Vágólapra másolva!
80 éves korában meghalt a japán síugró legenda, Kaszaja Jukio, aki az ázsiai kontinens első téli olimpiai aranyérmét szerezte az 1972-es szapporói játékokon.

80 éves korában meghalt Kaszaja Jukio olimpiai bajnok japán síugró. A sportlegenda szívroham következtében halt meg egy szapporói kórházban, 

abbban a városban, ahol 1972-ben Ázsia történetének első téli olimpiai aranyérmét nyerte.

 Addig csak európai és észak-amerikai elsőségek születtek, Kaszaja azonban megtörte a jeget.

Azon a napon az ő vezetésével csodát tettek a japán sportolók, a tévénézők milliói és a helyszínen szurkolók ugyanis hármas japán sikernek tapsolhattak: a normál sáncon ugyanis hármas hazai siker született, Kaszaja mögött Konno Akicugu lett a második, míg Aocsi Szeidzsi a harmadik. A japánok összesen ezt a három érmet szerezték a hazai játékokon.

Kaszaja egyébként 1964 és 1976 között sorozatban négy téli olimpián képviselte a japán színeket, versenyzőként az 

utolsó olimpiáján ő vihette a japán zászlót, ahogy az 1998-as naganói játékokon is az övé volt a megtiszteltetés.

 Olimpiai aranyérme mellett van egy vb-ezüstje is a Magas-Tátrában rendezett 1970-es északi sívilágbajnokságról. Az 1971-72-es síugró négysáncversenyen nagyon közel járt az összetett sikerhez, hiszen az első három állomáson, azaz Innsbruckban, Garmisch-Partenkirchenben és Oberstdorfban is győzni tudott, végül azonban Bischofshofenben nem tudott rajthoz állni, így elszállt az esélye, hogy első ázsiai győztese legyen a versenynek.

A nagyszerű sportoló munka mellett érte el sikereit, az otthonában, Jojcsiban lévő Nikka viszkilepárlóban dolgozott, amelynek tulajdonosa, Takecuru Maszataka építette azt a síugró központot, ahol Kaszaja elkezdte űzni a sportot. Visszavonulása után fontos szerepet töltött be a japán sportvezetésben, így az ország olimpiai bizottságában is.

A Japan Times angol nyelvű japán híroldal információi szerint Kaszaját a szapporói Okurajama Síugró Központban fogják felravatalozni, ott vehetnek végső búcsút tisztelői a nagy bajnoktól.