Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kempingezzünk!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Előző cikkünkben merész kísérletet tettünk arra, hogy összeírjuk a nyaraláshoz szükséges eszközök legalább egytizedét. Most elsősorban a nem túl rutinos kempingezőkre fókuszálunk. Nem mindenki menő bróker, sokaknak nincs jachtja az Adrián és olyanok is vannak, akik végiglapozzák az utazási irodák színpompás prospektusait, majd csalódottan sóhajtanak: a csábító apartmanoknál és meghitt panzióknál valamivel olcsóbb megoldás a kemping, ez pont számukra, és a természet szerelmeseinek lett kitalálva.

Abszolút kezdőknek: amennyiben nem bungalót tervezünk bérelni, semmiképp nem menjünk sátor nélkül a kempingbe. Ugyanennyire javasolt hogy a szabadba vágyó előzőleg meggyőződjön róla, hogy megvan-e legalább a cövekek fele (ennyi az elengedhetetlenül szükséges mennyiség, hogy egy közepes szellő ne borítsa fejünkre a ponyvát), ott vannak-e a zsákban a madzagok, zsinórok, tartó rudak, netán van-e kicsiny kalapács a cövekekhez. Utóbbi céleszköz helyett megfelelő a vastag talpú cipő vagy egy kemény fedeles Tolsztoj-kötet is, amennyiben barátságtalanul szikkadt talajjal találkozunk.

Nyilván csak a fakírok alszanak szöges ágyon és elenyésző azon mazochisták száma, kik kedvelik az éles kavicsokat hátukban: javasolt polifoam-ot (laticel?) vagy gumimatracot vinni, de összehajtott takaró is megteszi. Hálózsák persze mindenképp kell, némely nyári este olyan hűvös, mint egy frigid BKV-ellenőrnő. Az alapfelszerelés nyilvánvaló, de akad sok apróság is.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Pohár vagy bádogbögre jól jöhet szomj esetén, de igen praktikusak a multifunkcionális bicskák, ki tudja, miféle vad rovarral kell majd megküzdenünk az éj leple alatt! Gyufa vagy öngyújtó szintén hasznos eszköz lehet, különösen a dohányosoknak - csak Rambonak kell vízhatlan gyufa, nekünk jó a hagyományos is. Rengeteg veszély leselkedik ránk a vad természetben: megázás ellen viharkabát kell, átkozott szúnyogok ellen moszkitó-háló, kullancsok ellen csipesz és fertőtlenítő. A nőiességükre precízen ügyelő hölgyek ne hagyják otthon sminkkészletüket, körömlakkjukat és manikűrkészletüket sem. Feltétlenül vigyünk magukkal fényképezőgépet, hogy megörökítsük, miképp harcol a megszeppent, rozoga nagyapó a rátámadó, őrjöngő medvével, de a videokamera is hasznos lehet, pláne, ha lekapjuk haverunkat, amint épp halálsikolyt hallatva beesik egy szakadékba. A felvételt jó pénzért megveszi bármely kereskedelmi tévé.

Övtáska is kell, a kisebb paraméterekkel rendelkező, legfontosabb dolgoknak, ugyanakkor könyvet is vigyünk: ha másra nem is használjuk, arra mindenképpen jó, hogy fejünk alá tegyük éjjel, párna gyanánt, de remek fegyver lehet a százlábúak és a nagyobb bogarak elleni hosszú harcban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről