Ritka katasztrófa, egyszerre két forgószél pusztított Arizonában - videók

Vágólapra másolva!
Az arizonai 66-os út mentén szombaton két forgószél egyesült, ami igencsak meglepte a viharvadászokat, akiket filmezés közben elsodort a szálló por és törmelék. A forgószelek az erős felszíni felmelegedés hatására jönnek létre, és általában csak néhány percig tartanak.
Vágólapra másolva!

Amerikában a viharvadászok a megfigyelések során gyakran merészkednek a forgószelek középpontjának közelébe. Így történt ez most is egy arizonai csapattal, akik közvetlen közelről akarták levideózni a jelenséget, de igencsak kellemetlen meglepetésben volt részük.

Két forgószél perceken belül egyetlen hatalmas örvényt alkotott - ami jól látható a viharvadászok által készített felvételeken.

Ezek az örvények általában kisebbek és kevésbé intenzívek, mint egy tornádó, de átlagosan 150 és 300 méter közötti magasságot érnek el - írta a Fox.

Az arizonai Kingmantól északra, a 66-os út mentén készült videón két forgószél pörgött egy mezőgazdasági területen. Az időjárási jelenséget dokumentáló viharvadászok egy csoportját por és törmelék sodorta el, amikor a két forgószél egyesült.

@abcnews A large dust devil was spotted moving through Route 66 and flinging debris in western Arizona on Friday. #dustdevil #arizona #strongwinds #abcnews ♬ original sound - ABC News

Az arizonai sivatag ismét felmelegedett, ami kedvező feltételeket biztosít a forgószelek kialakulásához.