Karácsony továbbra is hallgat a Városházát érintő másfélmilliárdos hídpénzbotrányról

karácsonygergely, Karácsony Gergely, Lánchíd
Karácsony Gergely semmire sem adott magyarázatot
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A főpolgármester hetek óta nem hajlandó válaszolni a Lánchíd felújítását övező korrupciós botrány kérdéseire. Az ügy egyre közelebbről érinti Karácsonyékat, hiszen a legújabb információk szerint a Városháza lehetett a végállomása annak a másfél milliárd forintnak, amit a beruházásból szivattyúzhattak ki.
Vágólapra másolva!

Másfél milliárd forint közpénzt szivattyúzhattak ki a Lánchíd felújítására szánt összegből, ráadásul a legfrissebb információk szerint ez a tetemes pénztömeg a Karácsony Gergely vezette Városházán landolhatott. A hídpénzbotrányban hetek óta folyamatosan derül fény egyre hajmeresztőbb részletekre, a Városháza urai azonban síri csendben vannak, a sajtó megkereséseire egyszerűen nem hajlandók válaszolni.

Közben a főpolgármester szokásához híven aktívan kampányol a közösségi oldalán, naponta több bejegyzést tesz közzé. Egyik múlt heti posztját olyan fotóval illusztrálta, amelyen mögötte éppen a Lánchíd látható, ezért már-már azt gondoltuk, hogy végre megszólal a korrupciógyanús hídpénzbotrányról, de csalódnunk kellett.

Ehelyett sikerpropagandával állt elő a Facebook-oldalán, többek között a Lánchíd felújításával példálózva.

A túlárazott, kiüresített beruházást, a hasonló módon megvalósított Blaha Lujza téri rekonstrukcióval együtt az elmúlt húsz év „adósságtörlesztésének” nevezett.

Kampány és virágeső

A Városházát érintő súlyos kérdések megválaszolása helyett, péntek éjféltől 48 órát visszatekintve,

Karácsony Gergely tíz bejegyzést is közzétett, amelyek döntő többsége egyáltalán nem a fővárosi önkormányzat munkájáról, vagy a budapesti embereket érintő ügyekről szól.

Gyakorlatilag csak a választási kampányáról, például az V. kerületi baloldali előválasztáson győztes Juhász Péter ünnepléséről, vagy épp a saját fotózásáról posztolt. De Pikó András józsefvárosi polgármesterrel és Karácsony párttársával, a szélsőbaloldali Jámbor Andrással közös politikai performanszának is szánt egy bejegyzést. Ezenkívül olyan „kirívóan fontos” ügyekről is posztolt a főpolgármester, mint a „pénzesős” reklámakció során letarolt Deák téri virágágyások rendbetételére való felhívás, vagy az I Bike Budapest elnevezésű szombati felvonulásra meghirdetett Mol Bubi kerékpárakció – írta a Mandiner.

A kérdések kérdése

Talán ezek után időt szánhatna arra is a főpolgármester, hogy elmondja, milyen úton-módon és miért juthatott vissza a Lánchíd-felújítást végző cég tulajdonosi köréhez, majd a Városházára másfél milliárd forint, amit az A–Híd Zrt. ezt megelőzően utalt el a számlagyáros ügyvéd, Vig Mór cégének.

Ismert: Budai Gyula fideszes képviselő a videójában arról beszélt, hogy

hivatali vesztegetés gyanújával feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) a fővárosi baloldalhoz és Vig Mórhoz köthető hídpénzbotrány ügyében.

Ennek apropóját az adta, hogy a politikus kapott egy levelet, amiben fontos információk voltak a Lánchíd felújításával kapcsolatban. A levélíró információi szerint Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található egyik biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a fölvett készpénzzel, méghozzá a cég vezetőjével. Azaz, itt cserélhetett gazdát az a közel másfél milliárd forint, amit a beruházásra szánt pénzekből szivattyúzhattak ki.

Ez a biztonsági cég kapcsolatban áll a felújítást végző A-Híd Zrt.-vel – tette hozzá a videóban Budai, megjegyezve, a levélíró úgy tudja,

a hídpénzből jelentős összegek kerülhettek a fővárosi baloldalhoz.

A címadatok alapján a biztonsági cég nem lehet más, mint a Lövőház utca 7–9. szám alatt található Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. A biztonsági vállalkozás egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig nem más, mint Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt. Amennyiben igazak a bennfentes levélíró állításai, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza. Onnan pedig a levélíró szerint egyenesen a budapesti Városházán landolhattak.

Mit tud a főpolgármester?

Mindezek alapján Karácsony Gergelynek talán hivatali kötelessége lenne számot adni arról, mit tud ezekről a pénzmozgásokról, ugyanis az önkormányzat, azaz a budapesti adófizetők pénzéről van szó.