Vágólapra másolva!
Az év első Forma-1-es sprintfutamát a Red Bull holland pilótája, Max Verstappen nyerte. Az élről induló Lando Norris hatalmasat bukott a rajtnál, az utolsó körökben pedig Fernando Alonso járt pórul, miközben a Kínai Nagydíj sprintjének dobogójáért csatázott.

A 2024-es szezon első, sanghaji sprintfutamán a mclarenes Lando Norris indult az élről Lewis Hamilton és Fernando Alonso elől, míg a két Red Bull és a két Ferrari csak mögülük rajtolt. George Russell kivételével mind a 19 pilóta közepes keverékű gumikat választott a Kínai Nagydíj sprintjére. A rajtot Norris rosszul kapta el, majd csatázni próbált Hamiltonnal, de pórul járt, lesodródott a pályáról, és egészen a hetedik helyig esett vissza. Az első nyolc sorrendje ezenkívül nem változott, Verstappen akkumulátor-problémákkal küzdött, és emiatt esélye sem volt megtámadni Alonsót.

Forma-1, F1 Kínai Nagydíj 2024, Lewis Hamilton
Lewis Hamilton magabiztosan őrizte az egyes kanyarnál megszerzett első helyét
Fotó: PEDRO PARDO / AFP

Verstappen váratlanul megtáltosodott a Kínai Nagydíj sprintfutamán

Verstappen versenymérnöke egy beállítás-módosítást javasolt a hollandnak, ez pedig bevált, hiszen féltávhoz közelítve váratlanul megelőzte Alonsót, majd egy Hamilton-megingás után már az első helyért csatázott, és végül a 9. körben az élre is került. Innentől Verstappen folyamatosan növelte az előnyét, ahogy Hamilton második helye sem volt veszélyben, Alonso mögött viszont felsorakozott négy pilóta, és óriási csata volt a harmadik pozícióért.

A 16. körben aztán jött a fordulat, Carlos Sainz és Fernando Alonso öldöklő csatát vívott egymással, és ebből nevető harmadikként a tapadással küszködő Sergio Pérez jött ki győztesen, aki mindkettejüket megelőzte. 

Alonso Aston Martinja össze is ért honfitársa Ferrarijával, és defektet kapott, vagyis ki kellett állnia a kétszeres világbajnoknak. 

Sainz sem járt sokkal jobban, ugyanis a kavalkád következtében csapattársa, Charles Leclerc is megelőzte őt.

Végül a sorrend ezután már nem változott: 

Verstappen bő 12 másodperccel nyert Hamilton előtt, mögöttük Pérez, Leclerc, Sainz, Norris, Piastri és Russell szerzett még pontot az év első sprintfutamán. 

Max Verstappen pályafutása során nyolcadik alkalommal nyert sprintversenyt a Forma-1-ben.

A Kínai Nagydíj hétvégéje magyar idő szerint szombaton 9 órától a másnapi verseny rajtrácsát meghatározó időmérővel folytatódik. Az 56 körös futamra magyar idő szerint vasárnap 9 órától kerül majd sor.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek