Hosszú idő után visszatér a beteg király

Vágólapra másolva!
Hosszú betegszabadsága után hétfőn visszatért államfői feladatai ellátásához V. Harald norvég király, Európa legidősebb uralkodója, aki márciusban két szívritmusszabályozót beültető műtéten is átesett.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, Harald király februárban Malajziában pihent feleségével, Szonja királynéval, amikor megbetegedett. Európa legidősebb uralkodója fertőzés miatt került kórházba a malajziai Langkawin

Gyenge szívritmusa miatt március 2-án ideiglenes szívritmusszabályozót ültettek be neki, amelyet tíz nappal később, hazatérése után egy oslói kórházban egy újabb beavatkozással állandó szívritmusszabályozóra cseréltek.

Hosszúra nyúlt betegszabadsága alatt 50 éves fia, Haakan koronaherceg helyettesítette az uralkodói feladatok ellátásában. Nem ez az első eset, hogy a király feladatait egy időre a trónörökös Haakon herceg veszi át. A király 2020-ban és 2022-ben is hosszabb időt töltött kórházban, feladatait ekkor is a trónörökös vette át.

Az udvari naptár szerint a 87 éves király elsőként a norvég hadsereg tisztjeit fogadja az oslói királyi palotában.

V. Harald többször kijelentette, hogy nem tervezi a trónról való lemondást. A norvég királynak államfőként ceremoniális feladatai vannak, tényleges politikai hatalommal nem rendelkezik. Harald 1991-ben, apja, Olav király halálát követően lépett trónra.

Kapcsolódó cikkek: