Trump lehetséges alelnöke a magyar egyetemek közalapítványi fenntartásba helyezését méltatta

vance
Vágólapra másolva!
„Ez egy teljesen észszerű dolog” – mondta Ohio állam republikánus szenátora. „Magyarország hozott néhány okos döntést az oktatáspolitika terén, amelyekből az USA is tanulhatna. Köszönöm, szenátor úr” – reagált Orbán Balázs.
Vágólapra másolva!

„Az egyetemek eszméjét szem előtt tartva, az az elképzelés, hogy az adófizetőknek legyen némi befolyásuk arra, hogy a pénzüket hogyan költik el ezekre az intézményekre – ez egy teljesen észszerű dolog” – mondta J. D. Vance, Ohio állam republikánus szenátora a CBS „Face the Nation” című műsorában vasárnap. A Magyar Nemzet szemléje szerint az amerikai politikus a magyar kormány azon intézkedésével kapcsolatban fogalmazott így, amelynek köszönhetően az egyetemek jelentős része közalapítványi fenntartásba került.

A műsorvezető, Margaret Brennan erre azt állította, Orbán „magához ragadta az állami egyetemek feletti ellenőrzést, olyan alapítványokba szervezve azokat, melyeket az ő szövetségesei irányítanak”. Vance viszont azzal kontrázott, hogy 

az Egyesült Államokban az egyetemeket „baloldali alapítványok irányítják”, nem pedig az adófizetők.

Ha nem oktatják jól a gyerekeinket, de a következő generációt a diákhitel-adósság hegyei alá temetik, akkor nem teljesítik az alku rájuk eső részét

– érvelt Vance.

A republikánus szenátort sokan Trump lehetséges alelnökjelöltjeként tartják számon.

Vance szavaira a magyar miniszterelnök politikai igazgatója angol nyelvű bejegyzéssel reagált az X-en.

Magyarország hozott néhány okos döntést az oktatáspolitika terén, amelyekből az USA is tanulhatna. Köszönöm, szenátor úr.

Véleményünk szerint ez az egyetlen módja annak, hogy növeljük az oktatás minőségét és biztosítsuk a valódi akadémiai szabadságot. A tapasztalatok és a legjobb gyakorlatok megosztása a konzervatív erők között létfontosságú ezen a területen” – fogalmazott Orbán Balázs.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!