Brutális támadások érték Ukrajnát; rettenetes, amivel most szembe kell néznie

Vágólapra másolva!
Oroszország az utóbbi időben folyamatosan támadta az ukrán erőműveket, amely óriási problémákat okozott Ukrajna áramellátásában. Az ukrán országos áramszolgáltató vállalat szerint Ukrajna hónapokig tartó áramkimaradásokra számíthat.
Vágólapra másolva!

Az erőműveket és alállomásokat ért orosz rakétacsapások következtében mostantól hónapokig tartó áramkimaradásokkal számol az ukrán kormány; augusztustól, szeptembertől várható némi javulás – közölte csütörtökön Jurij Bojko, az ukrán miniszterelnök tanácsadója az Ukrenerho országos áramszolgáltató vállalat felügyelőbizottságánál Kijevben.

Mint mondta, takarékosságból már szerdán és csütörtökön is ellenőrzött, fokozatos regionális leállások voltak az áramszolgáltatásban. A fővárosban, Kijevben is egész utcák maradtak áram nélkül. Bojko hangsúlyozta, hogy az ukrán energetikai hálózat elleni orosz támadásokban jelentős károk keletkeztek.

Ahhoz, hogy egyensúlyban tudjuk tartani a hálózatot és elejét vegyük baleseteknek, a kezelőszemélyzet rendkívüli intézkedésekre és az áramszolgáltatás leállítására kényszerült

– tette hozzá. 

A tanácsadó szerint a mostani hűvösebb időjárás miatt a fogyasztás még magas, késő nyáron azonban apadni fog, sőt akkor már több napenergia is elérhetővé válik majd - írja a Kárpátinfo.

A The Kyiv Independent szerint

Oroszország az utóbbi több mint két hónapban fokozottan támadott ukrán erőműveket, alállomásokat és távvezetékeket. Hivatalos adatok szerint az áramtermelés 44 százalékkal esett vissza.

A szénerőművek áramtermelése szinte teljesen leállt. Károkat szenvedtek a vízerőművek is a Dnyeper (Dnyipro) folyó mentén. Az atomerőművek nagyrészt még termelnek áramot, de az áramimport is kevés ahhoz, hogy fedezni tudják a szükségleteket.

Az országosan elosztott, tervszerű leállások mellett a harcok miatt is kimaradások vannak a szolgáltatásban. A keleti Harkovban például csütörtökön 33 300, az északkeleti Szumi régióban pedig több mint nyolcezer háztartás maradt áram nélkül az ukrán energiaügyi minisztérium közlése szerint - írja a Magyar Nemzet.