Több ezer éves fakutat fedeztek fel a régészek

Vágólapra másolva!
Egy bronzkori fakút maradványait fedezték fel egy új út építésének munkálatai során, a Benson Relief Road délnyugati szakaszának megépítésére irányuló projekt helyszínén.
Vágólapra másolva!

A jó állapotban fennmaradt leletet az Oxfordi Régészet szakértői tárták fel - írja az Oxfordshire County Council.

Judy Roberts, az infrastruktúráért és fejlesztési stratégiáért felelős kabineti tag elmondta, hogy "fantasztikus betekintést nyújt a terület korábbi földhasználatába".

Hozzátette: 

Úgy gondolják, hogy a kutat mezőgazdasági öntözési célokra használhatták a közeli települések. Ezek a leletek segítenek azonosítani és megérteni a terület múltbeli lakóit, és megörökíteni őket a jövő nemzedékei számára.

John Boothroyd vezető projektmenedzser elmondta, hogy a korabeli faépítmények megőrzése ritka, és ebben az esetben a maradványok azért maradtak fenn, mert "vízzel elöntött talajba temették őket".

"A rendkívül nehéz körülmények ellenére a csapatnak sikerült feltárni és teljes mértékben rögzíteni a földben lévő kutat" - magyarázta. 

A begyűjtött speciális talajminták segítenek majd annak megállapításában is, hogy milyen lehetett a környező táj, és milyen intenzitással települt be, amikor a kutat aktívan használták

- mondta.

A fa szerkezetét digitálisan rögzítették, mielőtt óvatosan, kézzel szétszedték és eltávolították a helyszínről. A fából vett mintát elküldték további elemzésre, hogy megállapítsák, milyen típusú fát használtak, és hogy a faanyagok vágásához és formázásához használt szerszámok nyomai meghatározhatók-e.

Találtak továbbá különböző lecsapott tűzkődarabokat, állati csontokat, valamint tárolásra és hulladékok tárolására használt kerámiát.

A faanyagot és más tárgyi emlékeket az Oxfordshire-i Múzeumszolgálatnál fogják tárolni - írja a BBC.

Pár nappal ezelőtt pedig arról adtak hírt, hogy Angliában Coventryben találtak egy kertben egy kelta leletet, egy 1600 éves követ, amelyen az írországi Ogham írás egy korai formája látható.