Hegymászás és görkoris vakáció Svájcban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Svájc történelme nagyon gazdag, s erről saját szemünkkel is meggyőződhetünk, hiszen a mindig semleges országot elkerülték a nagy világégések, így a gyönyörű műemlékek és természeti kincsek szinte eredeti szépségükben pompáznak mind a mai napig.

Egyedülálló az etnikai megoszlás is, miután békésen megfér itt olasz, német és francia nemzetiségű egyaránt. A panoráma pedig, amivel az ország bír, lélegzetelállító: négyezer méteres hegycsúcsok, kristálytiszta, áttetsző patakok és tavak, smaragdzöld alpesi legelők, melyeket alagutak és hihetetlen magas völgyhidak tagolnak.

Csak ezekért a látnivalókért is érdemes lenne ellátogatni a bankok országába, ám aki a kellemest szeretné összekötni a még kellemesebbel, vagyis szívesen kipróbálná tudását a túrakerékpár, a rafting, a siklóernyőzés, a hegymászás vagy a túrázás terén, esetleg eltöltene egy-két kellemes hetet egy gyógyfürdőben vagy wellnessközpontban, az mindenképp látogasson el Svájcba.

Hogy milyen mennyiségű és nehézségi fokú hegycsúccsal rendelkezik az alpesi ország, azt ugye nem kell mondani. De azt már alighanem kevesebben tudják, hogy például a görkorcsolya szerelmeseinek külön útvonalak állnak rendelkezésükre. Emellett szinte felesleges is megemlíteni, hogy tükörsima aszfalton hódolhatnak a korisok szenvedélyüknek. Az összes pálya hossza eléri a 600 kilométert, melyek gyakran hegyi patakok és tópartok mentén kanyarognak.

S hogy mit kínál a hétmilliós ország a hegyi bringásoknak? Szédületes mennyiségű útvonal (6300 kilométer) vár a mountain bike-osokra, a kezdőktől a profikig. Ám nem csak különböző erősségű pályák, hanem mountainbike-táborok, versenyek, túravezetők és térképek állnak a sportágat kedvelők részére.
Akinek még ez sem volna elég vagy túlteng benne az adrenalin, az próbálja ki a bungee-jumpingot a mélységek felett átívelő hidakról; hajtson kutyaszánt az Alpok gleccserein, vagy próbáljon meg a felszínen maradni a rendkívül sebes sodrású hegyi patakok, folyók vízén rafting vagy canyoning közben. Azoknak, akik a sportolás mellett nézelődnének is kicsit, számtalan kulturális program kínálkozik a nagyvárosokban és vidéken egyaránt.