Vágólapra másolva!
A magyar kispályás fociválogatott gőzerővel készül az Európa-bajnokságra, melyet október 30. és november 6. között Szlovákiában, Kassán rendez meg az Európai Minifutball Szövetség (EMF). Nagy Lajos csapatának öt hónapja lesz felkészülni a kontinensviadalra, és ezt az idő a lehető legjobban próbálja kihasználni a nemzeti együttes. A legutóbbi csepeli összetartáson ott volt az Origo is, ahol Nagy Lajos szövetségi kapitány, az új segítője, Trencsényi János, valamint a válogatott kiváló támadója, Suscsák Máté beszélt a mögöttünk hagyott nehéz időszakról, na és persze a jövőbeli tervekről,  feladatokról is.

A legutóbbi összetartáson egy háromcsapatos felkészülési torna keretien belül mérhette fel Nagy Lajos és Trencsényi János, hogy hol tart a munkában a válogatott, ahol a „piros" és a „fehér" csapat ellenfele a Székely József által vezetett U23-as válogatott volt.

Az összetartáson az alábbi eredmények születtek:

Fehér csapat - Piros csapat 1-0
Piros csapat - U23 2-0
U23 - Fehér csapat 3-3

Az összetartáson már ott volt Nagy Lajos segítője, a 139-szeres futsalválogatott, a Berettyóújfalu csapatával négyszeres magyar bajnok Trencsényi János, aki nagy segítségére lehet a válogatottnak. A szövetségi kapitányt arról kérdeztük, hogy esett a választás éppen rá.

„Tavaly fogalmazódott meg először a gondolat, hogy együtt dolgozzunk.

Az Országos Mini-Futball Szövetség jó viszonyt ápol a debreceni szövetséggel, és ott az egyik kiemelkedő csapat a Fékcentrum, amelynek a nagy erőssége Trencsényi János. Nyilván a futsalos híre miatt is ismert volt számomra. Mindenképpen szerettem volna egy segítőt, a pályán és azon kívül is. Tavaly amikor két Kelet-Nyugat rangadó volt, már próba jelleggel megkértem Trenyót, hogy irányítsa a Keleti válogatottat. A beszélgetéseink során

– mondta Nagy Lajos, és hozzátette, mindketten egy futballkarrier után vannak, és az edzői pályafutásuk elején. A szövetségi kapitány reményei szerint jól össze tudják majd gyúrni azt a fajta tudást, amelyet egyikük a kispályás, másikuk a nagypályás fociból hozott, így szintet tud lépni a válogatott.

Trencsényi János (jobbra) a pályán belül és kívül is segítené a magyar kispályás fociválogatottat Forrás: Origo

Trencsényi János is úgy látja, eredményes lehet a közös munka.

„Kíváncsiam várom, mi fog kisülni ebből. Nagyon örülök a felkérésnek.

A futsalos karrierem előtt és a nyári szünetekben is nagyon szerettem öt plusz egyezni. Sokat gondolkozom rajta, hogyan lehetne minél jobban segíteni egymás munkáját, legfőbbképpen én a szövetségi kapitányét. Igyekszem még a pályán is segíteni, amennyit lehetőséget kapok" – mondta a korábbi kiváló futsalos, aki hozzátette, hogy nagyon közel állnak az elképzeléseik a fociról a kapitánnyal. Reményei szerint mindenben segíteni tud, amiben majd kéri Nagy Lajos.

„Sokáig foglalkoztatott, hogy pályaedző-játékos, vagy játékos-pályaedző vagyok. Hogy 51-49 százalék arányban merre billen el a mérleg nyelve. Az eddigi edzések alapján még inkább játékos voltam, de remélem, hogy majd idővel a taktikai részben is sokat tudok majd segíteni"

– árulta el arra a kérdésre Trencsényi János, hogy hol fogja tudni a legjobban támogatni a csapatot.

Nagy Lajos ezzel kapcsolatban elmondta, elsősorban a kispályás taktikai elemek kidolgozásában, gyakorlásában látja az új segítője az erősségét. Olyan sztenderd szituációkban, amelyeket meg lehet tanítani a csapatnak. Trencsényi János szerint az a fő kérdés, hogy a futsalból mennyit lehet ezekből a taktikai elemekből áthozni a kispályás fociba.

Nagy kérdés, mi az ami átültethető, és mi az, amit nem szabad erőltetni, mert nem állná meg a helyét."

Trencsényi János is főszereplő volt a 2015-ös Románia elleni Európa-bajnoki pótselejtezőjén, amely az utolsó pillanatos dráma miatt sokáig emlékezetes marad.

Nagy Lajos elárulta, sokan azt gondolják, hogy a minifoci és a futsal szinte ugyanaz, mert csak picit nagyobb a pálya, a labda, kapu, de ez sokkal összetettebb annál.

A szövetségi kapitány szerint ez a sok pici különbség akkora egészet alkot, hogy a kispályás foci a nagypályás labdarúgás és a futsal mellett egy harmadik sportág.

Nagy Lajos ütőképes válogatottat szeretne összerakni az Eb-re Forrás: Origo

„A futsal is hasonló lehetőségekkel kezdett a pályafutásom elején, mint most a kispályás labdarúgás, de évtizedek alatt kinőtte magát. Remélem, hogy a minifoci is hasonló utat jár be" – árulta el Trencsényi János.

A szövetségi kapitány arról is kérdeztük, hogy milyen feladatok várnak a válogatottra.

„Tavaly nyáron elkezdtük a felkészülést a válogatottal, végül a járványhelyzet keresztülhúzta a számításainkat. Idén

– mondta Nagy Lajos, aki a válogatott programjával kapcsolatban elárulta, július végén szeretnének itthon szervezni egy nemzetközi tornát Hajdúszoboszlón. Augusztusban Bécsbe utazik a válogatott, dupla edzőmeccsre, majd Szlovákiát fogadja az együttes Csepelen Szeptemberbe. A szövetségi kapitány hozzátette,

reményei szerint az Eb-főpróbára pedig Románia ellen kerül majd sor.

A felkészülés is hosszabb, a kapitány elmondása szerint öt hónap még soha nem volt, ráadásul az összetartások is gyakoriabbak a korábbiaknál.

A válogatott jóval bővebb kerettel tud dolgozni, mint az elmúlt években. Nagy Lajosnál viszont nagyon fontos a csapategység, ez már az ausztráliai Perthben rendezett vb-n is látszott. Felmerül a kérdés, hogy a jóval bővebb keret miatt lehet-e gond ezen a téren.

„Csapategység megteremtése az edzőn múlik, amely az egyik legfontosabb. Lehet, hogy felbukkan valamelyik tornán egy nagy tehetség, de ha emberileg nem illik a bele az elképzeléseinkbe, akkor a meghívón is elgondolkozik az ember. De ez csak egy szélsőséges eset. Azt mondom,

hogy erősebb keretünk van, mint két éve, kinyílt a világ a válogatott keret szempontjából. Bővebb kerettel tudunk dolgozni,

nagyobb a merítési lehetőség. Innen már csak rajtunk múlik, hogy az erősebb keretből erősebb Eb-csapat legyen."

Az Európa-bajnoki kapcsolatban elmondta Nagy Lajos, hogy nagy célokat tűztek ki maguk elé.

de azt mindenki tudja, milyen nüánszokon múlhat akár egy-egy meccs is egy ilyen tornán. Úgy érzem, hogy ez az öt-hat év, amelyet eltöltöttünk a kispályás futball felépítésében, ez predesztinál minket arra, hogy nagyban merjünk gondolkozni, és merjünk nagyot álmodni."

A magyar kispályás válogatott alapembere, Suscsák Máté az Origónak sok érdekességet mesélt mögöttünk hagyott egy, másfél évről, na meg persze az előttünk álló feladatokról is.

„Tavaly novemberben elkezdtem Újpesten futsalozni, Szombathelyen volt az első meccsem. Egyrészt érkezett egy meghívás, másrészt

ez a sportág közel áll a kispályás focihoz, így jó lehetőség volt a járványhelyzetben arra, hogy formában tartsam magam.

Úgy éreztem, ha folyamatosan edzésben leszek, és az NB I-ben meg tudom állni a helyem, akkor az nagy segítségemre lesz a jövőben. Igazából ez volt az egyetlen bajnokság, ami nem állt le" – árulta el a jó felépítésű center, aki nagyon örült neki, amikor újra kispályán is pályára léphetett, és újraindultak a bajnokságok. Hozzátette, céltudatosan építette fel magát a válogatottbeli kihívásokra, ahol ismét bizonyítani szeretne a szakmai stábnak.

A kiváló játékos Újpesten amatőr státuszban játszik, és ehhez a jövőben is ragaszkodik, mivel a kispályás válogatottban nem lehet profi szerződéssel játszani.

– tette hozzá Suscsák Máté, aki jól érzi magát Újpesten.

Suscsák Máté tudatosan építette fel magát Forrás: Origo

„Kiváló a társaság, több külföldi csapattársam is van, akikkel ugyancsak jó a kapcsolat. Velük nagyon sokat beszélgettem a mozgásokról – mit kell csinálnia egy olyan típusú centernek, mint én –, és ezekből sokat is tanultam. Ezeket pedig itt a kispályán is tudom kamatozatni" – mondta a játékos, aki a szurkolókkal kapcsolatban elmondta, kinek ne jelentene plusz motivációt, ha több száz drukkerek előtt játszhat.

Az újpesti játékosok ráadásul a futsal világának egyik legelismertebb és legjobb edzőjétől, Ricardo Sobraltól, ismertebb nevén Cacautól is tanulhattak.

A sztáredző valamivel több mint két hétig volt tavaly a klub vendége. Korábban volt a Chrudim edzője, ahol cseh aranyérmet ünnepelhetett, majd a kazah Kairat edzője, ahol többszörös kazah bajnoki címek mellett kétszeres futsal BL-győztest csinált csapatából. Ezt követően a kazah válogatott edzője volt 5 évig, 2018 óta pedig Kuwait szövetségi kapitánya.

„Nehéz szavakat találni rá. Hihetetlen, milyen volt vele készülni, valami egészen más volt, mint minden eddigi. Olyan dolgokat mutatott, ami lenyűgöző volt.

55 éves már, de amikor megmutatta a gyakorlatot, nem tudtuk elvenni tőle a labdát, olyan gyors volt. Teljesen más világ, ahogy gondolkodott, ahogy beszélt" – mondta a támadó, aki hozzátette, több játékszituációt is elleshettek a Cacautól, aki a szerelmének érzi ezt a sportágat, minden idejét ezzel tölti.

A válogatotthoz visszatérve a korábbinál nagyobb keretről és a közeledő Európa-bajnokságról is beszélt.

attól függetlenül, mert volt a jó világbajnoki szereplésünk. A vb ettől függetlenül jó alap, és így hogy még többen vagyunk, csak jobbak lehetünk az Eb-n" – mondta Suscsák, aki szerint így több olyan sorunk lehet, amely eséllyel veszi fel a versenyt a legjobbakkal. Hozzátette, a korábbiakhoz képest sokkal tudatosabb munka folyik, sokat játszanak együtt a bajnokságokba is, ami sokat segíthet a jövőre nézve.

„Az Európa-bajnokságon az érem a cél, lehetőleg az aranyérem. Ezért mindent meg is tesznek a válogatottnál. Dolgozni kell érte,

na meg persze egy kis szerencse is kell hozzá. De az mellé szokott állni a szerencse, aki megdolgozik érte" – árulta le Suscsák Máté, aki szerint előny lehet számunkra, hogy szinte egyik riválisunknál sem mennek az amatőr bajnokságok, míg nálunk igen.