Döbbenetes, mennyire ismert és népszerű a kínai elnök felesége, Peng Li-jüan

Peng Li-jüan, a Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping felesége (j) Nagy Zsuzsanna, Sulyok Tamás köztársasági elnök feleségének (j2) kíséretében megtekinti a Hagyományok Háza hímzés bemutatóját a Budavári Palotában 2024. május 9-én.
Vágólapra másolva!
Szerda este óta Magyarországon tartózkodik a kínai elnök. Hszi Csin-pinget nemcsak négyszáz fős delegáció kísérte el, hanem a felesége is. Peng Li-jüan kevéssé ismert Magyarországon, pedig egy igazi popsztár, aki még a férjénél is híresebb. Hozzá hasonló elnökfelesége még nem volt Kínának.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság írt arról, hogy a kínai first lady, vagy ahogy Kínában nevezik, az első dáma egy hazájában általánosan ismert énekesnő, aki túlzás nélkül megreformálta a kínai elnöki feleségek mozgásterét: hozzá hasonló elnökfelesége még nem volt Kínának.

kinaielnok, szerbia
Hszi Csin-ping kínai elnök és a felesége, Peng Li-jüan Belgrádba érkezik 2024. május 7-én
Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic

A Mao utáni kínai kommunista hatalom szertartásrendjében ugyanis az első dámák a háttérben maradnak, Peng Li-jüan azonban eleve kivételt jelentett a kínai első hölgyek sorában. Elődei ugyanis nem voltak ismert személyiségek, Peng asszony viszont mindmáig országos hírnek örvendő sztárénekes.

levaianiko, kinaielnok
Peng Li-jüan, a Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping felesége (b2) és Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége a fővárosi Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban 2024. május 9-én
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Úgy írnak róla, mint aki a motorja volt annak, hogy férje elnyerje 1,4 milliárd kínai támogatását.

A vezérőrnagyi rangot is viselő Peng Li-jüan a Le Monde korábbi jellemzése szerint igazi popsztár. „Egész életében a kaszárnyákat járta, a közkatonáknak és a tiszteknek énekelt. Repertoárja kizárólag katonai és hazafias dalokból áll, és vitathatatlan tehetséget árul el a magas hangok és a tremolók terén” – fogalmazott a tekintélyes francia lap. Hszi Csin-ping felesége még ellenséges tűzben is helytállt: 1984-ben, a második kínai–vietnámi háborúban a Laosan-hegyi csata idején 

ő volt az egyetlen énekesnő, aki a helyszínre utazott, hogy lelkesítse a csapatokat és ott harcoló saját testvérét.

Az énekesnő a 2008-as szecsuani földrengés idején is a helyszínre utazott, hogy javítsa az ország és a mentésre kivezényelt harcosok hangulatát. 

kinaielnok
 Peng Li-jüan, a Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping felesége (k), Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége (j2) és Erdélyi Zsuzsanna iskolaigazgató (j) a fővárosi Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban 2024. május 9-én
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Amikor megtudta, hogy hat őrt álló katona a szolgálata miatt nem mehetett el a koncertjére, felkereste őket, és külön nekik elénekelt egy dalt. 

Ugyancsak elmaradhatatlan szereplője volt a kínai holdújévet celebráló nagy gálaesteknek is. Mindezen túl 

Peng Li-jüan UNESCO-nagykövetként is sokat tett a tébécés és az AIDS-betegekért.

Egyből tudta, hogy feleségül akarja venni

A Világgazdaság összefoglalója szerint még 1986-ban találkoztak egy közös barátjuk útján. Az akkor 24 éves Peng már híres volt, a 33 éves Hszi pedig Hsziamen, egy jelentős kikötőváros alpolgármesteri tisztségét töltötte be. 

 Peng Li-jüan, a Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping felesége (j) és Nagy Zsuzsanna, Sulyok Tamás köztársasági elnök felesége (j2) a Herendi Porcelánmanufaktúra porcelánfestési technikák bemutatóján festenek a Budavári Palotában 2024. május 9-én. Balra Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ennél azonban fontosabb, hogy egy vörös herceg fia, hiszen apja, Hszi Csung-hszün befolyásos pártvezető, a történelmi gárda tagja volt. Korábbi feleségétől elvált, és amikor először beszélgetett az énekesnővel, 

egy óra alatt eldöntötte, hogy őt fogja feleségül venni.

hszicsiping
A kétnapos állami látogatáson Franciaországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök és a felesége, Peng Li-jüan bort kóstol egy vendéglőben, a Pireneusokban húzódó Tourmalet-hágón 2024. május 7-én. Emmanuel Macron francia elnök gyermekként több időt töltött a környéken a nagymamájánál, ezért hívta meg ide magánprogramként kínai vendégeit
Fotó: MTI/EPA/AP pool/Aurelien Morissard

Pedig Peng direkt bő szárú katonai nadrágot viselt, hogy Hszi ne a szépségére figyeljen. Li-jüan és Csin-ping 1987. szeptember 1-jén házasodott össze, egy lányuk született. A ma 32 éves Hszi Ming-cö keveset szerepel a nyilvánosságban, de ha lehet hinni a sajtóbeszámolóknak, az amerikai Harvard egyetemen tanult pszichológiát.

Peng és Hszi azért is érthették meg egymást, mert mindkettőjüket meghurcolták fiatal korukban. A kulturális forradalom politikai harcai idején Hszi Csin-pinget családjától elszakítva 15 éves korában falura küldték, mint igen sok városi fiatalt, és 22 éves koráig maradt száműzetésben. Apja a Mao által szervezett egyik tisztogatás áldozata volt.

Peng Li-jüan apja egy Santung tartományi helyi kulturális központ igazgatója volt, majd éveken keresztül nyilvános vécéket kellett pucolnia: azért büntették így, mert egyik nagybátyja Tajvan szigetére távozott. Peng anyja színésznő volt, akit abban az időben eltiltották a színpadtól.

Kínában Penget gyakran emlegetik Peng mamának, míg Hszit Hszi papának. Ez a kifejezés jól mutatja a házaspár a kínai nép szemszögében betöltött szerepét, Penget pedig kifejezetten a nemzet anyjának tartják.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK