Vágólapra másolva!
Arra a kérdésre, hogy melyik nemzet találta fel, és terjesztette el korunk legnépszerűbb sportját, a labdarúgást, mindenki tudja a választ. Ám a „tanítómester”, Anglia a foci világszíntű elterjedése után nemhogy egyeduralkodó nem volt soha, de jóindulattal is csak a bő élvonalba lehet sorolni történelmi szinten. Kanada viszont folyamatosan a világ közvetlen élvonalába tartozik -- egyebek mellett 28 világbajnoki címmel – az általa feltalált sportban a jégkorongban, és a magyar hoki „nevelésére” is jut idejük tanítóknak.

A magyar szövetség 1927-ben alakult, a sportág addigra túlvolt a nemzetközi elfogadáson, ennek legékesebb bizonyítéka, hogy 1920-ban szerepelhetett az antwerpeni nyári (!) olimpián. Majd négy évvel később, az első téli ötkarikás játékokon elfoglalta azt a helyet, mely megilleti. Vagyis

a magyarok nagyon gyorsan „ébredtek”,

az 1924-es, Chamonix-ban rendezett olimpiai jégkorongtorna után három évvel már létre is jött hazánkban a hokisokat tömörítő szervezet. Volt rá igény, hiszen 1926-ban már a Városligetben műjégen is lehetett korcsolyázni, erre akkor nagyon kevés európai városban adódott lehetőség. 

Budapest Outdoor Ice Rink in Varosliget with Vajdahunyad Castle in the background, Budapest, Hungary
Majdnem 100 éve lehet már korcsolyázni a csodálatos városligeti műjégen
Fotó: robertharding via AFP / robertharding via AFP/Matthew Williams-Ellis

Megalakult az első hokiklub, a Budapesti Korcsolyázó Egylet, és annak vezetői logikus ötlettől vezérelve a sportág őshazájából, Kanadából csábítottak ide egy edzőt. A történelmi hűség kedvéért jegyezzük meg:

 Phil Taylornak hívják az urat. 

Ő készítette fel legjobbjainkat az 1928-as olimpiára, bár ott nem ő „meccselt”. Magyarország szerepelhetett a St. Moritzban rendezett játékokon, és ugyan mindhárom meccsét kis gólkülönbséggel elveszítette, de ez így is történelmi tett. 

TILTOTT GYÜMÖLCS

Ebben nyilván komoly szerepe van a kanadai mesternek, és ki tudja milyen úton indul el a magyar hoki, ha az első, 1937-ben rendezett magyar bajnokságban jégre léphet a Ferencvárosban egy kanadai játékos, Steve Stepleford. Ám nem engedélyezte a szövetség, és ebből akkora vihar lett, hogy a ma már rekordbajnok visszalépett a bajnokságtól. 

A kanadai vonal ezzel hosszú időre meg is szűnt hazánkban.

-
66 évig nem láthattak a szurkolók Magyarország-Kanada hokimeccset
Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)

A II. világháború után évtizedekig a Kanada szót sem nagyon lehetett kiejteni nálunk, sőt a jégkorongot is csak halkan, mert a kommunista rezsim „balhés sportnak” titulálta, és félt az olyan dolgoktól, mely valami agresszivitásra ösztönözheti az érdeklődőket. 

Amennyiben valaki előáll egy olyan ötlettel, hogy hozzunk játékosokat, vagy szakembereket Kanadából a magyar jégkorongba, 

valószínűleg már az illetékes hivatal portáján falba ütközik.

Mivel az ’60-as évek elejétől a kelet-európai változásokig a Szovjetunió uralta a jégkorong világbajnokságokat, és csak a csehszlovákok, valamint kissé a svédek tudták tartani vele a lépést, logikus volt, ha külföldiektől akarunk tanulni, akkor létezik „baráti” hely, ahová mehetünk „leckékért”.

OLY2002-M HOCKEY-CZE-CAN
Amíg nem lépett rá a magyar hoki a kanadai útra messze volt a világelit
Fotó: AFPPHOTO Adrian DENNIS (Photo by ROBERT SULLIVAN / AFP)

Azt persze nem lehet megmondani teljes felelősséggel, hogy ebben a három évtizedben Kanadában, vagy a Szovjetunióban volt jobb a hoki, mert a két nagyhatalom annyira kerülte a megmérettetést a legmagasabb szinten, hogy az 1987-es, legendás Kanada Kupán kívül erre soha nem került sor. Erről a tornáról annyit, hogy a döntő mindhárom meccse 6-5-ös eredményt hozott, ezek közül az egyiken egy, a másikon két hosszabbítás után alakult ez ki. 

Vagyis a legjobb szovjet és a legjobb kanadai játékosok teljesen egy szinten lehettek. 

Értelemszerűen Magyarország először a keleti vonalra állt rá, és ez adott is egy hatalmas lökést a sportágnak idehaza. Azt sem lehet megmondani, hogy mi történik hosszútávon, ha maradunk is ezen az úton (mert a jégkorong azon kevés dolgok közé tartozott, ami remek volt a „Gonosz Birodalmában"), de az ezredforduló táján az illetékesek egyre többet kacsintgattak a tengeren túlra. 

SPORT-ICE HOKEY WCH-JPN VS HUN-01
Évtizedekig álmodni sem mertünk a világ közvetlen élvonaláról hokiban
Fotó: AFP / AFP/2005 AFP

Óriási sportdiplomáciai sikerként 2004-ben először sikerült hazánkba csábítani olyan kanadai játékosokat, akiket a főnökeik méltónak találtak a nemzeti mez viselésére, és 1938 után 66 évvel ismét 

Magyarország-Kanada jégkorongmérkőzésre került sor.

Fehérváron játszották az első "újkori" magyar-kanadát, az akkor 10 éves csarnokban. Amikor 1994-ben létrehozták hazánkban az első fedett hokipályát Kanadában 2500 ilyen volt. És a többség nagyobb és modernebb.

ICE-HOCKEY-WC-2004-SVK-CAN
Rob Niedermayer (fehérben) a 2004-es világbajnokság elődöntőjében. Két igazi kanadai sztár igazolt Magyarországra
Fotó: AFP / AFP/2004 AFP

Nem sokkal ezt követően a korábbi játékos, később kiváló üzletember, Kassai György két NHL-játékost, Rob Niedermayert és Jason Strudwickot néhány hétre a Fradiba csábított, és a sztárok játszottak a magyar bajnokság hajrájában. 

Kinyílt a kapu.

CSODÁK A JÉGEN

A két kanadai hokis magyar bajnokságban való szereplése előtt már játszott Fehérváron egy Kanadában született hokis, aki tudásban közelében sem volt ennek a két játékosnak, de 

újfajta mentalitással ismertetett meg mindenkit. 

Frank Kovacsról van szó, és legyünk őszinték nem mindenki kedvelte a stílusát, de kétségtelenül a modern hokit képviselte. 

Kovacs visszavonulása után és a két NHL-sztár érkezése előtt került Magyarországra a kanadai edző, Pat Cortina. A montreáli szakember 2004-ben szintén a fehérvári Alba Volán hívására érkezett Magyarországra, ez egy zseniális ötlet volt a csapat akkori menedzserétől-mindenesétől, id. Ocskay Gábortól. Ahogy az is, hogy a XX. század utolsó éveiben az egyre acélosabb fehérvári csapat az Interligában vitézkedhetett, majd 2007-ben bekerült az osztrák bázisú EBEL-be (a mai ICEHL elődjébe). 

IHOCKEY-WORLD-2009-SVK-HUN
Történelmi korongbedobás a magyar válogatott első elit-vb-s meccsén, 2009-ben Szlovákia ellen
Fotó:   PHOTO/ ALEXANDER NEMENOV (Photo by ALEXANDER NEMENOV / AFP)

Ezek a lépések mind hozzájárultak, hogy Cortina történelmet írhatott. Ki ne tudná, hogy 2008-ban a csapat Szapporóban a vb második vonalának megnyerése okán bejutott a világ 16 legjobb válogatottja közé?

A kanadai mester válogatottját erősítette a torontói születésű Ennaffati Omar, és egyértelművé vált, hogy a soha nem remélt sikerhez hozzájárult a kanadai vonal. 

Svájcban az elit-vb-n is Cortina állt a kispad mögött,

és ha Belorusszia ellen nem kap ellenséges játékvezetést a válogatott, lett volna esély a bentmaradásra. 

Az volt „a magyar jégkorong Marco Rossi”-jának utolsó tornája a férfiakkal, ám 2019-ben diadalmasan visszatért hazánkba, és a hölgyeket is (szintén történetük során először) feljuttatta a világ legjobbjai közé. 

-
A "szapporói hősök" egy csoportja 2008-ban
Fotó: AFP PETER PARKER (Photo by PETER PARKER / AFP)

A férfiaknál Cortinától napjainkig több kanadai szövetségi kapitány is ténykedett válogatottunknál: 

Kevin Primeau, Rich Chernomaz, Sean Simpson, Donald MacAdam.

A játékosként az NHL-ben ténykedő, edzőként főleg Németországban dolgozó Rich Chernomaz 2013 és 2017 között volt magyar szövetségi kapitány, és az ő nevéhez fűződik a második feljutás, és Szentpéterváron az első elit-vb-n aratott győzelem. Belorussziát verte meg a válogatott, és ez bentmaradást ért volna, ha a zárónapon Franciaország nem adja oda a – neki már nem kellő – pontokat az ex-szovjet társulatnak.

A harmadik feljutást is egy kanadai edzőnek köszönhetjük.

Sean Simpson  rutinos szakvezetőként érkezett, korábban Svájcot a világbajnoki döntőbe vezette, és Spengler Kupán a kanadai csapatot is irányította. Ám a speciális magyar viszonyokat nem ismerte igazán. Ennek ellenére az oroszok és a belorusszok kizárása miatt 2022-ben olyan szituáció állt elő, hogy nem lehetett nem feljutni. A kanadai „hozta a kötelezőt”, majd a feljutás után befejezte edzői pályafutását.

Sofron István gólt szerez 2016-ban a szentpétervári vb-n 
Fotó:  ALEXANDER NEMENOV / AFP)

A három kanadai edző által „vezényelt” feljutáson túl a háttérben is szerepet kaptak az elmúlt időkben onnan érkezett szakemberek. Amikor 2021-ben távozott a fejlesztési igazgatói székből a svéd Jim Brithén 

a szövetség kanadai utódot talált Don MacAdam személyében. 

Akkor ő már egy ideje Magyarországon élt, a Ferencváros utánpótlásánál dolgozott, de voltak feladatai a szövetség edzőképzésében is. Az általa végzett munka nem lehetett olyan látványos, mint a szövetségi kapitányé, aki közvetlenül irányítja a legjobbakat. Így nehéz volt megítélni a teljesítményét. MacAdam viszont a nyár vége óta az utóbbi feladatot is ellátja, a hamarosan sorra kerülő bolzano-i másodosztályú világbajnokságon kiderül milyen szinten. Az előjel nem éppen szívderítő, emlékezhetünk rá, hogy 

a budapesti olimpiai selejtezőn Japán ellen elbukott a csapat,

csak a nemzetközi szövetség adminisztratív döntésének köszönhetően maradt talpon abban a sorozatban.

Az olaszországi Divizió I/A vb után okosabbak leszünk, hogy hol tart a magyar válogatott a Japán elleni kudarc, és a közelmúltban a két lengyelországi felkészülési meccsen elszenvedett vereség után. 

A kanadai vonal mindenesetre tovább tart nálunk is, 

ahogy a világ sok országában. Lehet szeretni, lehet jobban vonzódni a játékosabb „szovjet iskolához”, de az tény, hogy a sportág őshazája, Kanada most is, ahogy több mint egy évszázada mindig, meghatározza a világ jégkorongját. 

 

Legyél a Hokitavasz nyereményjáték csillaga! Az Origo Sport játékában most 3 db páros jegyet nyerhetsz a Magyarország – Kanada jégkorongmeccsre!