22. Grand Slam-trófeáját nyerte Rafael Nadal

tennis Horizontal
Spain's Rafael Nadal poses with The Musketeers' Cup as he celebrates after victory over Norway's Casper Ruud during their men's singles final match on day fifteen of the Roland-Garros Open tennis tournament at the Court Philippe-Chatrier in Paris on June 5, 2022. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Történelmet írt a spanyol Rafael Nadal azzal, hogy újra megnyerte a Roland Garrost, így 22-szeres Grand Slam-győztes lett. Nadal ezzel már két GS-győzelemmel többel rendelkezik, mint a szerb Novak Djokovic és a svájci Roger Federer (20-20 győzelemmel áll mindkét teniszező). Nadal Párizsban 14. alkalommal játszhatott döntőt és kivétel nélkül mindet meg is nyerte.

Nadal ellenfele a norvég Casper Ruud volt, akinek nem adtak túl sok esélyt a szakértők. A skandináv teniszezőnek eddig a tavalyi Australian Openen elért nyolcaddöntő volt Grand Slam-tornákon a legjobb eredménye.

Casper Ruud Marin Cilicet verte az elődöntőben Forrás: AFP/Thomas Samson

Ruud és Nadal a Roland Garroson és egyéb versenyeken is először mérkőztek meg egymással.

A finálét Nadal kezdte, hozta is az adogatását, majd sorozatban három break született a meccsen. Ezt követően újra hozták a szerváikat a játékosok, Nadal 4:1-re, majd 5:2-re is vezetett, végül 5:3-nál kiszerválta az első szettet, amit így 6:3-ra nyert.

A második szett elején Ruudnek kellett rögtön breaklabdákat hárítania, de háromszor is megtette.

Nem sokkal később Nadal került bajba, miután semmire veszítette el az adogatását, ráadásul egy kettőshiba után lépett el 3:1-re Ruud,

aki nem tudott élni a lehetőséggel, ugyanis Nadal újra visszavette az előnyt, majd 3:3-nál is elvette ellenfele adogatását, és az ő szempontjából 1:3-ról villámgyorsan 5:3-ra fordított. Nadalnak szerválnia sem kellett a játszmáért, ugyanis újra elvette ellenfele adogatását, Nadal a negyedik játszmalabdáját tudta végül megnyerni, így 6:3-re lett övé a második szett is.

Nadal ezúttal sem imsert elveszett labdát:

A siker után Nadal kezdhette a harmadik játszmát, hozta is a szervajátékát, majd újra elvette Ruud adogatását, majd 3:0-nál újra breakelt a spanyol, semmire bukta Ruud a szerváját.

Nadal ekkor zsinórban kilenc megnyert játéknál tartott.

Nadal viszonylag simán nyerte 14. Roland Garrosát Forrás: AFP/Thomas Samson

A spanyol az utolsó percekre sem lassított, újabb nyert szervajátékával már 5:0 volt neki, majd újra elvette Ruud adogatását, így 6:0-ra hozta a harmadik szettet.

A váratlanul egyoldalú finálé 2 óra 18 percig tartott. Nadal immár 14-szeres Roland Garros- és 22-szeres Grand Slam-győztes rekordernek mondhatja magát, és karrierje 92. trófeája, a Muskétások Kupája mellé 2,2 millió eurót (860 millió forint) kapott.

Nadal Párizs egyeduralkodója Forrás: AFP/Thomas Samson

Amire még nagyon sokan vártak, Nadal a trófea átvétele után elmondta, szeretné és megpróbálja folytatni pályafutását.

Eredmény, férfi egyes, döntő:
Rafael Nadal (spanyol, 5.)-Casper Ruud (norvég, 8.) 6:3, 6:3, 6:0