Vágólapra másolva!
A vitorlázók ILCA 6 hajóosztályában Európa-bajnok Érdi Mária átvette a vezetést a világranglistán.

Az olimpiai kvótás, tavaly világbajnok, idén vb-hetedik sportoló sajtószolgálatának csütörtöki tájékoztatása szerint Érdi karrierje során először állt élre a rangsorban - írja az MTI.

Érdi Mária, vitorlázás
A vitorlázó Érdi Mária átvette a vezetést a világranglistán
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

"Örülök, hogy első magyarként olimpiai hajóosztályban világranglista éllovasként készülhetek az ötkarikás játékokra"

- idézte a közlemény a 2023-as év legjobb magyar női sportolóját, aki a harmadik olimpiájára készül. Hozzáfűzte: jelenleg a hyéres-i világkupára koncentrál, az előtte álló feladatokra nézve pedig biztatónak tartja a világranglistán elfoglalt helyet.

Érdi Mária eddigi legjobb eredményei

Érdi Mária 2013-ban aranyérmes volt a byte C II osztály ifjúsági világbajnokságán. Ezzel az eredményével kvalifikálta magát az ifjúsági olimpiára. Az Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett. 2014-ben harmadik lett az ifjúsági világbajnokságon. Ugyanebben az évben az ifjúsági Eb-n byte osztályban ezüst-, laser osztályban bronzérmet szerzett szerzett. Az ifjúsági laser radial világbajnokságon a 17 évesek között első, a 19 év alattiak között második lett. A 2014. évi nyári ifjúsági olimpiai játékokon 11. helyezést ért el.

2015-ben az U19-es laser radial osztályban világ- és Európa-bajnok lett. A felnőtt világbajnokságon 42. helyezést ért el. 2016 áprilisában olimpiai kvótát szerzett. Az olimpián 14. volt. Az év végén negyedik lett az ifjúsági világbajnokságon.

2017-ben a világbajnokságon 20. helyezést ért el. 2018-ban ötödik volt az Európa-bajnokságon. A világbajnokságon 8. helyen végzett a Laser Radial hajóosztály versenyében, ezzel kvótát szerzett a 2020-as olimpiára. 2019 májusában kilencedik helyezést ért el az Európa-bajnokságon. A 2019-es világbajnokságon 21. helyezést ért el. Augusztusban Laser Radialban bronzérmes lett a Enosimában megrendezett előolimpián. A tokiói olimpián laser radial osztályban 13. helyen végzett.

A 2022-es világbajnokságon ötödik volt. Az Európa-bajnokságon nyolcadik helyen végzett. 2023 márciusában bronzérmes lett a Európa-bajnokságon. 

Augusztusban világbajnoki címet szerzett. 2023-ban az év magyar sportolónőjének választották. 

A 2024-es világbajnokságon az utolsó futamot műszaki hiba miatt a hatodik helyről feladta. Ezzel a helyezéssel ötödikként jutott volna a döntőbe. A rendezők által biztosított hajókon egy típus hiba miatt korábban két csavart kicseréltek. Érdi hajóján ezt nem végezték el, ami a meghibásodáshoz vezetett. A zsűri emiatt méltányossági pontokat adott a magyar versenyzőnek, aki így a kilencedik helyen kezdhette meg az éremfutamot, amit megnyert. Ezzel hetedik helyen végzett a világbajnokságon. A következő hónapban Európa-bajnokságot nyert.