A kínai és az orosz elnök nyilvánosan is összeállt Amerika ellen

Vágólapra másolva!
Hszi Csin-ping kínai elnök invitálására Pekingbe érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki kétnapos találkozót tart a világ második számú vezetőjével. Mindenki jókora elvárásokkal tekintett a találkozó elébe, a két nagyhatalom szorosabb szövetsége mindenféleképpen nagy jelentőséggel bír.
Vágólapra másolva!

Pekingben az orosz vezetőt egészen extra fogadtatásban részesítették: rezesbanda és gyereksereg várta a kínai fővárosba érkező Vlagyimir Putyint – írja a Mandiner. A portál szerint Oroszország és Kína szempontjából is fontos ez a találkozó, a háborúzó partner, olykor versenytárs, néha ellenfél Oroszországgal relatíve közös platformon vannak, ugyanakkor Hszi igyekszik nem teljesen eljátszani a Nyugat jóindulatát sem.

A Reuters összeszedte, mik voltak a látogatás első napjának főbb pontjai, eredményei – és ebből is úgy tűnik, többről van szó, mint puszta formalitásról. A két vezető a partnerség „új éráját” hirdette meg a rivális Egyesült Államok ellen, amely állításuk szerint egy agresszív hidegháborús hegemóniát tartott fenn, káoszt hozva a világra. 

Az aláírt 7 ezer oldalas dokumentumban akadt más is.

Például deklarálták, hogy ugyanazt gondolják Tajvan, Ukrajna és Észak-Korea kapcsán – előbbi Kína „része”, ahogy Pekingben szeretnék látni, Ukrajna kapcsán Kína igyekezett mindeddig semlegesnek tűnni, de most úgy látszik, ez borult, Észak-Korea pedig elsősorban Kína proxyállama, bár némi orosz befolyás is érvényesül, szóval ez önmagában nem akkora dolog.

Putyinnal érkezett egyébként Andrej Belouszov, az új védelmi miniszter, aki Szergej Sojgut váltotta a székben nemrég; és egy jókora delegáció.

A Reuters megjegyzi: az, hogy Putyin újraválasztása óta ez az első külföldi útja, üzent a világnak arról, kit és mit tart valójában fontosnak.

Jelesül Oroszország és Kína komoly aggodalmát fejezi ki „az Egyesült Államok stratégiai egyensúlyának megsértésére tett kísérletei miatt”– és itt felsorolják Amerika globális rakétavédelmét, amit világszerte telepítenek, a nukleáris elrettentési taktikájukról, illetve például szárazföldi, közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták telepítése az ázsiai-csendes-óceáni és európai régiókban.

Minden ilyesmit mindkét résztvevő mélyen elítélt, mondván, ezek a lépések „közvetlen veszélyt jelentenek Oroszország és Kína biztonságára”

Továbbá:

„a felek ellenzik az Egyesült Államok hegemón kísérleteit arra, hogy katonai erő kiépítésével, katonai blokkok és koalíciók létrehozásával megváltoztassák az erőviszonyokat Északkelet-Ázsiában.”

Hszi egyébként nemrég Franciaországban, Szerbiában és Magyarországon járt, bár értelemszerűen ebből a két NATO-tagországokban szó sem volt katonai vagy egyéb együttműködésről, kizárólag kereskedelemről, befektetésről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK