A Baltimore-ban történt tragédiának olyan komoly gazdasági hatásai vannak, amit Magyarországon is lehet majd érezni

hídomlás, katasztrófa, híd, Baltimore, Egyesült Államok, teherhajó, hajó, ütközés
Légi felvétel a szörnyű katasztrófáról: a 3 km-es híd jelentős része megsemmisült az ütközésben
Fotó: Tasos Katopodis/Getty Images
Vágólapra másolva!
Súlyos szerencsétlenség, tragédia történt Baltimore-ban, amikor egy teherhajó nekiütközött egy hídnak, amely ettől összedőlt. A balesetben többen eltűntek, valószínűleg meghaltak. A hídomlás nagyon komoly gazdasági nehézségeket, az ellátási láncok szakadását is maga után vonhatja.
Vágólapra másolva!

A Baltimore kikötőjének bejáratánál történt súlyos szerencsétlenségben hatan tűntek el, miután a "Dali" nevű teherszállító hajó nekiütközött a hídnak. Mivel a hatóságok hivatalosan lezárták a keresést utánuk, ezért valószínűsíthetően meghaltak. Az áldozatokon túl azonban más, nagyon komoly következményekkel is jár a hídomlás. Baltimore nagyon fontos teherkikötő, és többen arra figyelmeztetnek, hogy 

biztosan jelentős hatással lesz az ellátási láncokra az, hogy a baleset miatt a teljes helyreállításig nem a szokott módon lehet használni.

Három éve, amikor az Ever Given konténerszállító elzárta a Szuezi-csatornát, nem halt meg senki, de a hatások és a károk óriásiak voltak. Hasonlóra lehet készülni a Baltimore-ban történtek után is.

hídomlás, katasztrófa, híd, Baltimore, Egyesült Államok, teherhajó, hajó, ütközés
Az összeomlott hídra felvezető lezárt útszakasz
Fotó: Rob Carr / Rob Carr/Getty Images

Innen indulnak a világba az amerikai autók

Baltimore teherkikötője a legfontosabb az autók exportjában – emeli ki a BBC amerikai híradások alapján. Tavaly több mint 750 ezer gépjárművet kezeltek a kikötőben. Amerikai, európai és brit márkák autói egyaránt nagy számban fordulnak meg ott áruként, így a General Motors, Ford, Jaguar Land Rover, Nissan, Fiat, és az Audi járművei is.

De nem csak az üzemkész autók szállítása szenvedhet késedelmet. 

Az autóalkatrészeket is főként innen szállítják vagy ide érkeznek, azaz a más országokban illetve földrészeken gyártott járművekhez akár jelentős késéssel érkezhetnek majd összetevők.

Ez az árak emelekedéséhez, és a gyártási ütemtervek felborulásához vezethet.

Több millió tonna árut kell átirányítani

Más területeken is zavart okozhat a hídomlás. Amerika legforgalmasabb teherkikötője a Los Angelesben működő, de a Baltimore-i jelentősége is óriási.

A hivatalos adatok szerint tavaly több mint 47 millió tonna külföldi áru haladt át a kikötőben, ami óriási mennyiség.

Ennek kezelését most máshol kell megoldani, mert a tengeri áruforgalmat a kikötőt üzemeltető cég "további értesítésig felfüggesztette."

Ennek a kényszerű döntésnek 

mérhető hatásai lesznek a globális ellátási láncokban

– nyilatkozta Marco Forgione, a The Institute of Export and International Trade nevű érdekvédelmi szakmai szervezet ügyvezetője.

Az autók mellett nagyon sok mezőgazdasági illetve az építőiparban használt gép halad át a kikötőn. A kikötői árukezelés ideiglenes leállításával ezek is késve jutnak el rendeltetési helyükre.

baltimore, belső kikötő
Felvétel Baltimore belső kikötőjéről
Fotó: Colin Lloyd / Unsplash

Baltimore kikötőjében kezelnek árukonténereket is, bár amerikai viszonylatban ennek jelentősége kisebb: tavaly az utolsó negyedében 265 ezer konténer fordult meg ott, ami jóval kevesebb, mint amennyi például New York vagy New Jersey kikötőiben. Azokban a kikötőkben akár 2 millió konténert is kezelnek ugyanazon időtartam alatt.

"A világkereskedelmi hatása nem lesz jelentős a hídomlásnak, de a kikötői infrastruktúra kiesése komoly gondokat okozhat az áruk fogadásában" – jelezte Judah Levine, a Freightos nemzetközi tengerhajózási platform vezetői elemzője.

Az eredetileg Baltimore-ba érkező konténerszállítmányokat vélhetően más, nagyobb kikötők át tudják majd venni, de a szakértők ennél komolyabb problémákat is megneveztek.

India energiatermelése lehet az egyik vesztes

Világkereskedelmi szempontból csekély, de az ellátási láncok szempontjából nagy hatása lehet a balesetnek. Bár meglepőnek tűnhet, de az egyik legnagyobb vesztese a hídomlásnak India lehet. Az Egyesült Államok tavaly mintegy 74 millió tonna szenet exportált. Baltimore kikötőjéből 2,5 millió tonnát indítotak útnak. 

A szállítmányozás felfüggesztésével a szénszállítmányok elmaradása Indiában okozhat gondokat, ugyanis az ország továbbra is számos szénerőművét működtet energiatermelés céljából.

A Baltimore kikötőjéből szállított szénmennyiség a teljes tengeren szállított szén 2 százaléka, így a hídomlás a szén piaci áraira nem lesz érdemi hatással. Az ellátási láncokban azonban zavart, de akár káoszt is okozhat. De a kérdés sokkal inkább az, hogy Indiában milyen hatása lesz a balesetnek, mintsem a világ egészén – értékelte a helyzetet Ernie Thrasher, a Xcoal Energy & Resources vezérigazgatója. Szerinte a szénszállítások felfüggesztése várhatóan hat héten át fog tartani.

National Thermal Dadri Power Plant in India, szénerőmű
Széntüzelésű erőmű Indiában: a Baltimore kikötőjéből induló szén egy része ezekbe az erőművekbe kerül
Fotó: Anadolu Agency via AFP / 2022 Anadolu Agency

Érdemes megelníteni azt is, hogy Baltimore kikötője kifejezetten nagyszámú munkavállalónak ad munkát.

Mintegy 15 ezer közvetlen munkahelyet jelent a működése, és közvetett módon nagyjából 140 ezer fenntartásához járul hozzá.

A kikötő csak hosszú idő múlva üzemelhet rendeltetésszerűen, addig viszont arra a helyzetre is megoldást kell találni, ha a dokkmunkásoknak és más munkavállalóknak nem lesz elég feladatuk.

Nem az első balesete a hajónak

A balesetben érintett, 10 ezer konténeres kapacitású hajót, a Dalit jelenleg az egyik legnagyobb tengeri áruszállító vállalat, a Maersk bérli. Az incidens kapcsán kiderült, hogy a hajónak nem ez az első balesete. 2016-ban a belgiumi Antwerpen kikötőjéből indulva az egyik mólónak ütközött. A karambol miatt megsérült a hajótest, és bár a hibát elvileg kijavították, az egyes források szerint jelentősen befolyásolja a hajó kormányozhatóságát.

hídomlás, katasztrófa, híd, Baltimore, Egyesült Államok, teherhajó, hajó, ütközés
A hatalmas konténerszállító hajó letarolta a hidat, kiderült, hogy műszaki problémák lehettek vele
Fotó: Kevin Dietsch / Kevin Dietsch/Getty Images

Tavaly nyáron Chile kikötőjében vizsgálták át, és több gépészeti problémát jeleztek róla.

Az akkori balesetet követő hivatalos vizsgálat megállapítási szerint a hajó kapitánya és elsőtisztje hibázott.