Tovább nőtt az új-kaledóniai zavargások halálos áldozatainak száma

Vágólapra másolva!
Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, többen meghaltak és rengetegen megsebesültek a Franciaország tengerentúli területén, Új-Kaledóniában a hét elején kitört zavargások során. A legfrissebb hírek szerint négyre emelkedett a halálos áldozatok száma, több százan megsérültek, köztük sok rendőr is.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb hírek szerint 

 - tájékoztatott az MTI. Louis Le Franc köztársasági főbiztos azt mondta, 

mintegy 200 embert vettek őrizetbe rendbontás miatt. Eddig három őslakos és egy rendőr vesztette életét a zavargásokban.

Párizs 12 napos szükségállapotot rendelt el az elszakadáspárti tüntetők és a biztonsági erők között kitört összecsapások miatt. Ezen kívül letiltották a TikTokot. Gérald Darmanin francia belügyminiszter a France 2 televízónak úgy fogalmazott, hogy a hatóságok néhány órán belül urai lesznek a helyzetnek.

Új-Kaledónia, zavargások,
Fotó: Theo Rouby / AFP / Photo by Theo Rouby / AFP

Videofelvételeken jól látható, amint 

az emberek boltokat és benzinkutakat fosztanak ki, a tiltakozók sok autót is felgyújtottak a híradások szerint. Mintegy ötezren vesznek részt a demonstrációkban a főváros, Nouméa térségében az új-kaledóniai francia főbiztosság szerint. 

A tiltakozások azután kezdődtek, hogy a francia kormány szavazati joggal ruházta fel a Csendes-óceán déli részén található terület több ezer olyan francia lakosát, akik legalább tíz éve élnek ott, ezzel még nagyobb az anyaország politikai befolyása a területen.

Új-Kaledónia, zavargások,
Fotó: Delphine Mayeur / AFP / Photo by Delphine Mayeur / AFP

Az Ausztráliától mintegy 1200 kilométerre keletre fekvő terület stratégiai jelentőségű katonai bázisként és a szigeten felfedezett nikkelkincs miatt is rendkívül fontos a párizsi vezetés számára. Új-Kaledóniában 2018 óta három népszavazást tartottak a függetlenségről, aminek támogatói mindhárom alkalommal vereséget szenvedtek.