem tudott nemet mondani, minden egyes nyilatkozatában visszautasíthatatlan ajánlatról beszélt. Arról azonban nemigen szólt, hogy a szegedi távozása sem volt éppen jogszerű.

Öt forduló és öt hónap után rúgták ki a DVTK-tól Dragan Vukmirt Forrás: Origo

Egy héttel a távozása után derült ki, hogy a Szeged munkaügyi pert indít a tréner ellen, mert Vukmir - a csongrádi csapat vezetősége szerint - jogszerűtlenül hagyta ott a munkát. Vukmir azonban nem csak ezért volt szinte lehetetlen helyzetben, hanem azért is, mert a DVTK ultrái az első pillanattól fogva gyűlölték őt.

Már kinevezése pillanatában olyan posztok láttak napvilágot, amelyen a még oly harcedzett közösségi média felhasználók is megdöbbentek.

A DVTK szurkolói igazából soha nem fogadták el (be) Vukmirt, de a feljutás érdekében még afelett is szemet hunytak volna, ami a csapattal történt. Csakhogy a 2021-22-es szezon utolsó hét mérkőzésén Vukmirnak nem volt komoly esélye arra, hogy a DVTK-t az NB I-be vezesse.

Dragan Vukmir hét mérkőzése a DVTK kispadján a 2021-22-es szezon végén:

  • 32. forduló: DVTK-Tiszakécske 0-0
  • 33. forduló: Haladás-DVTK 1-0
  • 34. forduló: DVTK-Szentlőrinc 1-0
  • 35. forduló: Budaörs-DVTK 2-1
  • 36. forduló: DVTK-Soroksár 1-0
  • 37. forduló: Ajka-DVTK 0-0
  • 38. forduló: DVTK-Budafok 2-1

Dragan Vukmir vezetőedzőként 7 forduló alatt mindössze háromszor tudott nyerni, a megszerezhető 21 pontból 11 pontot gyűjtött be. Amikor átvette a csapatot, így nézett ki a tabella.

  • 1. Vasas 68 pont
  • 2. DVTK 61 pont
  • 3. Szeged 59 pont
  • 4. Kecskemét 56 pont

A bajnokság végén pedig így:

  • 1. Vasas 85 pont
  • 2. Kecskemét 77 pont
  • 3. DVTK 72 pont

A feljutás tehát elúszott, de Dragan Vukmir folytathatta munkáját. Voltaképpen logikus döntés született, hiszen ha már elhozták Szegedről, mutassa meg, mit tud valójában. A DVTK 2022-23-as NB II-es szezonjának sorsolása nem volt éppen nehéz, hiszen

az első öt fordulóban egyetlen olyan csapattal sem találkoztak, amely komoly ellenfelük lehetett a feljutásért vívott harcban.

Az első körben rögtön vereséget szenvedtek Siófokon (ez mondjuk még belefért, azon a pályán mások is megszenvednek a három pontért), de a második játéknapon a Soroksár simán nyerni tudott a DVTK stadionjában.

Dragan Vukmir nyom nélkük tűnik el Miskolcról Forrás: DVTK.hu

Két forduló után nulla ponttal állt a patinás csapat, amely az életéért küzdött a Tiszakécske otthonában. Az ott aratott 2-1-es győzelem után úgy tűnt, hogy lendületbe jönnek, mert a 4. fordulóban hazai pályán az Ajkát is legyőzték 3-1-re. Ezek után következett a Pécs-DVTK összecsapás, amely anno az NB I-es bajnokság egyik vidéki rangadójának számított.

Egy helyenkén durva és két diósgyőri kiállítást hozó meccsen a Pécs 4-3-ra nyert, s ez már a harmadik veresége volt a miskolci alakulatnak.

Ez pedig már nem fért bele, a váltás gyakorlatilag elkerülhetetlenné vált. Azt is megmondjuk, miért.

A következő körben az NB II jelenlegi meglepetéscsapata, a második helyen álló Kazincbarcika látogat a DVTK stadionjába, majd következik az NB I-ből tavaly kieső két csapat, a Gyirmót és az MTK elleni összecsapás. Gyirmótra utaznia kell a DVTK-nak, majd hazai pályán fogadják a rendkívül jó focit játszó, jelenleg listavezető MTK-t.

Ez a felirat most különösen aktuális a DVTK stadionjában Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Az edzőváltás tehát amolyan "most vagy soha" helyzetben érte a DVTK-t, mert ezen a három meccsen nagyon sok minden eldőlhet. Bár az NB II-es bajnokság nagyon hosszú, 38 fordulós, de ha a DVTK most nem tud megkapaszkodni, végzetesen leszakadhat. Arról nem is beszélve, hogy a Diósgyőr ellen minden ellenfél kettőzött erővel játszik - ez olyan, mint amikor a Fradi ellen küzdenek a csapatok az NB I-ben.

Dragan Vukmir bukása kódolva volt Diósgyőrben, nagy meglepetés tehát nem történt.

A kérdés most már az volt, milyen sors vár a bukott edzőre és ki lesz az utóda Miskolcon. A szurkolók ilyenkor mindig elővették Tomiszlav Szivics nevét, aki ennek a csapatnak mindmáig az utolsó olyan mestere volt, akiről párás szemekkel beszélnek. Soha nem felejtik el a 2013-14-es szezont, amikor Szivics vezetésével a DVTK megnyerte a Ligakupát, bejutott a Magyar Kupa-döntőbe és a bajnokság 5. helyén végzett - ekkor még 16 csapat alkotta az NB I-et. Ez az 5. hely ma már az NB II-ben is álomszerű lenne, ennél persze jóval többre vágynak arrafelé.

Tomiszláv Szivics a mai napig közönségkedvenc Miskolcon Forrás: Facebook/Diósgyőri VTK

Érdekesség, hogy Tomiszlav Szivics épp a napokban lett munkanélüli, hiszen a Radnicski Nis együttesétől távozott. A másik felbukkanó név Pintér Attiláé volt, aki a legutóbb az NB II-ben próbálta benntartani a III. kerületi TVE csapatát - de ez nem sikerült neki. Pintér és Szivics is korbácsos edző, most talán pont ilyenre lett volna szüksége a DVTK-nak. Ugyanakkor a diósgyőri szurkolók abban is reménykednek, hogy végre olyan edzőt találnak, aki hosszútávú megoldást jelent a klubnak. Ez az elmúlt időszakban nem sikerült.

Tomszlav Szivics 2015-ös távozása után pontosan egy focicsapatnyi tréner fordult meg arrafelé.

  • Vitelki Zoltán (kétszer)
  • Bekő Balázs
  • Egervári Sándor
  • Horváth Ferenc
  • Bódog Tamás
  • Fernando Fernandez
  • Feczkó Tamás
  • Geri Gergely
  • Zoran Zekic
  • Kondás Elemér
  • Dragan Vukmir

Abban mindenki egyetért, hogy Magyarország második legnépszerűbb klubja jobb sorsra érdemes.

Végszónak pedig álljon itt Kondás Elemér minap tett nyilatkozata:

Szerdán este aztán a klub a hivatalos honlapján tudatta, hogy a 40 éves Kuznyecov Szergej lesz a csapat új edzője, és csütörtök reggel már ő vezényli az edzést.