Vágólapra másolva!
A női országúti kerékpárosok spanyol körversenyén, a Vueltán Vas Kata Blanka a hétfői szakaszon a második lett, ezzel pedig összetettben az élre állt és átvehette a piros trikót.

A vasárnapi csapatidőfutam után a Bunol és Moncófar közötti 118,3 kilométeres szakasz várt a versenyzőkre, ahol a Team SD Worx - Protime magyar bajnok versenyzője végig remekül helyezkedett. Vas jóváírásmásodperceket is szerzett a szakaszon, majd az utolsó kilométereken a bukásokat szerencsésen kikerülte, a végén pedig a szakaszgyőzelemért sprintelt, ahol csak a kanadai Alison Jackson, az EF Education-Cannondale versenyzője tudta megelőzni.

A céltól mintegy negyven kilométerre harmadik kategóriás emelkedővel, így mezőnyhajrára lehetett számítani. Már a szakasz során szerzett időjóváírást Vas - aki az előzetes tervek szerint csapattársai, a holland Demi Vollering és a svájci Marlen Reusser jó eredményeiért dolgozik majd segítőként a hét során -, és a technikás finálé is feküdt neki a várakozások alapján. Az utolsó három kilométeren belül két bukás is történt, de a remekül helyezkedő magyar bajnok mindkettőből kimaradt, noha a másodiknál le kellett tennie a lábát. A hajrát jó ütemben indította és fél kerékpárhosszal maradt el a diadalmaskodó, tavaly Párizs-Roubaix-t nyerő kanadai Alison Jacksontól.

Vas Kata Blanka történelmi sikert ért el
Fotó: DAVID PINTENS / BELGA MAG / Belga via AFP

Vas Kata Blanka előnye az összetettben 8 másodper a kanadai szakaszgyőztes, Jackson előtt, a harmadik helyen pedig a korábbi világbajnok, olasz Elisa Longo Borghini áll, neki 9 másodperc a hátránya amagyar kerékpáros mögött. Vas első magyarként vezetheti a Vuelta összetettet, a verseny történetében pedig a 11. versenyző, aki felveheti a legendás piros trikót.

Szerdán, a harmadik szakasszal folytatódik a összesen nyolc szakaszból álló körverseny, a mezőnyre Lucena del Cid és Teruel között 130,2 kilométernyi tekerés vár.

 Az SD Worx magyar profija korábban nyert már szakaszt a női Giro d'Italia versenyén, négyszer nyer eddig magyar bajnoki címet országúton mezőnyverenyben, a tavalyi világbajnokságon pedig 11. lett, de az U23-asok között ő lett a legjobb, így a korosztályában világbajnoki címet és az ezzel járó szivárvány színű trikót is megkapta.

"Nem voltak a legjobbak a lábaim ma, viszont technikás volt a befutó, ami ígéretesnek tűnt számomra. Remek, hogy megszereztem a piros trikót, jó volna csapaton belül tartani. Mostantól ez a cél. Nagyon boldoggá tesz, hogy viselhetem a trikót. Nem igazán volt tervbe véve előzetesen, hogy rámegyek a bónuszmásodpercekre, de a gyorsasági részhajrá előtt a mezőny elejében találtam magam, így tettem egy kísérletet" - étékelt a viadal honlapján Vas.

2. szakasz, Bunol-Moncofa, 118,5 km (Vas Blanka):
1. Alison Jackson (kanadai, EF Education-Cannondale) 2:51:03 óra
2. VAS KATA BLANKA (SD Worx-Protime) azonos idővel
3. Karlijn Swinkels (UAE Team ADQ) a. i.
   
Az összetett élcsoportja:
1. VAS 3:10:14 óra
2. Jackson 8 másodperc hátrány
3. Elisa Longo Borghini (olasz, Lidl-Trek) 9 mp h.