Halk sípszó, hangos disznólkodás, hasba rúgott labdaszedő - a futball legbizarrabb kiállításai

- Square FOOTBALL MATCH CHAMPIONS LEAGUE PORTRAIT FULL-LENGTH REFEREE DISCIPLINARY ACTION-SPORT RED CARD
Robin Van Persie kiállítása szigorú ítélet volt
Vágólapra másolva!
A profi labdarúgás mindig képes meghökkentő és megismételhetetlen történetekkel szolgálni a sportág szerelmeseinek. Decemberben két olyan esemény is történt a futballpályákon, ami jelentősen eltér a megszokottól. Az egyik alkalommal már a mérkőzés kezdete előtt kiállítottak egy kapust, míg a másik esetnél a tizenegyes elvégzése nem tetszett a bírónak. A furcsa játékvezetői ítéletek kapcsán - természetesen - a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a létező legbizarrabb kiállításokat. Többször is előfordult, hogy világsztárok estek áldozatául az érthetetlen bírói döntéseknek, de sok esetben maguk a játékosok viselkedtek elfogadhatatlanul.

Megfenyegette az ellenfél szurkolóit a kapus

Az egyik legfrissebb és egyben legérdekesebb eset december közepén történt Paraguayban. A Cerro Porteno együttese az Olimpia csapata ellen játszotta a Szuperkupa döntőjét. A Porteno kapusa, Jean Fernandes a mérkőzés kezdete előtt a saját kapujához sétált, hogy elfoglalja a helyét, majd a vendégszektorban elhelyezkedő szurkolóknak obszcén mozdulatokat mutatott.

A magáról megfeledkező kapus az ellenfél drukkereit hergelte, kezével azt imitálta, hogy elvágja a torkukat.

A futballista valószínűleg nem gondolta, hogy baja lesz az esetből, azonban a videobíró mindent rögzített, így a VAR-szobában ülők észrevették a nem túl sportszerű jelenetsort és értesítették a játékvezetőt. A bíró nem hezitált, a felvételek alapján még a meccs kezdete előtt kiállította a kapust provokatív magatartás miatt, aki értetlenül fogadta az ítéletet. A felelőtlen játékos viselkedése megpecsételte csapata sorsát, a Porteno 3-1-es vereséget szenvedett a döntőben.

A brazil Fernandes a közösségi médiában tiltakozott a döntés ellen, és azt mondta, hogy kiállítása pusztán egy félreértés eredménye,

hiszen ő csak egy brazil funk zenében ismert mozdulatot, az úgynevezett vapét mutatta be, amit hazájában ünneplésnek használnak a labdarúgók.

"Amikor a rózsafüzéremet a kapufa mellé tettem, amit mindig is teszek, a rivális szurkolók elkezdtek több dolgot is rám dobni, beleértve a petárdákat is" - magyarázta a helyzetet utólag Fernandes.

Szabálytalanul elvégzett tizenegyes

A következő szokatlan kiállítás is 2021 decemberében történt. A horvát labdarúgó-bajnokságban a címvédő Dinamo Zagreb az Istra vendége volt, és bár 2-0-ra nyert, egy ritkán látható eset miatt emberhátrányban fejezte be a meccset.

A bajnoki címvédő a 90. percben, 1-0-s vezetésnél tizenegyest végezhetett el, a labda mögé pedig Bruno Petkovic állt. A 21-szeres horvát válogatott csatár szépen lassan odasétált a labdához, majd a kapu jobb oldalába helyezett.

A játékvezető azonban úgy ítélte meg, hogy a támadó az egyébként is lassú mozgása közben meg is állt, ami szabálytalannak minősül, így sárga lapot adott neki és érvénytelenítette a gólt.

Petkovicnak az volt a pechje, hogy korábban már volt egy sárgája, így kiállította a bíró.

A játékvezető a szabályok szerint tulajdonképpen helyesen cselekedett. A megtorpanás engedélyezett, miközben a játékos a labda felé fut, de mozgásának folyamatosnak kell lennie - a Chelsea BL- és Eb-győztes olasz játékosa, Jorginho jó példa erre, ő általában így végzi el a tizenegyeseket. A szigorú bíró ebben az esetben szabálytalannak vélte Petkovic nekifutását és megtorpanását, ezért büntette sárgával a játékost, aki végül a kiállítás sorsára jutott.

Eden Hazard és a labdaszedő fiú esete

A Chelsea a Swansea otthonában lépett pályára 2013-ban az angol Ligakupa elődöntőjének visszavágóján. A londoni sztárcsapat összesítésben 2-0-s hátrányban volt, és már csak alig több, mint 10 perc maradt hátra a rendes játékidőből. Az egyik Chelsea-támadás után a labda az alapvonalon túlra került és a labdaszedő fiú vette birtokba. A kékmezesek klasszisa, a jelenleg a Real Madridban futballozó Eden Hazard gyorsan el akarta kérni a labdát, ám a fiatal srác rávetette magát a játékszerre és nem adta oda neki.

A belga szélső minden áron meg akarta szerezni a labdát, de nehezen fért hozzá, így végül hasba rúgta a földön fekvő fiút és elvette tőle.

Hazard később azt mondta, hogy csak a fiú kezéből akarta kirúgni a labdát, de a játékvezetőt ez akkor nem érdekelte, és lezavarta a pályáról a sportszerűtlen játékost.

Jamie Carragher a szurkolók közé dobott egy érmét

A Liverpool az Arsenal otthonában lépett pályára az FA Kupa negyedik fordulójában a 2001/2002-es idényben. Az indulatos mérkőzésen először Martin Keownt állították ki, majd Dennis Bergkamp is piros lapot kapott egy durva belépő miatt.

Az Arsenal sztárjai után aztán a Liverpool ikonikus hátvédje, Jamie Carragher is idő előtt mehetett zuhanyozni, ugyanis visszadobott a szurkolók közé egy pénzérmét,

amellyel valaki a tömegből fejbe találta őt. Az angol válogatott védő elnézést kért, és megúszta az FA pénzbírságát, de rendőrségi figyelmeztetést kapott.

Jamie Carragher dühös volt a bíróra Forrás: AFP/Gerry Penny

Robin Van Persie nem hallotta a sípszót

Közel 100 ezer, hangosan szurkoló néző előtt nem mindig könnyű meghallani a játékvezető sípszavát. Pontosan ez történt 2011-ben az Arsenal sztárjával, Robin Van Persie-vel, akit a Barcelona elleni BL-nyolcaddöntőben állított ki a bíró. A Camp Nouban lejátszott mérkőzésen a holland csatár az egyik támadás során lesen tartózkodott, majd a sípszó után elrúgta a labdát.

A játékvezető jelzése és a labda elrúgása között tulajdonképpen csak egy másodperc telt el, Van Persie mégis megkapta a második sárga lapját, így kénytelen volt idő előtt elhagyni a pályát.

Robin Van Persie kiállítása szigorú ítélet volt Forrás: AFP/ImageForum/Josep Lago

A kiállított csatár a füleire mutatva próbálta jelezni, hogy nem hallotta a sípot, de ez nem hatotta meg a bírót. Van Persie később egyenesen viccnek minősítette a szigorú ítéletet.

- nyilatkozta felháborodva a meccs után a holland támadó.

Neymar és a földhöz vágott maszk

A PSG brazil sztárja híres arról, hogy rendhagyó módon ünnepli meg a góljait. Neymar tíz évvel ezelőtt a Santos játékosaként kissé túlzásba vitte az extrém gólörömöt a Colo Colo ellen a Libertadores Kupában. Az akkor 19 éves tinédzser egy fantasztikus szóló után lőtt nagyszerű gólt, majd a lelátóhoz rohant, ahol az egyik szurkolótól kapott egy papírmaszkot, amely a saját arcát ábrázolta.

Neymar felhúzta a maszkot, majd abban ünnepeltette magát, aztán levette és a földhöz vágta.

A játékvezetőnek nem nyerte el a tetszését ez a magánszám, második sárga lappal büntette az ifjú klasszist, akinek így idő előtt véget ért a mérkőzés.

Edin Dzeko lehúzta az ellenfél nadrágját

Az egyik legviccesebb indok, amiért kiállítottak játékost, Edin Dzeko nevéhez fűződik. Az Inter futballistája 2016-ban a bosnyák válogatottban a görögök elleni vb-selejtezőn akaszkodott össze Kosztasz Manolasszal. Dzeko próbálta fedezni a labdát, de a görög hátvéd a földre vitte, majd a csatár kézzel megfogta a labdát, ám Manolasz elvette tőle.

A bosnyák támadó először megragadta ellenfele lábát, hogy maradásra bírja, majd a rövidnadrágot is lerángatta róla, aztán átbújt a lábai között és fellökte.

A két válogatott játékosai közül többen is egymásnak feszültek, lökdösődni kezdtek, úgy kellett szétválasztani őket, nehogy tömegverekedés alakuljon ki. A bíró végül rendet teremtett, sárgát adott az egyik bosnyák játékosnak és az ellenfél nadrágját lehúzó Dzekónak is, akinek ez volt a második figyelmeztetése, így magánszáma miatt a kiállítás sorsára jutott. A játékvezető a görög csapatot is megbüntette, az indulatosan viselkedő Papadopuloszt is lezavarta a pályáról.

Javier Mascherano vállba rúgta az orvost

A kőkemény argentin hátvédet sokszor kiállították már pályafutása során, ám a sok egyértelmű eset között akadt egy nem mindennapi szituáció is 2013-ból. Az argentin válogatott Ecuador ellen játszott hazai pályán, percekkel a meccs vége előtt 1-1 volt az állás. Úgy tűnt, Mascherano egy ütközés után megsérült és le kellett vinni, hogy a pálya mellett ápolják. A Barcelona korábbi hátvédje a hordágyon feküdt, és valaki a tömegből vizespalackot hajított felé, miközben vitték le a pályáról.

Mascherano váratlanul reagált, félig fekvő testhelyzetből bal lábbal vállba rúgta az egyik orvost, aki a hordágykocsit vezette.

A futballista pechjére a játékvezető észrevette a jelenetet és azonnal kiállította a meglepődött és felháborodott játékost.

Mascherano később azt nyilatkozta, csak próbálta tudatni az orvossal, hogy túl gyorsan vezet, mert úgy érezte, le fog esni a hordágyról.

Edinson Cavani gólöröme nem tetszett a bírónak

Az uruguayi csatár 2014-ben a PSG játékosaként egy furcsa játékvezetői döntésnek köszönhetően került a figyelem középpontjába a Lens elleni mérkőzésen. Cavani belőtt egy tizenegyest, majd a megszokott gólörömét mutatta be: úgy csinált, mintha puska lenne a kezében és azzal lőne.

A bírónak ez a mozdulat valamiért nem tetszett, ezért sárga lapot adott a támadónak, aki felháborodott és vitatkozni kezdett, mire a játékvezető a pirosat is felmutatta neki.

Edinson Cavani gólöröme nem tetszett a bírónak Forrás: AFP/Martin Bureau

A Paris Saint-Germain elnöke, Nasser Al-Khelaifi sem hitt a szemének, és értetlenül állt a történtek előtt, hiszen Cavani korábban egyszer sem kapott büntetést a gólöröme miatt.

A játékvezető egyébként abszolút negatív főszereplővé lépett elő a meccsen, két Lens-játékost is kiállított, Cavanival együtt összesen három futballistának mutatta fel a piros lapot 5 perc leforgása alatt.

Tévedésből állították ki az Arsenal futballistáját

Az Arsenal futballistája gyakorlatilag semmi rosszat nem csinált, mégis kiállították a Chelsea elleni mérkőzésen, 2014-ben. Eden Hazard gólba tartó lövését Alex Oxlade-Chamberlain mezőnyjátékos létére kézzel akadályozta meg a kapu előtt, így a Chelsea 11-est kapott.

Andre Marriner játékvezető nem állt a helyzet magaslatán, ugyanis nem a vétkes futballistát állította ki, hanem a teljesen ártatlan Kieran Gibbset.

A szabálytalan Oxlade-Chamberlain próbálta elmagyarázni a bírónak, hogy ő kezezett. Később a játékvezető elnézést kért, amiért összekeverte a két játékost, Gibbs piros lapját pedig visszavonták.

Túl hangosan szellentett a focista

Elképesztő indok miatt állították ki a svéd Pershagen csapatának futballistáját, Adam Lindin Ljungkvistet 2016-ban. A futballista hangosan szellentett a pályán, és a bírót ez annyira megdöbbentette, hogy egymás után két sárgát, majd pirosat adott a játékosnak provokatív és sportszerűtlen viselkedés miatt.

- mondta az eset után Ljungkvist, aki szerint fájt a hasa a meccsen, ezért könnyített magán.

Adam Lindin Ljungkvist hihetetlen "szabálytalanság" miatt kapott piros lapot Forrás: bbc.com

A történethez hozzátartozik, hogy a mérkőzés után az ellenfél egyik játékosa, Kristoffer Linde megerősítette, hogy messziről is jól hallotta Ljungkvist "durrantását".

Letaglózta az ellenfél edzőjét az indulatos hátvéd

Az Eintracht Frankfurt korábbi védőjét, David Abrahamot nem csupán kiállították, hanem még hétmeccses eltiltást is kapott a meggondolatlan viselkedése miatt 2019-ben. A Frankfurt 1-0-s hátrányban volt a Freiburg ellen, és már csak percek voltak hátra a mérkőzésből.

Az argentin futballista odarohant az ellenfél vezetőedzőjéhez, hogy visszaszerezze az oldalvonalon kívülre került labdát, és a karjával olyan erősen megütötte, hogy a tréner a földre zuhant.

A Freiburg játékosai megrohamozták Abrahamot, kis híján tömegverekedés robbant ki, majd a játékvezető magához rendelte az indulatos futballistát és felmutatta neki a piros lapot.

Földre köpés miatt adott piros lapot a magyar bíró

Végezetül következzen egy döbbenetes magyar eset, amely az NB I-ben történt, 2002. március 9-én. A bajnokságban a Zalaegerszeg a kiesés elől menekülő Vasast fogadta, a meccs 2-2-es döntetlennel ért véget. A 16. percben Gyánó Szabolcs góljával vezetett az angyalföldi csapat, amely hamar emberhátrányba került, mert Dubraviczky Attila játékvezető azonnal kiállította a gólszerzőt.

Először senki nem értette, miért kapott pirosat Gyánó, később derült ki, hogy azért, mert a gólöröme közben a pályára köpött egyet.

A jelenet egészen pontosan úgy zajlott, hogy a csatár levette a mezét (ezért kaphatott volna sárga lapot), majd gólja ünneplése közben a fűre sercintett.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek gyakran előfordulnak a meccseken, ezért teljességgel érthetetlen, miért állította ki a bíró a futballistát. Ha Gyánó a játékvezetőt vagy az egyik ellenfelét köpte volna le, akkor érthető lett volna a piros lap, de ebben az esetben teljesen indokolatlan volt a szigorú ítélet. Gyánó kiállítása abszolút rendhagyónak számít: se előtte, se azóta nem történt olyan, hogy valaki egy fűre köpés miatt egyből piros lapot kapjon.

Forrás